POSAO U NJEMAČKOJ

TRBUHOM ZA KRUHOM Na rad u inozemstvo otišao i seljački vođa Tomislav Pokrovac

 Damir Glibušić/ CROPIX

ĐAKOVO - Sve više ljudi napušta Hrvatsku u potrazi za poslom, a među seljacima koji su rad na zemlji i sa stokom zamijenili radom u Njemačkoj i jedan je od seljačkih vođa, uvijek glasan, direktan i spreman na prosvjede i izricanje nezadovoljstva aktualnom poljoprivrednom politikom – Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. Svoju, rokovačku adresu odnedavno je zamijenio onom u Muenchenu, piše Glas Slavonije.

- Da, radim u Njemačkoj, potvrdio je Pokrovac, inače po struci bravar. Kaže, radi u struci, a angažiran je na restauraciji jedne vile stare 114 godina.

- Dobio sam dobru ponudu u svojoj branši. I prije rata radio sam u Njemačkoj, i to osam godina, poručuje Pokrovac, no ne slaže se s tim da je baš otišao trbuhom za kruhom.

Kritičari njegova “prosvjednog pokliča” i djelovanja na seljačkoj sceni kažu za Pokrovca “da je propali bravar”, a on im odgovara “da bi volio vidjeti nekog bravara ili limara da može napraviti kao što može on, koji je sam izradio dva automobila 'bagija'".

- Bit će odlazak seljaka na rad vani i više. Znam dečka čiji je otac poljoprivrednik i sve bi danas-sutra prepustio njemu, no odlučio se za rad vani. Jer, sve je teže i teže raditi u poljoprivredi; zarada je sve manja, a radi se puno, uz veliku neizvjesnost i rizik jer to je tvornica na otvorenome, kaže Željko Fabrić iz Drenja. On ima troje djece i volio bi da nastave njegovim stopama u poljoprivredi.

- I moj najstariji sin kaže da i on, ne bude li novca od rada na zemlji i sa stokom, ide van, a ja bih svakako volio da ostane na očevini, kaže drenjanski poljoprivrednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:20