PIŠE DORA KORETIĆ

Trebaju li nam baš Austrijanci brojati korona-zrnca? Sjetite se što je lani bilo u Tirolu...

Novaljske vlasti tvrde da niti je u Novalju došlo 19 tisuća Austrijanaca, kako to sugerira ORF, niti su se masovno razboljeli
Ischgl, 23. travnja 2020.
 Johann Groder/Afp/Profimedia

Napokon je krenulo ono što dobar dio europske i hrvatske javnosti zaziva mjesecima - Austrijanci su počeli brojati korona-zrnca povratnicima iz Hrvatske, i to se sada, vrlo vjerojatno, može tumačiti kao uvod u obustavu turističke sezone kojemu će se, kroz dogledno vrijeme, priključiti i neka druga nama važna tržišta.

Koliko detaljno ide to brojanje vidi se iz tekstova u austrijskim medijima - njihov nacionalni medij ORF u srijedu je izvijestio da se u Austriju sa Zrća vratilo čak 97 pozitivnih osoba koji su se sada "proširile" zemljom - pet ih je otišlo u Salzburg, dvije u Gornju Austriju, 38 u Donju, 22 u Syriju, šest u Carinthiju, četiri u Tirol, dvije u Vorarlberg i pet u Beč.

Sve je to, naravno, pod velikim upitnicima jer su austrijske medije tijekom jučerašnjeg dana demantirale novaljske vlasti - tvrde da niti je u Novalju došlo 19 tisuća Austrijanaca, kako to sugerira ORF, niti su se masovno razboljeli - no to ionako neće biti pretjerano važno s obzirom na činjenicu da je zatvaranje turističkih sezona na Mediteranu, očito, imperativ od kojeg se ne odustaje ni po koju cijenu (sjetimo se samo kako je Nizozemska lani uvela karantenu usred kolovoza).

Naravno, potpuno je to drukčija Austrija od one iz zime 2020. godine, kada su naši susjedi navodno dopustili da se koronavirus proširi Europom sa skijališta u tirolskom Ischglu, gdje su tisuće turista danima partijale i zabavljale se bez ikakvih mjera da bi potom, uoči najave karantene, naglo pobjegle u svoje domovine.

Bio je to međunarodni skandal zbog kojega je provedena istraga, no Austrijanci su očito procijenili da je zarada od zimskog turizma ipak nešto važnija od zaštite građana, jednako kao što im je sada važno građane u što većem broju zadržati u zemlji kako bi, umjesto u hrvatskim hotelima, mukotrpno zarađeni novac ostavljali kod kuće.

Usprkos apelima domaće turističke struke da se ljudi trebaju paziti i kloniti bilo kakvih događaja koji bi mogli pospješiti tijek pandemije kako bi sezona prošle ok, istina je da je to zapravo nemoguća misija, posebno u okolnostima u kojima su strogi kriteriji postavljeni tako da je i jedan pozitivni slučaj previše, pa čak i onda kada iza njega nema ozbiljnog oboljenja, da ne spominjemo smrti.

Loša je to startna pozicija za turizam, "industriju" koja počiva na socijalnoj interakciji i koja se zadnjih godinu i pol našla u toliko apsurdnom položaju da turiste treba moliti da čine sve ono što nema veze s turizmom - klone se ljudi, zaziru od plesa i zabave, zatvaraju se u resorte do kojih nema otvorenih pristupnih cesta, gradovima šetaju u bubbleovima.

Posebno je neobično i nelogično da se pritisak za uvođenje jačih kontrola pojačava s povećanjem udjela cijepljenih Europljana i sve jačim otvaranjem Britanaca, nacije koja zadnjih dana bilježi vrlo dobre epidemiološke trendove, posebno po pitanju hospitalizacija i umrlih.

Ostaje vidjeti koja će struja u konačnici pobijediti, jedino što je sve manje onih koji doista vjeruju da će to biti isključivo iz zdravstvenih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:54