PRAVNA BORBA

'TRAŽIT ĆEMO MANJU KAZNU!' Odvjetnik Radimira Čačića najavio žalbu na Vrhovnom sudu

 CROPIX

ZAGREB - Odvjetnici bivšeg potpredsjednika vlade Radimira Čačića tražit će na javnoj sjednici pred Vrhovnim sudom da mu se smanji kazna od 22 mjeseca zatvora koju mu je zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih dosudio mađarski, a potvrdio zagrebački Županijski sud.

"Tražit ćemo nešto manju kaznu", izjavio je Hini jedan od Čačićevih odvjetnika Čedo Prodanović. Pojasnio je da na drastičnije smanjenje ili uvjetnu kaznu, čak i da je prihvati Vrhovni sud, ne bi pristala mađarska strana.

Javna sjednica na kojoj će Vrhovni sud razmatrati Čačićevu žalbu na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koja u cijelosti potvrđuje presudu suda u mađarskom Kapošvaru zakazana je za 24. travnja u 11 sati.





Potvrđujući kaznu mađarskog suda zagrebački je Županijski sud u siječnju odlučio i da nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne Čačić može tražiti prijevremeni otpust, a izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.

Pravomoćnu presudu zbog nesreće s početka 2010. u kojoj je poginulo dvoje ljudi mađarski je sud donio krajem studenog 2012. Čačić je odmah nakon te odluke dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Mađarska je dala prethodnu suglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:57