SINDIKAT HITNE

‘Tražimo ostavku Grbe-Bujević, postupci policije su nedopustivi, a naš kolega je u teškom stanju...‘

Danijel Šota najavio je da će na prosvjedu iskazati nezadovoljstvo jer još uvijek policija nije objavila službenu verziju događaja

Maja Grba Bujević

 Lana Slivar Dominic/Hina/Pool/Cropix

Hrvatski sindikat hitne medicine najavio je prosvjed pred Remetincem u četvrtak u 12 sati, u znak potpore kolegi vozaču, ali su i pohvalili djecu, nastradalu na Bundeku prošle srijede, jer su se ponijeli odgovorno, pozvali Hitnu i čuvali djevojčicu koja je bila u nesvjesnom stanju s 2.8 promila alkohola u krvi.

Što se tiče djece predsjednik sindikata, Danijel Šota, kazao je kako je nakon samog događaja rekao da se svašta pričalo nakon nesreće, od spominjanja TikTok izazova do alkoholiziranosti, te da nije ništa tvrdio već samo kazao da se sve činjenice moraju provjeriti.

U konačnici je kazao ‘ako je u bilo kojoj izjavi nas koji smo govorili o samom događaju insinuirana neka druga verzija osim one koja bude službena, a ista bude nekorektna ili neistina prema djeci, ispričavam se i djeci i roditeljima‘.

U prvim trenucima su do njih, kaže Šota, stizale informacije od novinara do kolega i do očevidaca koje su išle u svim smjerovima.

- No, prema izjavi djevojčica koje su stradale, i koje su prije toga pomagale dok nije stigla hitna, nije se radilo ni o kakvim slikanjima ili snimkama, ili da su bile pod utjecajem alkohola - navodi Šota.

Stoje uz kolegu

Ovim putem, dodaje, žele prije svega oporavak svim ozlijeđenima, da im traume što prije zacijele, ali isto tako žele pohvaliti za ono što su kao mlade osobe kao prvo pozvale hitnu, a nakon toga i učinile do dolaska ekipe hitne službe, što im opravdano daje nadu u razboritost i posebnost naše mladosti.

Ipak, stoje uz svog kolegu i na prosvjedu će iskazati nezadovoljstvo jer još uvijek policija nije objavila službenu verziju događaja.

- Imamo tri točke kojih se držimo. Prvo je činjenica oko očitovanja DORH-a, odnosno načina privođenja i određivanja istražnog zatvora. Drugo je činjenica da nismo dobili službenu verziju policije vezano za događaj - kaže Šota i kao treći točku navodi traženje smjene Maje Grbe-Bujević, ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i saborske zastupnice.

Naime, kako nam kaže Šota, Grba-Bujević, kao glavna osoba, krovne institucije hitne pomoći u niti jednom trenu nije se oglasila oko cijelog slučaja.

- Nije poželjela djeci brz oporavak, nije izrazila žaljenje zbog događaja, nije se raspitala za kolegu niti ponudila bilo kakvu pomoć - kaže Šota.

Zašto lisice?

Smatra da privođenje vozača u lisicama nije bilo potrebno, kao niti određivanje istražnog zatvora.

- Naravno da policija treba odraditi svoj posao, i u tome ne vidimo nikakav problem. Ali ovo što su napravili kolegi koji je radio svoj posao i pri tome doživio nesreću, koja će ga promijeniti za čitav život je nedopustivo - smatra Šota.

Dodaje da bi to bilo u redu, ako to propisuje zakon, ali zašto se onda takav zakon nije provodio na primjerice, Tomislava Horvatinčića, Gabrijelu Žalac ili Radimira Čačića.

Za samog vozača kaže da je u vrlo teškom psihičkom stanju te da m nisu dozvoljeni nikakvi posjeti.

- Nisu dozvolili da ga posjeti obitelj, žena i djeca. On, naravno, nije dobro, osjeća se loše. Stalno pita za djecu, pogotovo najteže ozlijeđenog mladića. Nije bilo namjere, to što se dogodilo je očito splet nesretnih okolnosti. Bio je na intervenciji, pomagao drugom djetetu, stoga nije jasno da se takve stvari ne uzimaju kao olakotne okolnosti - kaže Šota.

Cijeli slučaj duboko je potresao sve hitnjake. Stoga su sada, kaže Šota, svi u panici. Jer posao je odgovoran, ovisno o hitnosti zahtjeva i bržu vožnju, probijanja kroz gužve, a i prolaske kroz crveno.

- Naravno da su svi u strahu jer su vidjeli koji se tretman događa kolegi. Na ovakvom poslu uvijek postoje rizici, ali da se u konačnici s nama postupa kao s kriminalcima ili kao osobama koje obijesno voze je nedopustivo - kaže Šota i zaključuje da kolega ima njihovu punu podršku i zaključuje da čak i roditelji unesrećene djece ne krive vozača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:29