ELMOR BARAKOVIĆ

‘Traži kontejner i plače, a ima zelenu oznaku, kuću u Velikoj Gorici i Audi A6. Sve nas to živcira‘

Ljudima treba pomoći, ali podjelu građevinskog materijala treba strogo kontrolirati, kaže direktor Drvnog centra Glina Elmor Baraković
Elmor Baraković
 Ivana Nobilo/cropix

Elmor Baraković, direktor Drvnog centra Glina, koji je postao sabirni centar za pomoć stradalima u potresu, za HTV-ovu emisiju "Studio 4" komentirao je situaciju na terenu. Rekao je da su četiri objekta njegove tvrtke za rušenje.

- Imat ćemo velikih sanacija, još dalje ne radimo, dok god posljednji čovjek ne bude zbrinut i dok ne bude imao topao krov nad glavom - izjavio je Baraković.

Ljudi su, kaže, nemirni, boje se, svi dolaze i pokušavaju dobiti kontejner, čak i ako su im kuće dobile zelene naljepnice. Naveo je kako im je poginuo i jedan djelatnik. - Treba ostati miran u ovoj situaciji. Mi ne gledamo uopće za tvrtku, mi trenutno gubimo velika financijska sredstva jer ne radimo - rekao je Baraković.

Dodao je da su im oštećene upravna zgrada i pomoćne prostorije bez kojih mogu početi raditi, dok su proizvodni objekti čelične konstrukcije koje izdržavaju ove potrese. - Mi bismo radili odmah, ali i iz moralnih nekih razloga ne želimo ljude uz ovaj strah koji se uvukao u njih još povlačiti dok se situacija malo ne smiri - rekao je Baraković, dodavši da su usto i svoje resurse stavili na raspolaganje službama.

- Pazite, mi ne možemo početi raditi dok zadnji civil ne izađe iz tvornice. Tu su strojevi od 40 tona u pogonima, utovarivači, zaštita na radu, to su sve problemi. U krugu tvornice ne smije biti nitko tko nije zaposlenik tvrtke - poručio je.

'Čovjek koji je zdrav ne treba primati socijalu'

Baraković je govorio i o gospodarskoj situaciji na tom području, rekavši kako teško mogu naći radnike unatoč jako dobrim plaćama.

- Problem je i te socijale, zato što, po meni, osobno vam kažem, čovjek koji je zdrav ne treba primati socijalu, zato što posla ima - rekao je Baraković, dodavši da je to "najveći križ ovog kraja", kao i obnova u kojoj su se ljudi, kako je rekao, naučili nešto dobivati, a ne zaraditi.

- Ne treba nekoga žaliti ako si sam ne želi pomoći - poručio je Baraković za HRT.

- Ako vam kažem da je plaća 7500 kuna za 186 sati, i prijava, neodređeno, sve, božićnice, regresi, uskrsnice, i vi ne možete naći 30-40 ljudi, a šest ih je na burzi, onda sam vam sve rekao - dodao je.

Naglasio je da ljudima treba pomoći, ali i da podjelu građevinskog materijala treba strogo kontrolirati. Potužio se i na jednu ženu koja je pod hitno tražila kontejner, a ima zelenu oznaku, kuću u Velikoj Gorici i Audi A6.

- Mene to živcira, razumijete me? I sve nas. I plače, 'nemaju djeca gdje spavati'. Svima pomažemo, uopće nas ne zanima, ali jednostavno, to su stvari ovdje na terenu koje se događaju. I onda dođu jedni, drugi, 'jeste odnijeli našima, jeste odnijeli vašima'. To je taj problem koji smeta nama koji želimo raditi i plaćati poreze - zaključio je Baraković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:35