‘SMJENA SAMO 10 SATI‘

‘Tražim isključivo Filipinke, mlađe od 30!‘ Ovakvi oglasi preplavili su Hrvatsku, istražili smo što je to

Oglasi stranih agencija, za koje nema potvrde da su uopće agencije, nešto su drukčiji
 TikTok/

Broj registriranih agencija za uvoz, zapošljavanje i smještaj stranih radnika u Hrvatskoj premašio je brojku od 600, no to nisu jedini kanali kojim strana radna snaga pristiže u Lijepu našu. Upisivanjem pojmova ‘jobs in Croatia‘ u TikTok tražilicu, rezultati su tisuće snimki na kojima se poziva strance da dođu u ‘obećanu zemlju‘.

- Hitno zapošljavanje u Hrvatskoj! Ograničen broj mjesta! Bez razgovora za posao!, natpisi su na snimkama ukrašeni šarenim okvirima.

Većina snimki na toliko je lošem engleskom da je usputnim slušanjem nemoguće ustanoviti radi li se o engleskom jeziku ili kakvom azijskom dijalektu. Ipak, ima i onih koji sasvim tečno komuniciraju za koje poslove se traže radnici, koje je radno vrijeme, kolika je plaća i slično.

@mark_wwcqatar We are still HIRING!! 📩 URGENT POSITIONS AVAILABLE: 📌 CHEF 📌 ASSISTANT COOK 📌 WELLNESS THERAPIST 📌 HOTEL CLEANERS (up to 40 years old) 📌 GENERAL WORKERS/CLEANERS 📌 PRODUCTION WORKERS 📌 FACTORY WORKERS Giving you Life-Changing Opportunities to LIVE and WORK in a stunning country on the Adriatic Sea in Southeastern Europe! 🇪🇺🇭🇷 Achieve your DREAMS with US! DON’T MISS THIS CHANCE! Inquire NOW as WE lead you the WAY to SUCCESS. Please message in our WhatsApp numbers provided below if you are in this area 👇 @WORLDWIDE CONNECTIONS OFFICIAL +974 70496401 +974 50354410 +974 60082689 @Worldwide Connections UAE +971 588061567 @Worldwide Connections Kuwait +965 66038430 Worldwide Connections Bahrain Worldwide Connections Taiwan 💻Website: www.worldwideconnections.co.uk #qatar #doha #dohaqatar #uae #dubai #abudhabi #kuwait #bahrain #oman #schengen #schengenvisa #europe #european #jobseekers #jobsearch #jobsearching #hiringnow #hiringnow #WorkinCroatia #workandliveabroad #europedreams #permanentresidency #jobsincroatia #MiddleEast #fyp #foryou #fypシ #fypシ゚viral #fypageシ #fypagee #foryoupage #foryoupage #foryourpage #foryoupageofficiall #foryoupage #ApplyNow #croatia #croatiajobs #workincroatia #cleaners #hotelcleaner #factory #production #worker #chef #cook #noexperienceneeded ♬ Sweet Strawberry (Live) - eas Ratta

Pogledate li ponudu poslova na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odnosno na burzi, oglas za posao izgledat će otprilike ovako: čistač/čistačica, traženi broj radnika, ime poslodavca i rok za prijavu na radno mjesto. Oglasi stranih agencija, za koje nema potvrde da su uopće agencije, nešto su drukčiji.

- Za posao čistačice u hotelu s pet zvjezdica traže se isključivo žene, moraju biti Filipinke i moraju biti mlađe od 30 godina, stoji na fotografiji objavljenoj na Facebooku.

U opisu navode kako pružaju priliku koja mijenja život i pozivaju isključivo ženske Filipinke da ne propuste priliku za zapošljavanje u jednoj od najboljih turističkih destinacija koju krase zapanjujuće prirodne ljepote, srednjovjekovna arhitektura i izvrsna hrana. Najbolje od svega, iskustvo i razgovor za posao - nisu potrebni.

Kad se u komentarima jedne takve filipinske agencije pokrenula rasprava o dobi zaposlenika, agencija je odgovorila znatiželjnicima da je uvjet do 30 godina postavila tvrtka za koju traže radnike. Naime, moguće je da se stvarno radi o tom slučaju jer je poslodavac u Hrvatskoj oslobođen plaćanja doprinosa na osnovicu pet godina ako radnika na neodređeno zaposli prije napunjene tridesete godine života.

Nakon doze rasne, spolne i dobne diskriminacije, navedeni su svi mogući kontakti uključujući nekoliko WhatsApp brojeva i mail na koji se potencijalni kandidati mogu prijaviti za posao. Ako radnik zaključi da mu je to previše truda, može jednostavno kliknuti na profil agenta u čijem opisu stoji obrazac za prijavu na sve moguće poslove pa će mu se sukladno iskustvu i obrazovanju dodijeliti odgovarajući posao.

Sudeći prema sadržaju na TikToku fali nam konobara, kuhara, čistačica, pomoćnog osoblja u kuhinji, medicinskih tehničara, električara, vozača, vodoinstalatera i fizioterapeuta. Uvjet tek za poneki posao je prijašnje radno iskustvo, a obavezni zahtjevi su: osnovno znanje engleskog jezika i dobra fizička sprema.

@europe_demand3 2024-01-01 ma croatia apply hudai guz plz visit our office and apply #foryoupage #foryou #viral #foreignjobs #croatia #goviralvideo ♬ original sound - Roshan_Thakuri

Kao veliki plus navode plaćeni smještaj za radnike, ne spominjući brojne cimere s kojima radnici u Hrvatskoj najčešće dijele sobe i krevete na kat da se ne bi zagubio koji komadić prostora. Još jedna od prednosti su i smjene od ‘samo deset sati‘ za vrlo visoke plaće od čak 1000 eura. Negdje se plaće penju i do 1300 eura, no najčešće su ipak one od oko 700 eura.

Iako cijela ova situacija prosječnom Hrvatu zvuči kao horor priča, neke od objavljenih snimki imaju više od milijun pregleda, desetke tisuća lajkova i tisuće komentara u kojima se potencijalni radnici prijavljuju za poslove i traže dodatne informacije.

@nasc1986 NEW Employment Opportunities in Croatia! 🇭🇷 We are currently hiring individuals of all nationalities. ✅Quick Application Processing ✅Guaranteed Work Permit. ✅Opportunity to immediately apply for a residence visa and many more! Your gateway to Croatian employment is just a click away Contact us for more details; 📲Call/WhatsApp: +971565006107 Work and settle in Croatia, Apply now! #NASC #Croatia #Europeworkpermit #schengenvisa #schengen #employment #opportunity #europe #jobseekers #hiring #uaejobs #dubai ♬ Europe/elegant flute & strings - arachang

Radnicima su obećane i radne dozvole, a postoji teorija kako se agencije iz azijskih zemalja direktno javljaju hrvatskim tvrtkama te im plaćaju troškove izrade radnih dozvola. U zamjenu, strani radnici iz trećih zemalja plaćaju nekoliko tisuća eura da bi dobili europske papire, nerijetko se i zadužuju u svojim matičnim zemljama.

Podsjećamo, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je kako je u 2023. izdano 172.499 dozvola za boravak i rad, a prema neslužbenim informacijama HZMO-a broj osiguranika iz trećih zemalja iznosio je 87.604. Prema predviđanjima glavnog ekonomista HUP-a Hrvoja Stojića do kraja desetljeća u Hrvatskoj će živjeti 400-500 tisuća stranih radnika koji će činiti četvrtinu radne snage u zemlji.

Koliko će od njih naći posao preko društvenih mreža i tako stići u Hrvatsku, vjerojatno nećemo nikad doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:55