APEL ZASTUPNIKA

‘Treba učiniti sve kako bi se zaustavilo nasilje nad ženama. Treći smo u EU po broju ubojstava‘

To je jedna od najkukavičkijih stvari koje muškarac može poduzeti, kaže o nasilju nad ženama Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta)

Dragana Jeckov

 Damjan Tadic/CROPIX

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zastupnici su u petak poručili da "smo obavezni učiniti sve kako bi se nasilje nad ženama zaustavilo i očuvali ljudski životi".

"Kad je riječ o nasilju nad ženama, treba biti iskren i reći da ne stojimo dobro, zapravo stojimo vrlo loše”, rekla je u slobodnom govoru Dragana Jeckov (Klub SDSS-a).

U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 400 žena, a u EU smo na trećem mjestu kad je u pitanju broj ubojstava na štetu žena.

Osim toga, izvješće o provedbi Istanbulske konvencije pokazuje da se ona nedovoljno primjenjuje jer se i dalje događaju slučajevi da policija privodi i zlostavljača i ženu, lako i često odustaje se od progona, dodjeljuju se kazne manje od minimuma i manje od 10 posto osuđenih nasilnika završi u zatvoru, navela je Jeckov i poručila da smo obavezni učiniti sve kako bi se nasilje na ženama zaustavilo.

"Prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a u ovoj godini, do četvrtka ujutro, bilo ih je ubijeno šest, da bi u petak već bilo sedam", rekla je Jelena Miloš (Klub Možemo!) i pozvala na donošenje cjelovitog zakona o zaštiti žena od nasilja.

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) rekao je kako je nasilje nad ženama jedna od najkukavičkijih stvari koje muškarac može poduzeti naglasivši da ga treba intenzivnije i trajnije kazneno regulirati i oštrije kažnjavati.

I Majda Burić (Klub HDZ-a) naglasila je da je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo nasilje nad ženama, djecom i u obitelji. Istaknula je da Vlada kroz niz aktivnosti radi na suzbijanju nasilja nad ženama pa je tako i prije 10 dana predstavila treći krug mjera kojim se uvode dosad najopsežnije promjene.

Uvodi se posebno kazneno djelo femicid za koje će kazna zatvora biti najmanje 10 godina, proširuje pravo žrtava, spolno uznemiravanje prebacuje u kaznenu sferu, povećava kaznu za silovanje, ukida zastara za spolno zlostavljanje djeteta, navela je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:37