NOVA MJERA

Treba vam covid potvrda za posao? Ovo su uvjeti za njezino izdavanje u Hrvatskoj

Danas je stožer samo naveo da se uvodi proširena upotreba covid potvrda, bez detalja

Provjera Covid potvrda

 Marko Todorov/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je danas, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6932 novobooljela, da se od 15. studenog širi upotreba Covid potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

Sve osobe koje su preboljele COVID-19 prije više od 180 dana tretiraju se kao i osobe koje nisu preboljele i nisu cijepljene, odnosno ako rade u javnoj službi ili trebaju nešto kao stranka, morat će se ili cijepiti ili testirati.

Tko može dobiti potvrdu prema unificiranim pravilima na razini Europe?

- osoba cijepljena cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije.

- osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa.

- osoba koja je preboljela bolest COVID-19 i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa

Potvrda o cijepljenju

Kako je objavljeno na službenim stranicama o EU digitalnoj COVID potvrdi o cijepljenju, nju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze (npr. osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer). Potvrda će u oba slučaja biti valjana 365 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Johnson & Johnson proizvođača Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 365 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a potvrda će im biti valjana 365 dana od dana primitka cjepiva.

Potvrda se ne može izdati u slučaju kada osoba ima pozitivan nalaz testiranja unatrag 11 dana od dana podnošenja zahtjeva za potvrdu.

Osobe koje su primile booster dozu ili treću dozu cjepiva koje se prima u dvije doze mogu zatražiti novu potvrdu od dana cijepljenja zadnjom dozom, a ona će im vrijediti 365 dana.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (npr. Johnson & Johnson), a nakon toga su primile i dodatnu booster dozu drugog cjepiva (koje se prima u dvije doze) mogu zatražiti novu potvrdu od dana cijepljenja zadnjom dozom, potvrda će i u ovom slučaju vrijediti 365 dana.

Navedena pravila odnose se na sva cjepiva za koja se izdaje COVID potvrda u Hrvatskoj

Interna pravila u sustavu socijalne skrbi i zdravstva

Ovo su, dakle, europska pravila.

U Hrvatskoj su interna pravila pomalo izmijenjena, i to kada su u pitanju obvezne covid potvrde u sustavu socijalne skrbi i zdravstva, gdje je potvrda potrebna za odlazak na posao.

Naime, tretman je blaži, tako da osobe iz tih sustava za odlazak na posao moraju imati potvrdu da su preboljele covid unatrag godinu dana, priznaju se i preboljenja koja su potvrđena brzim antigenskim testom, a ne kako je to kod europskog pravila samo PCR-om.

Također, internu potvrdu u tim sustavima u Hrvatskoj mogu dobiti i osobe koje su u kategoriji 'vjerojatno' preboljelih, a to su oni kojima bolest nije bila potvrđena testom, a primjerice kućni su kontakt čiji je član obitelji bio pozitivan, a osoba je razvila simptome.

Iako je danas samo navedeno da se uvodi proširena upotreba covid potvrda, bez detalja, za pretpostaviti je da će uvjeti za covid potvrdu u svrhu odlaska na posao ili odlaska po uslugu koja se dobiva u takvim institucijama biti poput onih u zdravstvu i socijali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:24