POVIJESNI POSAO

Transakcija vrijedna 148 milijuna dolara: švedski gigant kupio zagrebački Nanobit!

Najutjecaniji svjetski mediji Nanobit već niz godina svrstavaju na liste najbrže rastućih kompanija Europe
Alan Sumina i Zoran Vučinić
 Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je Nanobit za 148 milijuna dolara ili oko milijardu kuna. Transakcija će se realizirati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 milijuna dolara vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78 posto udjela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara.

U iduće dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022.

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfelju ima 14 gaming studija diljem svijeta. Zapošljava više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su mu SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Jörgen Larsson, CEO Stillfronta kaže da su s Nanobitom dobili vrlo talentirani tim i mogućnost da se ojačaju u žanru narativnih lifestyle igara.

- Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo što ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na višu razinu. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tijekom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoj - kaže Larsson.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva računala. Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini ih igra preko 10 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Alan Sumina i Zoran Vučinić dali su zajedničku izjavu povodom preuzimanja. Kažu da industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizira te da ako žele ostati broj jedan moraju ići naprijed.

- Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobiva dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom na to da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje njegujemo interno – poduzetnički duh, samostalnost i inovativnost - vidjeli smo upravo u vodstvu Stillfront grupe. Veselimo se suradnji s ostalim uspješnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposlenici će imati priliku surađivati s najboljima iz svijeta - zaključuju Alan Sumina i Zoran Vučinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 09:36