AFERA NAORUŽAVANJA

TRANSFER HRVATSKOG ORUŽJA POBUNJENICIMA U SIRIJI Sve je dogovoreno prošlog ljeta u Washingtonu!

U Vladi kategorički tvrde da nitko Amerikancima nije nudio oružje

ZAGREB - Transfer oružja iz Hrvatske za pobunjenike u Siriji dogovoren je prošlog ljeta kad je visoki hrvatski dužnosnik posjetio Washington te rekao da Hrvatska ima mnogo oružja na raspolaganju koje se, ako su zainteresirani, može prebaciti sirijskim pobunjenicima, tvrdi New York Times.

Ugledni dnevni list u današnjem je broju detaljno opisao operaciju dostavljanja velike količine protuoklopnog naoružanja sirijskim pobunjenicima. NYT se pritom poziva na razgovore s neimenovanim američkim dužnosnicima koji tvrde kako u vrijeme hrvatske ponude Washington nije bio zainteresiran jer su pobunjenici dobivali pomoć sa svih strana: iz Belgije, Ukrajine, Ujedinjenih Arapskih Emirata...

Redovite konzultacije

Iz visokih Vladinih krugova rečeno nam je kako nitko u ime Vlade prošlog ljeta nije bio u Washingtonu i nudio oružje koje bi se moglo predati sirijskim pobunjenicima. Iako je u to vrijeme jedna visoka delegacija Ministarstva obrane bila u Washingtonu, tada nije bilo govora o neperspektivnom naoružanju u hrvatskim vojnim skladištima koje bi se predalo Sirijcima, uvjerava nas naš izvor.

To su bile redovite bilateralne obrambene konzultacije s Ministarstvom obrane SAD-a tijekom kojih se razgovaralo o obrambenoj suradnji, sudjelovanju u operacijama, izgradnji obrambenih sposobnosti te pripremi i zajedničkoj obuci snaga. Iako iz Vlade demantiraju ulogu svog predstavnika u dogovoru oko prodaje oružja sirijskim pobunjenicima, Vlada, bar dosad, ni njezina ministarstva ne demantiraju informacije da se sa zagrebačkog aerodroma jordanskim transportnim avionima prebacivalo naoružanje iz hrvatskih vojnih skladišta.

Prema dostupnim izvorima, oružje koje im je prošlog ljeta dolazilo u ruke, sirijskim pobunjenicima nije bilo dostatno za borbu protiv regularne sirijske vojske. Posebice im je nedostajalo protuoklopnog naoružanja.

Uzlijetanja s Plesa

U to je vrijeme dio pobunjenika tražio pomoć od Irana, što je izuzetno zabrinulo Sjedinjene Države te se krenulo u razmatranje plana o naoružavanju onog dijela pobunjenika koji nisu u kontaktu s Iranom. Sjedinjene Države su tada aktivirale svoj plan i uključile vjerne saveznike, među kojima je i Hrvatska. NYT tako piše da je Saudijska Arabija, vjerni američki saveznik, platila oružje te je u prosincu počeo transport sa zagrebačkog aerodroma Pleso prema jordanskim transportnim avionima Iljušin 76. Riječ je o dijelu oružja koje su Oružane snage odavno proglasile neperspektivnim - RPG 22, M79 i M60.

Bacač granata RBG 6 Hrvatska vojska i danas koristi, a zasad nije jasno je li to oružje iz hrvatskih skladišta. Naime, osim u Hrvatskoj to oružje proizvodi se u tvornicama u Južnoj Africi, Turskoj i SAD-u. Hrvatska Vlada proteklih je dana žestoko demantirala prodaju oružja u Siriju, što je i faktički točno. Prema svemu sudeći, Hrvatska je oružje prodala Jordanu i time nije prekršila embargo koji je prema Siriji proglasila Europska Unija.

O kojoj količini oružja je riječ zasad nije poznato.

Da pripreme za prijevoz oružja u Jordan idu jako dobro potvrdila je u studenom prošle godine tadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton pri službenom posjetu Zagrebu. Nakon susreta s predsjednikom Ivom Josipovićem, Clinton je na pitanje stranih novinara o politici prema Siriji odgovor započela zahvalom Hrvatskoj na pomoći u rješavanju teških problema u vezi sa Sirijom i Iranom. Ta zahvala u hrvatskim medijima prošla je nezapaženo.

Zahvala Hillary Clinton

No danas se može i zaključiti kako se bvša državna tajnica Clinton zahvalila Republici Hrvatskoj na pomoći u naoružavanju sirijskih pobunjenika. Mjesec dana nakon njezina posjeta Zagrebu na zagrebački aedrodrom Pleso počeli su slijetati transportni avioni u vlasništvu Hašemitseke Kraljevine Jordan. Prema nama dostupnim informacijama, avioni su letjeli 14. i 23. prosinca prošle godine te 6. siječnja i 18. veljače ove godine.

MORH: Podaci o prodaji su klasificirane informacije

Jutarnji list danas je od Ministarstva obrane zatražio odgovore na pitanja da li je u posljednjih osam mjeseci iz skladišta Oružanih snaga izdvojeno neperspektivno naoružanje - RPG 22, M60, M79 te RBG6 za potrebe prodaje na inozemno tržište? Dakle, nije nas zanimala prodaja Siriji, nego da li je navedeno oružje prodano nekom kupcu s kojim je sklopljen legalni kupoprodajni ugovor ili je oružje možda donirano u skladu sa zakonskim propisima. Također nas je zanimalo da li je ugovorena i prodaja streljiva za to oružje? Pitali smo o kojim je količinama naoružanja i streljiva riječ te s kojom je zemljom sklopljen ugovor o prodaji i kada je roba transferirana kupcu. Glasnogovornik Ministarstva obrane Mislav Šimatović kratko nam je odgovorio kako je riječ o klasificiranom podatku te kako MORH ne ugovara prodaju. Također nam je ponovio već poznatu informaciju da Hrvatska nije prodavala niti donirala oružje pobunjenicima u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:27