ŠEF HSS-a

'TREBAMO INICIRATI BANKROT DA BI NAM BILO BOLJE, S TIM SE SLAŽE I BERNARDIĆ!' Beljakova originalna ideja SDP-ovce nije razveselila

 Srdjan Vrančić / HANZA MEDIA

Hrvatska mora bankrotirati da bi bilo bolje, glasi prilično originalna ideja Kreše Beljaka, predsjednika Hrvatske seljačke stranke, koju, prema njegovim riječima, podržava i Davor Bernardić, čelnik Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Prije tjedan dana Beljak i Bernardić u Orahovici su potpisali koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na sljedeće parlamentarne izbore i najavili “početak saveza za promjene, saveza za Hrvatsku jednakih mogućnosti, za moderniju i napredniju Hrvatsku”. Zbog toga je ideja o poželjnom bankrotu Hrvatske u najmanju ruku začuđujuća kad dolazi iz redova glavnog oporbenog saveza, čiji lideri zagovaraju raspisivanje prijevremenih izbora.

- Treba inicirati tzv. induciranu komu, odnosno bankrot države. Treba stranim vjerovnicima reći da nismo sposobni servisirati obveze i da nas čekaju s našim dugovima pet do deset godina dok ne udahnemo zraka i rekonstruiramo se kao država. Onda ćemo imati i rast države s jačanjem lokalnih zajednica - izjavio je Beljak u utorak na televiziji N1.

Nije to prvi put da predlaže da Hrvatska ode na bubanj jer identičnu ideju iznio je 15. svibnja, kada je rekao “potreban nam je inducirani bankrot države, ne samo zbog Agrokora nego zbog duga države koji nije održiv”, samo što to gotovo nitko nije registrirao jer je javnost bila zaokupljena završnicom kampanje za lokalne izbore i krizom koncerna Agrokor. A možemo dodati i kako hrvatski birači imaju prilično snažan imunitet od izjava ovdašnjih političara, tako da ni njihove najbizarnije ideje ne izazivaju interes dulji od nekoliko dana.

Problem je u tome što je Beljak decidirano izjavio da je o tome razgovarao s Davorom Bernardićem i da se on u svemu tome slaže s njim. - Nego što nego da se slaže, ali nismo te ideje još razradili u predizborni program, ali naravno da hoćemo - potvrdio je predsjednik HSS-a.

Reklo bi se da u SDP-u baš i nisu sretni što ih se uvlači u priču o poželjnom stavljanju Hrvatske u indicuranu komu. Ionako je Bernardić na udaru kritika otkako je preuzeo SDP, a baš nije poželjno da kandidat za premijera smatra da je vlastitu državu potrebno gurnuti u bankrot kao korak u sretniju budućnost. Zato su neki od bliskih Bernardićevih suradnika s kojima smo razgovarali o Beljakovim idejama cijelu stvar pokušali relativizirati.

- On se vjerojatno izrazio figurativno, a Bernardić sigurno ne misli da je bankrot dobra ideja. Jedina prava politika SDP-a i HSS-a sadržana je u planu saveza za promjene, koji uključuje rast gospodarstva i demokratizaciju Hrvatske - rekao je izvor u SDP-u.

Nezgodno je što je Beljak iznio još nekoliko čudnih prijeloga, primjerice da Hrvatskoj treba maksimalno pet, šest ministarstava, jer je njihov sadašnji broj prevelik i neodrživ, te da veće ovlasti treba dati lokalnim sredinama. Iako toga nema nigdje u Europi, Beljak je predložio i direktno biranje predsjednika Vlade, pri čemu je pokazao elementarno nepoznavanje političkih sustava, a sve začinio prijedlogom da saborski zatupnici više ne budu profesionalni političari.

- Potrebno je birati premijera izravno kao predsjednika države - cijela Hrvatska kao jedna izborna jedinica - to bi mu dalo legitimitet, a Sabor da bude predstavničko tijelo. Zastupnici bi trebali biti volonteri za naknadu, Hrvatska je premala za ovako velik broj profesionalnih političara - glasi set Beljakovih ideja.

Mada postoje i neke koje nisu nezanimljive, poput prijedloga promjene izbornog sustava. Šef HSS-a bi složio 100 izbornih jedinica i još 50 zastupnika birao sa zajedničkih lista. Kako je objasnio, to bi demokratiziralo Sabor jer unutra ne bi sjedili nepoznati ljudi koji prvog u mjesecu dolaze samo po plaću, došlo bi i do demokratizacije stranaka jer bi to potaknulo rasprave i unutar njih.

Iako se u SDP-u distanciraju od Beljakovih izjava, ni njihov predvodnik do sada se nije proslavio svojim idejama o reformi političkog sustava. U ponešto drukčijem kontekstu, i čelnik SDP-a Davor Bernardić nedavno je izjavio kako bi bilo dobro da predsjedničke ovlasti podrazumijevaju i mogućnost predlaganja nekoliko ministara u Vladi iako za to ne postoji zakonska osnova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:37