GORDAN JANDROKOVIĆ

‘Treba znati razliku između ustaških simbola i simbolike HOS-a, a i pod crvenom zvijezdom počinjeni su zločini‘

U tome će biti važna dosljednost jer su "pod ‘crvenom zvijezdom" počinjeni zločini - Bleiburg, Goli otok, Vukovar i Škabrnja, rekao je
Gordan Jandrokovic u pratnji zatupnika Ante Sanadera i Furija Radina
 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je u Jasenovcu osudio ustaški režim, izrazio poštovanje prema svakoj žrtvi, poručio da ustašku simboliku treba zakonski sankcionirati, ali i urediti odnos prema simbolima komunističkog režima, poput "crvene zvijezde".

"Moramo jasno razdvojiti što je znakovlje ustaškog režima, što je naslijeđe Domovinskog rata i isto tako odnos prema simbolima komunističkog režima moramo pravno urediti", rekao je Jandroković nakon polaganja vijenaca u spomen na žrtve ustaškog logora.

U tome će, istaknuo je, biti važna dosljednost jer su "pod 'crvenom zvijezdom" isto počinjeni grozni zločini - Bleiburg, Goli otok, Vukovar i Škabrnja.

Treba znati razliku između ustaških i simbola HOS-a

Upitan kako tumači inicijativu Židovske općine Zagreb za izmjenom Kaznenog zakona i kažnjavanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", kazao je da se o tome još nije razgovaralo, da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati, ali i znati razliku između ustaških simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata.

Jandroković je kazao kako bi volio da svi koji sudjeluju u tim raspravama budu povijesno objektivni i imaju razumijevanja za žrtve sa svih strana.

"Hrvatska povijest je bremenita, zato se svih ovih godina nisu našla adekvatna zakonska rješenja", rekao je i ocijenio da smo sada kao društvo dovoljno zreli da u demokratskoj raspravi argumentirano pronađemo rješenja koja će zaštititi svaku žrtvu i osuditi svaki zločinački i totalitarni poredak.

"Ovo nije crno-bijela tematika, kroz argumentiranu raspravu vjerujem da možemo doći do rješenja koje će zadovoljiti sve", istaknuo je.

S obzirom na izjave predsjednika bolje bez zajedničke komemoracije

Na pitanje je li se ove godine trebala održati zajednička komemoracija u Jasenovcu, Jandroković je kazao kako je bolje ovako.

"Iz epidemioloških razloga. To je prvi razlog. No, s obzirom na sve što smo čuli posljednjih nekoliko mjeseci, dok se ne steknu uvjeti bolje je da izaslanstva polože (vijence) odvojeno. Uvjeti su da se ponašamo u skladu s civilizacijskim stečevinama, da pazimo što govorimo', rekao je.

Naveo je i da da u saborskom izaslanstvu nije bilo oporbenih zastupnika, da je pozvao sve klubove da se pridruže i daju jednog predstavnik, "a ovo je njihov odgovor".

"Nadam se da će odvojeno sudjelovati u polaganju vijenaca", kazao je predsjednik Sabora koji je četvrtu godinu zaredom došao u Jasenovac kako bi se, kaže, poklonio žrtvama, ljudima koji su ubijeni zbog svoje vjere, nacionalnosti, političkih stavova i vrijednosti koje su zagovarali.

"Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da postoje ljudi koji su spremni činiti ovakve grozne stvari. Mi koji vodimo zemlju i javno djelujemo moramo upozoravati da sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare", ustvrdio je.

Trebamo, dodao je, voditi računa o tome da mir, ljudska i manjinska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države", poručio je Jandroković koji je predvodio saborsko izaslanstvo i položio vijenac u spomen na žrtve jasenovačkog logora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:34