POPIS USLUGA

Traže da ne idete na šaltere, ali za izgubljene dokumente i novu osobnu morate u policiju

E-putovnicu, kako smo se i sami nedavno uvjerili, vrlo lako možete dobiti kroz sustav e-građanin
Red ispred PU zagrebačke u Petrinjskoj (arhivska fotografija iz ožujka 2020.)
 Tomislav Kristo/Cropix

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pozvalo je u utorak građane da zbog smanjenja rizika od zaraze koronavirusom samo u krajnjoj nuždi dolaze na šaltere obavljati poslove, a da više koriste e-usluge. Podsjetili su i da su produljili rok važenja isteklih osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova i do 30 dana nakon epidemije.

Tim povodom provjerili smo koje usluge građani mogu obaviti online, za što još uvijek moraju čekati red pred šalterima, a što bi se ubuduće moglo digitalizirati.

Redovni postupak

U Hrvatskoj u ovom trenutku, ako imati e-osobnu, možete online podnijeti zahtjev za e-putovnicu i e-vozačku, ali za izradu osobne iskaznice još uvijek morate otići u policiju. To bi se, kažu nam u MUP-u, trebalo u budućnosti promijeniti pa bi se i zahtjev za izdavanje osobne trebao moći podnositi online od iduće godine.

Elektronički način podnošenja zahtjeva za putovnicu i vozačku odnosi se samo na redovne postupke, za ubrzani postupak morate fizički otići u policiju.

E-putovnicu, kako smo se i sami nedavno uvjerili, vrlo lako možete dobiti kroz sustav e-građanin i uz dodatnih 30 kuna plaćanja poštarine, uz ispunjavanje digitalnog obrasca, plaćanja troškova izrade i pristojbi, i ako već u sustavu postoji fotografija s prošlog dokumenta, nova putovnica stigne vam na kućnu adresu.

Nova fotografija

No, problem kod izdavanja putovnice jest ako imate zastarjelu fotografiju, onda se morate ponovno fotografirati i otići fizički u policiju i podnijeti zahtjev. I to bi se, kažu nam u MUP, iduće godine trebalo promijeniti pa će se moći priložiti i nova fotografija.

Drugi problem, kojeg su svjesni i u MUP-u i najavljuju promjene od 2021., jest taj što sada ne možete platiti kroz e-pristojbe izradu putovnice i vozačke dozvole kartično, nego morate dostaviti skenirane uplatnice kao dokaz da ste podmirili troškove. U MUP sada najavljuju da će se omogućiti plaćanje naknada i upravnih pristojbi korištenjem kartica.

Online se može i prijaviti boravište, kao i predati suglasnost stanodavca za prijavu boravišta podstanara.

Kroz e-usluge možete dobiti i različita uvjerenja koja vam trebaju u postupcima pred državnim tijelima, poput uvjerenje o prebivalištu, uvjerenje o boravištu i uvjerenje o vlasništvu cestovnih vozila, a možete i prijaviti porez na cestovna vozila.

Građani već duže vrijeme na policijske šaltere ne moraju ići ni kod registracije vozila već sve obavljaju na jednom mjestu – u stanici za tehnički pregled, a odnedavno mladi vozači mogu dobiti i e-uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. No, ako slučajno trebate izbrisati zabilježbu u prometnoj dozvoli jer više nemate hipoteku na automobilu, onda morate otići u policijsku postaju nadležnu za to.

Elektronskim putem roditelji mogu dati suglasnost za izdavanje putovnice i osobne iskaznice djetetu, prijaviti prebivalište djeteta na adresu drugog roditelja, a stanodavac može prijaviti i prebivalište punoljetne osobe na svoju adresu.

Izgubljeni dokumenti

U planu je i da roditelji mogu online podnositi zahtjeve za svoju malodobnu djecu.

Elektronički možete dobiti dozvolu i za privatnu detektivsku agenciju, kao i za iznajmljivanje smještaja strancima, ali ne možete dobiti dozvolu za obavljanje poslova privatne zaštite, za rukovanje eksplozivnim tvarima, za poslove zaštite od požara i protuminskog djelovanje, te za oružani list.

Ako ste kojim slučajem izgubili neki od dokumenata, ili vam ih je netko ukrao, onda ćete to morati prijaviti fizički u nadležnu policijsku postaju. Također, fizički ćete morati podnijeti i zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva te za dobivanje matičnog broja građana.

Možete izraditi vozačku, ali ne i prijaviti krađu

Što možete obaviti online:

Izraditi putovnicu
Izraditi vozačku dozvolu
Prijaviti boravište
Dobiti uvjerenje o prebivalištu, o boravištu, o vlasništvu vozila, o položenom vozačkom
Dati suglasnost za izdavanje putovnice i osobne iskaznice djetetu
Prijaviti prebivalište djeteta na adresu drugog roditelja
Stanodavac može prijaviti prebivalište za osobu koja živi kod njega
Dobiti dozvolu za privatnu detektivsku agenciju
Dobiti dozvolu za iznajmljivanje smještaja strancima
Doznati podatke o prometnom prekršaju.

Što ne možete obaviti online:

Izvaditi osobnu
Platiti pristojbe i naknade
Priložiti fotografiju za dokumente
Dati punomoć za preuzimanje izrađenog dokumenta
Dati zahtjev za izradu dokumenta malodobnicima
Prijaviti krađu ili gubitak dokumenata
Dobiti dozvolu za obavljanje poslova privatne zaštite, za rukovanje eksplozivnim tvarima, za poslove zaštite od požara i protuminskog djelovanje
Dobiti oružani list
Predati zahtjev za državljanstvo
Predati zahtjev za matični broj građana

Kako do putovnice

1. E-putovnicu vrlo lako možete dobiti kroz sustav e-građanin i uz dodatnih 30 kuna plaćanja poštarine, uz ispunjavanje digitalnog obrasca, plaćanja troškova izrade i pristojbi

2. Problem kod izdavanja putovnice jest ako imate zastarjelu fotografiju, onda se morate ponovno fotografirati i otići fizički u policiju i podnijeti zahtjev za izradu

3. Sada ne možete platiti kroz e-pristojbe izradu putovnice i vozačke dozvole kartično, nego morate dostaviti skenirane uplatnice kao dokaz da ste podmirili troškove

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:28