JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

Treba li postiti na Badnjak s obzirom na to da ove godine pada u nedjelju? Svećenik je sve objasnio

Poznato je da prema crkvenom nauku nedjeljom nema ni posta ni nemrsa, kao ni tijekom blagdana, izuzevši onih koji padnu u korizmi

Bakalar

 Božo Radić/ilustracija/cropix/

Ove godine splitske katolike, ali i one diljem zemlje kopka jedna jako neobična dilema - postiti ili ne postiti na Badnjak, piše Slobodna Dalmacija. Naime, dan prije Božića pada u nedjelju, koja je ujedno i četvrta nedjelja došašća. Poznato je da prema crkvenom nauku nedjeljom nema ni posta ni nemrsa, kao ni tijekom blagdana, izuzevši onih koji padnu u korizmi.

image

Hrana za blagdane

Ivo Ravlić/cropix/

U želji da saznaju kada treba početi s pripremom bakalara i razjasne ovu nedoumicu, Slobodna Dalmacija obratila se don Mihaelu Miši Proviću, župniku Župe sv. Križa u Velom Varošu.

- Zapovijedani dani posta u Crkvi su samo Pepelnica i Veliki petak. Post na Badnjak je pučki običaj vjernika u želji da što pobožnije dočekaju Božić - kaže Prović.

image

Don Mihael Prović

Paun Paunović/cropix/

Naše bake i djedovi pamte kad je Badnji dan bio službeno određen kao dan na koji se obvezno treba postiti, no reformom liturgije i discipline u Katoličkoj crkvi na Drugom vatikanskom koncilu, ta je odredba ukinuta.

- Nepisano pravilo je da se post prebacuje na dan prije, dakle trebalo bi postiti u subotu. Tako ću ja napraviti, a vjerujem i mnogi naši vjernici - objašnjava svećenik kako postupiti ove godine.

U razgovoru je posebno naglasio da nije bitno što jedemo, nego koliko jedemo i da se razlike između odabira posta i nemrsa razlikuju od lokaliteta do lokaliteta, ovisno o narodnom običaju.

Naši ljudi će, po tradiciji i u skladu s financijskim mogućnostima, i ove godine posegnuti za bakalarom ili nekom drugom alternativom među plodovima mora. No, mnogi svećenici će vam reći da je u svemu tome najbitnije razmisliti zašto postimo, a Božić kao blagdan mora služiti svrsi da od nas napravi bolje vjernike i - ljude, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:16