‘OVO JE SVE POZNATO‘

Trebaju li nas brinuti učestali potresi u Jadranu? Stručnjak: ‘Ugrožena su samo dva otoka‘

Profesor Mihanović tvrdi da potres kakav se dogodio 27. ožujka, od 5,5 Richtera spada u jedan po podacima rijedak potres
Profesor Ante Mihanović
 HTV/HRT

U 9.35 zabilježen je još jedan potres u Jadranu, magnitude 4,2 s epicentrom 57 kilometara južno od Visa. Prije su zabilježena još dva potresa. Prvi, magnitude 3,1 u 5 sati, a drugi u 7.51 magnitude 3,2.

Seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su i sinoć u 22,17 sati potres magnitude 3.0 prema Richteru, s epicentrom tri kilometra južno-jugoistočno od Maovica kod Vrlike. Profesor Ante Mihanović s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu kazao je za HRT da nas činjenica da je tlo dosta aktivno ovih dana ne bi trebala brinuti.

- Sredozemljem prolazi sudar afričke i indo-europske tektonske ploče. Sve što se događa je u okviru nama poznatog, sam jadranski dio nije toliko potresno ugrožen i podaci govore da tamo u biti nema jakih potresa, osim na dvije lokacije, zona Palagruže i zona Jabuke - kazao je Mihanović.

Kazao je i kako potres kakav se dogodio 27. ožujka, od 5,5 Richtera i 10 kilometara od žarišta, spada u jedan po podacima rijedak potres, koji se događa jednom u 500 godina.

- Što se tiče povratnog perioda, mala je vjerojatnost da će se dogoditi jači potres. Njegov učinak je minoran za nas, samo je Palagruža bila potresena tako da nekih posebnih šteta nema, osim našeg straha - kazao je Mihanović.

Mihanović je za HRT kazao da se moramo naučiti živjeti s potresima i upozorava one koji grade i projektiraju građevina da to čine tako da one budu sigurne od i otporne na potrese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 00:47