NOVI ZAPLET

Trakavica o spornoj osnovici ide dalje! Sindikat: ‘Odluka Vrhovnog suda o plaći bit će ključna‘

Vrhovni je sud najavio da će u roku od 90 dana odlučiti koja je ispravna visina osnovice za državne službenike
Vrhovni sud
 Goran Mehkek/Cropix

Vrhovni sud u sljedećih 90 dana odlučit će treba li i državnim službenicima kao i javnima priznati uvećanu osnovicu plaće od šest posto za 2016. godinu. To je spor koji se vuče još iz Sanaderove Vlade iz 2006. kad im je država obećala povećanje osnovice, ali su se pod pritiskom krize sindikati i Vlada dogovorili da će im se osnovica smanjiti za 6 posto, a da će se povećati kad rast BDP-a dosegne dva i više posto tijekom dva uzastopna tromjesečja.

To se dogodilo 2015., ali je Vlada tvrdila da rast BDP-a nije iznosio dva posto već - 1,9998 posto. Nakon toga javni sektor pokrenuo je tužbe, a naknadno su im se priključili i državni službenici.

Sada je Vrhovni sud prihvatio ogledni postupak za rješavanje pravnih pitanja važnih za jedinstvenu primjenu prava u istovrsnim sporovima državnih službenika protiv države kao poslodavca - odnosno odlučio je da će zauzeti pravni stav o tome treba li na državne službenike primijeniti uvećanu osnovicu za 2016. godinu na inicijativu Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Stalne služba u Novoj Gradiški od 25. lipnja ove godine.

Vrhovni sud odgovorit će na pitanje treba li primijeniti osnovicu za obračun plaće u iznosu od 5.415,37 kn i za državne službenike, neovisno o tome što je između sindikata i Vlade sklopljen Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma.

Pred prvostupanjskim sudovima dosad je oko 2.000 državnih službenika pokrenulo tužbe.

- Nama je dobro da je Vrhovni sud tako odlučio jer će, nakon što zauzme stav, svi sudovi biti obavezni postupati u duhu njegove odluke, što će osigurati ujednačenu sudsku praksu. Inače bi postojao rizik da različiti sudovi donose različite odluke koje se tek revizijom mogu korigirati. Ako bi Vrhovni sud zauzeo stav da zahtjev državnih službenika nije osnovan, tada nemamo namjeru podnositi tužbe jer bismo ih izgubil - komentirala je glavna tajnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Marija Dill Bračić.

Željko Stipić, predsjednik sindikata zaposlenih u sustavu obrazovanja Preporod, podsjeća da je njihovih 4.500 članova diglo tužbe protiv države nakon kojih su im se pridružili i sindikati iz drugih sektora.

Od 180.000 zaposlenika javnih službi, njih oko 70.000 pokrenulo je tužbe, a sudovi im u pravilu dosuđuju od 10.000 do 12.000 kuna, što je zasad teret za proračun od oko osamsto milijuna kuna.

- Nije ovo ništa novo. Već smo imali takve situacije da, kada javne službe nešto ostvare, onda ih prate i državni službenici. Bili bismo puno jači da nastupamo zajedno - naglašava Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:03