INICIJATIVA ASK

‘Tražimo javnu ispriku od Bože Petrova zbog pogrdnih izjava o autističnim osobama‘

Citirali su njegov komentar o premijeru Andreju Plenkoviću: ‘Što je on, politički autist? Dokle ide njegova bahatost‘

Božo Petrov

 Goran Mehkek/Cropix

Incijativa za autizam zatražila je u priopćenju javnu ispriku čelnika Mosta Bože Petrova zbog, kako su naveli, pogrdnih izjava o autističnim osobama.

Citirali su njegov komentar o premijeru Andreju Plenkoviću koji je dao za N1.

- U trenutku kad je neki ministar optužen vi ga nećete smijeniti zašto, jer netko zahtijeva njegovu smjenu. Ta njegova izjava graniči sa stupidnošću. Što je on, politički autist? Ne razumijem dokle ide ta njegova bahatost, rekao je između ostalog Petrov.

U Inicijativi za autizam, neurodivergentne osobe, samozastupanje i kulturu različitosti (ASK) smatraju da je Božo Petrov koristeći riječ 'autist' kao uvredu u vrlo negativnom kontekstu uvrijedio cijelu autističnu zajednicu i narušio joj ugled.

Ističu kako ovo nije prvi put da Božo Petrov koristi riječ autist u pogrdnom i negativnom kontekstu. Smatraju da čelnik Mosta tako produbljuje predrasude i stigmu o autizmu i autističnim osobama te nanosi emocionalnu bol i psihičku štetu potpuno nevinoj skupini ljudi u društvu.

U priopćenju su istaknuli kako takvi istupi u javnosti dodatno sramote njega i čitavu njegovu struku, obzirom da je Petrov po struci psihijatar.

Kao političar koji je odlučio djelovati u javnom prostoru i koji se, kao što se vidi iz sadržaja njegovih izjava, očajnički trudi da dopre do šire javnosti, snosi veliku odgovornost za svoje riječi čije je snage očito svjestan što se može iščitati iz narativa same izjave, ističu u Inicijativi za autizam.

Inicijativa ASK traži javnu ispriku od Bože Petrova i Mosta u nadi da se ovakvi, kako su naveli, "degutantni incidenti neće ponavljati". Poručili su Boži Petrovu da im se slobodno obrati i stavili se na raspolaganje za sva pitanja i predrasude o autizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:08