POSLALI DOPIS REKTORU

TRAŽE SMJENU DEKANICE ‘Prof. Diana Milčić ruši ugled fakulteta i provodi mobbing...’

Djelatnike Grafičkog fakulteta posebno brine to da na njihove dokaze koje su podastrli rektoru Aleksi Bijelišu još nema odgovora

Profesori i studenti Grafičkog fakulteta u Zagrebu zatražili su od Rektorata hitnu smjenu dekanice Diane Milčić. U opširnom dopisu koji su poslali rektoru Aleksi Bjelišu naveli su brojne situacije i događaje s dokazima o tome da je dekanica počinila niz prekršaja, ali i kaznenih djela jer je prekršila Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statut Sveučilišta u Zagrebu i Statut Grafičkog fakulteta, te kršila Zakon o javnoj nabavi i mnoge druge.

Smjenu su zatražili i zato što se ne slažu s politikom koju provodi, ali ni odlukama koje donosi i načinom na koji upravlja fakultetom. Profesori ističu da je Milčić u pet godina, koliko je dekanica, donijela niz odluka koje su direktno loše utjecale na fakultet i studente.

Tužbe za mobbing

- Zbog nje se ruši ugled našeg fakulteta. Mnoge tvrtke ne žele primati naše studente na praksu zbog svega što se kod nas događa. Svi strahujemo za svoj posao jer se dekanica rješava ljudi koji ne podržavaju njene odluke. Jedan ju je kolega tužio za mobbing, a konstantno nam se javljaju novi koji govore da im dekanica prijeti i nagovara ih da podržavaju njene odluke - kažu profesori koji su željeli ostati anonimni jer se boje otkaza.

Od samog početka njezina mandata shvatili su da dekanica želi upravljati fakultetom kao privatnom tvrtkom.

Uz to što vrši mobbing nad profesorima i osobljem, dekanica donosi i odluke o trošenju financijskih sredstava iako joj treba odobrenje Fakultetskog vijeća. Prema članku 11 Statuta Grafičkog fakulteta, dekan ima pravo donositi poslovne odluke u ime i na račun fakulteta u vrijednosti do milijun kuna, a ako je vrijednost do 3 milijuna kuna, dekanu je potrebna suglasnost stručnog vijeća, odnosno Senata.

Povjerenstvo za alibi?

- Na našem je fakultetu provedena adaptacija i rekonstrukcija dvorane koja nije bila prijeko potrebna i ta su se sredstva mogla bolje upotrijebiti. Za adaptaciju dvorane potrošeno je više od milijun kuna, točnije 1,709.996,06 kuna, a dekanica nije tražila odobrenje Fakultetskog vijeća. Točan iznos doznali smo iz Narodnih novina u kojima je jasno vidljivo koliko je novca uloženo - navode profesori.

U nekoliko navrata o tome su obavijestili Rektorat, ali nisu dobili odgovor. Pitali smo Rektorat zašto ništa nije poduzeto po tom pitanju, na što su nam odgovorili da su osnovali povjerenstvo koje će pomagati Upravi fakulteta. No, nakon reakreditacije Grafičkog fakulteta utvrđeno je vrlo loše stanje na njemu pa je preporučeno formiranje vanjskog tijela koje bi upravljalo fakultetom najmanje šest mjeseci. Međutim, među članovima povjerenstva je i sama sporna dekanica Milčić. Profesori smatraju da to povjerenstvo nije objektivno, ali Rektorat smatra da je to sasvim primjereno.

Sporni drugi mandat

- Povjerenstvo se sastoji od četiri člana, redovita profesora Sveučilišta u Zagrebu, a dekanica je njegov pridruženi član zadužen za koordinaciju rada. Povjerenstvo je pratilo rad Fakultetskog vijeća, dekanice i Uprave, proučilo je i vrlo opsežnu dokumentaciju o radu dekanice i drugih institucija GF-a. O svim tim aktivnostima rektor je obaviješten pisanim putem - rekli su nam iz Rektorata.

No, profesori smatraju da je dekanica nelegalnim putem izabrana za drugi mandat. Pobijedila je sa samo jednim glasom više, a kažu da se to dogodilo zato što je sama izabrala članove Fakultetskog vijeća - predstavnike studenata. O tome svjedoči i pismo dotadašnje predstavnice Studentskog zbora koja je trebala izaći na izbore, ali to nije mogla učiniti jer su je obavijestili da nije na popisu birača i time prekršili Pravilnik o izborima za studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Profesori su, kažu, i u mnogim drugim situacijama zatekli dekanicu da krši zakone i statute te se boje da nitko neće reagirati. Pa čak ni već spomenuto povjerenstvo koje je i prije nego što je stiglo na fakultet predložilo ukidanje nekoliko katedri jer ih je previše. Upravo to je godinama bila želja dekanice Milčić.

- Nalaze tog povjerenstva potvrdilo je i senatsko povjerenstvo te naglasilo da su međuljudski odnosi na GF-u ozbiljno narušeni i da organizacijska struktura, koja se sastoji od čak 19 katedri, nije utemeljena na valjanim razlozima i dobroj praksi - kažu u Rektoratu.

Smatrajući da su ih izigrali sa svih strana, djelatnici Grafičkog fakulteta 21. listopada poslali su rektoru zahtjev za suspenziju dekanice Diane Milčić sa svim potrebnim dokazima i vlastitim potpisima.

Odgovor još nisu dobili, pa smo pitali Rektorat gdje je zahtjev završio.

Rektor bez odgovora

- Povjerenstvo je na zahtjev rektora razmatralo i pismo, odnosno zahtjev za suspenziju dekanice GF-a, koji je potpisala grupa zaposlenika i studenata GF-a. Pismo je potpisalo 14 zaposlenika (od ukupno 82) i tri studenta Fakulteta - kažu.

Profesori su naknadno poslali i dokaz prema kojem se vidi da je dekanica izvršila kazneno djelo krivotvorenja. Uz priloženu sliku navode da je Milčić krivotvorila urudžbeni zapisnik jer je naknadno u urudžbeni broj upisala ime doktorandice, a za taj upis ne postoji zaseban urudžbeni broj. Pitali smo Rektorat i što će napraviti s dokazom o povredi Kaznenog zakona.

- Dekanica je dostavila svoje očitovanje koje će povjerenstvo razmotriti na svom sljedećem sastanku - odgovorili su. Nama se dekanica nije htjela očitovati.

- Neka me napadaju, postoje institucije koje će to riješiti. Nemam komentara - rekla je dekanica Milčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:08