VRTIĆ TUŽI RODITELJE

‘Traže od nas povrat novca za razdoblje kad nisu radili! I pri upisu smo doživjeli neugodnosti... Kolutali su očima‘

Općina Viškovo traži povrat iznosa kojim je subvencionirala korištenje vrtića u vrijeme kada zbog pandemije i ‘lockdowna‘ nije radio
 Screenshot HRT

Na adresu roditelja iz Viškova stiglo je neočekivano pismo - od općine im je stigla tužba. Općina traži povrat iznosa kojim je subvencionirala korištenje vrtića u vrijeme kada zbog pandemije i ‘lockdowna‘ - nije radio. I dok roditelji traže pojašnjenje, a dijete je već upisalo osnovnu školu, općina ne odustaje od postupka, javlja HRT.

Općina Viškovo obitelji Višković subvencionirala je privatni vrtić za ukupno šest mjeseci. S obzirom da su u međuvremenu promijenili adresu prebivališta i time izgubili pravo na subvenciju, općini vraćaju iznos za četiri mjeseca. Za dva odbijaju, jer radi se o mjesecima kada su vrata vrtića, zbog pandemije bila zaključana.

- Oni nas traže povrat subvencije koju su oni uplatili vrtiću, znači ne nama, nego vrtiću, za vrijeme kada vrtić nije radio. Oni kažu da su oni te novce isplatili vrtiću i da mi to njima moramo vratiti, rekao je Robert Višković, roditelj.

Zašto - pitanje je koje općini postavljaju već mjesecima. Općina je bez odgovora i na pitanje zašto je subvencionirala vrtić za vrijeme lockdowna kada je to isto činila i država.

- Općina Viškovo neće komentirati sudske postupke koji su u tijeku jer, prije svega, ne želimo vršiti pritisak na pravosuđe, poručuje Gracijano Gergorović, glasnogovornika Općine Viškovo.

A sve je počelo prije četiri godine kada se roditelji odlučuju na privatni vrtić jer su prilikom pokušaja upisa u općinski doživjeli neugodnosti.

- Kada smo iskreno na razgovoru informirali djelatnike da smo u procesu dobivanja potvrde o invaliditetu, u tom trenutku djelatnici su zakolutali očima i nama je bilo jasno da će biti problem oko upisa u vrtić, kaže tata Robert.

- To nije točno. Trenutno imamo 13 djece s poteškoćama u razvoju i sedam pomoćnika, a te godine upisano je šestero djece i imali smo pet asistenata, tako da nije točno, da mi odbijamo djecu s poteškoćama. Dapače, istaknula je Ingrid Lončarić, ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo.

Dijete bi bilo upisano da je dostavljena potpuna dokumentacija, pa i nakon upisnog roka, poručuje ravnateljica. Roditelji pak nisu mogli čekati pa su se odlučili za privatni vrtić zbog kojega su na kraju završili u sporu s općinom. Problem je ovo u kojem svaka strana ima svoje argumente, a u konačnici će ih rješavati na sudu, navodi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:02