28. OBLJETNICA

Tradicionalnom budnicom u Kninu počelo obilježavanje Dana pobjede, pogledajte cijeli program

Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji
 Niksa Stipanicev/Cropix

Tradicionalnom budnicom ulicama Knina u subotu ujutro počela je svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Zbog najavljene kiše i lošeg vremena središnji program će se održavati na glavnom gradskom trgu koji je dijelom natkriven, umjesto na stadionu NK Dinara. Iz istog razloga je odgođen i letački program.

U Kninu zasad ne pada kiša, u grad dolaze brojni posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske, a podizanje zastave na kninskoj Tvrđavi prati se preko videozida na Trgu dr. Ante Starčevića.

Kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 položit će se vijenci i odati počast poginulima, nestalima i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, Hrvatskih ratnih vojnih invalida, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova.

Središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nazočit će državni vrh, a govorit će predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorit će djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova.

Nakon središnje svečanosti služit će se misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora od 11 do 16 sati, poslijepodne je doček maratonaca i biciklista te defile motorista, a organizirana je i podjela vojničkoga graha za sve koji budu na proslavi toga dana u Kninu.

Glazbeni program uveličat će klapa HRM- a Sv. Juraj i Policijska klapa Sv. Mihovil.

Organizatori svečanosti su, uz Grad Knin, tri ministarstva i to hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova.

VRO Oluja počela je 4. kolovoza 1995. u ranim jutarnjim satima. Već iduće jutro postignut je najveći uspjeh kada je oslobođen Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se 20-metarska hrvatska zastava. Akcija je ubrzo završena, 7. kolovoza.

Hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su brojne gradove i prometnice, te su izbile na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Akcijom je nakon četiri godine okupacije, u samo 84 sata, oslobođeno gotovo 11.000 četvornih kilometara okupiranih područja i gradova u sjevernoj Dalmaciji te Lici, Banovini i Kordunu, odnosno gotovo petina države, što je utjecalo i na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Hrvatska u subotu slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u tri dana oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Vojno-redarstvena operacija Oluja započela je 4. kolovoza 1995 godine u 5 sati, a već do 7.kolovoza Hrvatska je vojska oslobodila okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini te ih vratila u sastav Republike Hrvatske.

Obljetnica Oluje svake se godine obilježava 5.kolovoza, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin, glavni grad samoproglašene paradržave Republike Srpske Krajine (RSK) koja je nakon ljeta 1995. svedena na područja u istočnoj Slavoniji, uz granicu sa Srbijom, a koja su Hrvatskoj vraćena nakon mirne reintegracije Podunavlja 1998.godine.

Operacija Oluja pokrenuta je tri mjeseca nakon operacije Bljesak kojom je Hrvatska vratila kontrolu nad zapadnom Slavonijom te nakon što su predstavnici RSK odbili svaku mogućnost mirnog rješenja, uključujući i plan Z4. Njome je okončan rat u Hrvatskoj tijekom kojeg su vojne snage RSK, potpomognute vojnom i financijskom podrškom iz Beograda, napale i srušile brojne gradove i sela te protjerale nesrpsko civilno stanovništvo.

Uz Knin, operacijom Oluja oslobođeni su i Gračac, Obrovac, Korenica, Slunj, Plitvice, Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Dubica i brojna druga mjesta, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S druge strane, sa spomenutih se područja nakon Oluje iselilo oko 200 tisuća građana, pretežno srpske nacionalnosti, kojima je povratak, prema tvrdnjama nevladinih organizacija, godinama bio otežavan i onemogućavan.

Vojna operacija kojom je oslobođena jedna petina hrvatskog teritorija nije prošla bez ljudskih gubitaka. U Oluji su poginula 174 vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ove će se godine, umjesto na stadionu NK Dinara, održati pod šatorom na glavnom gradskom trgu u Kninu, zbog najave lošeg vremena.

Obilježavanju će nazočiti državni vrh, a okupljenim građanima i braniteljima obratit će se predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorit će djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova.

Najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova položit će vijence kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Isto će učiniti predstavnici obitelji nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, zatim ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Nakon središnje svečanosti služit će se misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora od 11 do 16 sati, poslijepodne je doček maratonaca i biciklista te defile motorista, a organizirana je i podjela vojničkoga graha za sve koji budu na proslavi u Kninu.

Banožić: ‘Oluja nas čini ponosnima‘; Hranj: ‘Vojnici čuvaju branitelje u srcu i mislima‘

Ministar obrane Mario Banožić je u čestitki za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti istaknuo da sjećanje na Oluju i hrvatske branitelje čini sve posebno ponosnima, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj da pripadnici OSRH branitelje čuvaju u srcu i mislima.

Banožić je u čestitki naglasio da je obilježavanje 28. obljetnice VRO Oluja sjećanje na povijesne i ponosne dane kada je Hrvatska pokazala kako upravo zajedništvo, odlučnost i jasna vizija ispisuju povijest jednog naroda i stvaraju slobodu.

"Zahvaljujem zato svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u najsjajnijoj vojnoj operaciji u povijesti Hrvatske i osigurali nam da u miru, u svojoj samostalnoj i modernoj hrvatskoj državi, gradimo i stvaramo bolju budućnost za generacije koje dolaze.

Sjećanje na hrvatske branitelje i sve one koji su izgubili život na putu borbe za samostalnost i neovisnost, čine nas upravo na današnji dan posebno ponosnima jer svjedočimo Hrvatskoj koja unatoč svim izazovima raste i jača, ostvarujući povijesne iskorake na svim područjima.

Vlada Republike Hrvatske zato nastavlja odgovorno razvijati naše obrambene sposobnosti i kapacitete, ulažući u daljnje procese modernizacije i opremanja Hrvatske vojske", istaknuo je.

Hrvatska i svaki njezin građanin, naglasio je, zaslužuju imati modernu i moćnu vojska koja je u svakom trenutku sposobna odgovoriti na sve izazove koji se pred nju postave: hvala svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima što časnom službom dokazuju kako predstavljaju neodvojiv dio našeg nacionalnog identiteta.

"Vjerujem kako ćemo svi zajedno i nadalje, uspješno iznalaziti odgovore na izazove koje nam vrijeme donosi i iz čega ćemo, baš kao u „Oluji“, izaći kao pobjednici", poručio je Banožić u čestitki za 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Hranj: Profesionalnim vojnicima vrijeme ponosa i herojstva ima posebni značaj

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u čestitku je naglasio: „Kninska tvrđava, hrvatska zastava, Domovinski rat, borba i žrtve za neovisnost i slobodu… To je Oluja - simbol nade, pobjede, odlučnosti, hrabrosti i zajedništva.

Danas je od Oluje, te veličanstvene završne pobjede u Domovinskom ratu, prošlo već 28 godina. Ali zasigurno će taj događaj vječno imati mjesto u našem kolektivnom sjećanju. Jer pobjeda u Domovinskom ratu jedan je od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i jedan od temelja moderne hrvatske državnosti, potvrđujući se kao ključni doprinos konačnom ostvarenju višestoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom, suverenom i neovisnom državom", istaknuo je.

Admiral Hranj podsjetio je da je Hrvatska vojska u pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, u samo 84 sata, oslobodila okupirana područja i trajno osigurala međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Hrvatski vojnici tom su prigodom oslobodili domovinu i očuvali hrvatsku neovisnost.

"Naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske i postali uzor svim pripadnicima Oružanih snaga RH. Oni su nesebično dali svoj život i zdravlje za našu slobodu i zato ih čuvamo u našim srcima i mislima", naglasio je.

"Nama, profesionalnim vojnicima, to vrijeme ponosa i herojstva ima posebni značaj, na što nas podsjeća i jedna vojnička legenda, američki general Mattis, kada je prije šest godina, kao ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država, pozdravio drugu vojničku legendu, tadašnjeg ministra obrane RH generala Krstičevića, rekavši: „Sljedećeg mjeseca obilježavamo 22. obljetnicu operacije nazvane Oluja, operacije koja se proučava u američkoj vojsci da joj pokaže kako dobro vođena vojska, dobro uvježbana, dobro opremljena i s dobrim političkim smjernicama može promijeniti tijek povijesti", podsjetio je.

Uz ostalo, naglasio je i da će se OSRH razvijati kao važan element sveukupnih potencijala države te kao neodvojiv dio hrvatskog društva, dijeleći sve izazove i dobrobiti tog istog društva te svim pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama, operacijama i aktivnostima potpore miru diljem svijeta kao i njihovim obiteljima poželio sve najbolje, obilje zdravlja i veselja, te uspjeh i zadovoljstvo u izvršavanju zadaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:07