SUĐENJE

TRANSKRIPTI RAZGOVORA O POSLU S TODORIĆIMA Konzum u teškim problemima bio još 2012.: 'Vidjelo se da Ante moli Boga da ga ne pitam za ulaganje'

Ante Todorić
 Neja Markičević / CROPIX

Preslušavanjem snimki tajno snimljenih razgovora jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšoj ravnateljici Porezne uprave i saborskoj zastupnici SDP-a Nadi Čavlović Smiljanec, bivšoj šefici osječkoga područnog ureda Ružici Kovačević i poduzetniku Željku Bilošu.

Postupak se vodi zbog nezakonitog stopiranja prisilne naplate poreznog duga od Biloševe tvrtke OLT koja je 2012. godine imala porezni dug veći od 27 milijuna kuna, a zbog neprovođenja rješenja o ovrsi država nije naplatila 9,5 milijuna kuna koje su prešle preko računa te tvrtke. No, jučer u sudnici prezentirani razgovori pobudili su pažnju i zbog Biloševih poslovnih odnosa s Konzumom.

Naime, Biloš je spomenuti porezni dug planirao platiti novim zaduženjem kod poslovnih banaka, a za to je trebao bankama, kako se nazire iz preslušanih razgovora, prezentirati ili investicijski plan ili kupoprodajni ugovor za jedno zemljište. U razgovorima se čuje da su Biloš i njegovi suradnici najprije pokušali odraditi taj posao s Intersparom. No, kada se pokazalo da do te suradnje ne može doći, Biloš je pokušao dogovoriti posao s Konzumom. Tada je dobio informacije da Konzum više zbog financijskih teškoća ne ulazi u investicije.

Međutim, Biloš je od jednog svog suradnika, kako se jasno čuje u snimljenom razgovoru, doznao da su im u Konzumu, doduše nevoljko, spremni dati pismo namjere, ali bez stvarne namjere ulaganja.

“Bio sam s Antom, on je drugačiji nego njegov otac... Za ovo nije rekao ni da, ni ne, a vidilo se da je molio Boga da ga o tome ne pitam”, izvještava Biloša jedan od njegovih suradnika koji mu je u kasnijem razgovoru rekao kako “Ante Todorić zna da je Konzumovo pismo namjere OLT-u fiktivno”.

S tim “fiktivnim pismom namjere” Biloš i njegovi suradnici krenuli su u pripremu ugovora i druge potrebne dokumentacije za ishođenje kredita.

Zanimljivo je i da se u snimljenim razgovorima spominje angažman SDP-ove zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan koja je, prema razgovoru Biloša i jednog njegova suradnika, zbog poreznog duga OLT-a i prijetnje ovrhom zvala šeficu osječke Porezne uprave”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:06