GDJE ĆE ZASJEDATI?

Traži se nova, privremena lokacija za Hrvatski sabor, zgrada na Trgu svetog Marka kreće u obnovu

Zgrada Sabora, kako nam je neslužbeno potvrđeno, iduće godine ide u kompletnu obnovu nakon što je nastradala u potresu

Zgrada Sabora na Markovu trgu

 Goran Mehkek/CROPIX

Idući saziv Hrvatskog sabora, nakon proljetnih parlamentarnih izbora nagodinu, sasvim sigurno neće zasjedati u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka, a većinu mandata, moguće i cijeli, odradit će na drugoj lokaciji.

Zgrada Sabora, kako nam je neslužbeno potvrđeno, iduće godine ide u kompletnu obnovu nakon što je nastradala u potresu.

Projekt konstrukcijske obnove dovršen je krajem prošlog mjeseca, a projekt cjelovite obnove se upravo dovršava. Nakon toga će se raspisati natječaj za izvođača radova, što će sigurno potrajati nekoliko mjeseci, pa bi radovi na obnovi trebali krenuti iduće godine, upravo kad se očekuju parlamentarni izbori.

Prije samog početka obnove morat će se pronaći alternativna lokacija na kojoj će Sabor djelovati. Osim saborskih zastupnika koji zasjedaju u sabornici, u zgradi je i više od 280 zaposlenika, pa će za sve njih biti potrebno naći privremenu lokaciju. Kako nam pojašnjavaju u Saboru, prvo će se vidjeti ima li Ministarstvo graditeljstva i državne imovine prostore u koje bi se mogli preseliti zaposlenici Sabora i zastupnici, a ako ne, onda će se tražiti alternativa na tržištu.

Sabor je, podsjetimo, nakon zagrebačkog potresa zasjedao u staroj Ininoj zgradi, koja ima povijesnu važnost jer je tamo 8. listopada 1991. održana sjednica na kojoj je donesena odluka o raskidu svih odnosa s Jugoslavijom.

Konstrukcijska obnova trebala se financirati iz Fonda solidarnosti, ali na kraju se od toga odustalo budući da je natječaj za obnovu poništen jer je odabrani izvođač odustao od posla, pa je Sabor uspio iz Fonda financirati samo izradu dokumentacije za konstrukcijsku obnovu. Taj projekt, kao i projekt cjelovite obnove, na natječaju je dobila tvrtka IGH za 534.000 eura bez PDV-a. Financiranje cjelovite obnove planirano je iz NPOO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:54