DOBRA VIJEST

'TRAVA' STIŽE NA POLICE PRIJE SLJEDEĆIH IZBORA Medicinska marihuana legalna od rujna

 CROPIX

ZAGREB - Legalizacija primjene marihuane u medicinske svrhe u Hrvatskoj, što s nestrpljenjem očekuju oboljeli od multiple skleroze i drugih teških bolesti, realizirat će se najranije u rujnu, doznaje se u Ministarstvu zdravlja, piše Novi list.

Prvi pripravci indijske konoplje/kanabinoida registrirani u državama Europske unije mogli bi se na hrvatskom tržištu naći do kraja godine, ukoliko proizvođači ili farmaceutske tvrtke koje ih zastupaju podnesu zahtjev za registraciju Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene kanabionoida u medicinske svrhe jednoglasno je sredinom siječnja preporučilo promjenu zakonske regulative, odnosno dopunu Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i premještanje kanabisa iz prve skupine droga prema konvenciji iz 1971. godine, čime bi se omogućilo izdavanje medicinske marihuane na recept, tj. primjena medicinske marihuane u Hrvatskoj.

Iako je time dobio zeleno svjetlo za izmjenu zakona, ministar zdravlja Siniša Varga pričekat će da povjerenstvo u potpunosti dovrši posao koji je započelo. U Ministarstvu očekuju da će to tijelo s konačnim stručnim stavovima i zaključcima izaći pred javnost najkasnije do lipnja, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:52