IMUNOLOG JONJIĆ

‘Treba ozbiljno razmišljati da idemo s jednom dozom, a s drugom nastaviti kad dođu bolja vremena‘

Rekao je kako je više razloga dovelo do povećanja novooboljelih, ali da je ipak najveći razlog dolazak novih varijanti virusa.
Stipan Jonjić
 Matija Djanjesic/Cropix

Profesor Stipan Jonjić, imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka za središnji Dnevnik HTV-a je rekao kako je više razloga dovelo do povećanja novooboljelih, ali da je ipak najveći razlog dolazak novih varijanti virusa.

- Oni imaju drugačije osobine. Znamo da se britanski soj brže širi, a osim toga izaziva i teži oblik bolesti, pa čak i smrtnost kod starijih osoba i osoba s komorbiditetom, rekao je i dodao da tako nešto možemo očekivati i kod drugih varijanti.

Istaknuo je da virus izbjegava imunološki nadzor, a da je sreća u nesreći što znamo koje su mjere efikasne protiv svih varijanti.

- To su mjere koje smo dosad imali i koje su bile efikasne. Ako se nastavi porast, morat ćemo o tome opet razmišljati agresivnije, jer ako se to ne napravi, bojim se da ćemo u idućim tjednima ući u žešću pandemiju.

Osvrnuo se i na cijepljenje, koje ne ide onako brzo kako se očekivalo. Rekao je da su cjepiva, iako ne dolaze obećanom dinamikom, jedini izlaz iz ove krize.

- Možda se nećemo kod novih varijanti zaštititi ovim cjepivom, ali ćemo se vjerojatno zaštititi od teških oblika bolesti i smrtnosti.

Komentirao je i visoku procijepljenost u Mađarskoj i Srbiji, gdje unatoč tomu broj novooboljelih im raste.

- Mađarska i Srbija nemaju visoku procijepljenost koja bi jamčila kolektivni imunitet. Mi i ne znamo koji je prag za imunitet krda, vjerojatno 80 posto i više. Ovaj virus je vrlo zarazan i to što Srbija ima 10-ak posto procijepljenih ne znači da ona ne može imati ekspanziju epidemije.

Na pitanje bi li rješenje bilo da se svi procijepe jednom dozom, a onda čekaju drugu, Jonjić je rekao kako smatra da bi to bilo idealno za ljude koji su preboljeli covid.

- Na taj način s tom jednom dozom revitalizirali bismo imunost koju smo stekli tijekom infekcije i to bi trebalo biti dostatno. Ne vidim potrebu da ljudi koji su preboljeli covid dobiju drugu dozu, ali o tome ne odlučujem ja. Ali smatram da na taj način možemo uštedjeti znatnu količinu cjepiva.

Dodao je da upitna važnost druge doze u mnogim aspektima.

- Znamo da ona povećava kvalitetu i intenzitet odgovora, ali ona može biti infekcija koju neželjeno steknemo. Najbolje bi bilo da dođe dovoljno cjepiva da možemo procijepiti građane, ali ako ne dođe, treba ozbiljno razmišljati da idemo s jednom dozom, a kad dođu bolja vremena, onda nastaviti s drugom dozom, rekao je, naglasivši kako nije protiv druge doze, ali da misli da je možemo rastegnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:35