EKSPLOZIJA U KOČEVJU

Trebamo li strahovati od otrovnog oblaka? O eksploziji se oglasilo i Ravnateljstvo civilne zaštite

Na postajama DHMZ-a prate situacija i sve je, zasad, u redu, te nikakvih promjena u kvaliteti zraka nema

Eksplozija u Kočevju

 Accuweather

Nakon što je u kemijskoj tvornici Melamin u centru Kočevja u Sloveniji u četvrtak ujutro odjeknula eksplozija, slovenska je policija pozvala stanovnike u okolici da zatvore prozore i ne izlaze van. U eksploziji je ozlijeđeno više od 20 ljudi, od kojih dvoje teško, a požar je oko 10 i 30 sati ugašen.

Aktivirane su vatrogasne postrojbe, medicinske jedinice, postrojba ELME (Ekološki laboratorij s mobilnom jedinicom), a aktivirana je i helikopterska pomoć, rekli su.

Kako pokazuje karta na meteorološkoj stranici AccuWeather, u tom dijelu Slovenije trenutačno puše jugozapadni vjetar što bi značilo da bi otrovni oblak, teoretski, možda mogao doći i do Hrvatske. Naime, Kočevje se nalazi na stotinjak kilometara zračne udaljenosti od Zagreba ili pedesetak od Karlovca.

Nakon upita čitatelja o potencijalnim problemima u Hrvatskoj, N1 je kontaktirao Državni hidrometeorološki zavod. Načelnica Sektora za kvalitetu zraka Jadranka Škevin-Sović rekla je da se na postajama DHMZ-a prati situacija i da je zasad sve u redu, nikakvih promjena u kvaliteti zraka nema.

Meteorolog Bojan Lipovščak potvrđuje i da je prognoza povoljna te se zbog toga ne očekuje eventualno širenje čestica.

Ravnateljstvo civilne zaštite: Ne postoji opasnost za građane RH od posljedica eksplozije u Sloveniji

Operativni centar civilne zaštite zaprimio je informaciju od Uprave za zaštitu i spašavanje Slovenije kako je danas u 8:39 sati došlo do eksplozije u kemijskoj tvornici MELAMIN u Kočevju, koja je oko 30 km udaljena od hrvatske granice.

Prema prvim podacima ozlijeđeno je više od 20 ljudi. Ekološki laboratorij Slovenije proveo je mjerenje opasnih tvari te je utvrđeno kako nema opasnosti od širenja štetnih tvari. Građanima, u blizini tvornice, u radijusu 500 metara, preventivno je preporučeno da ne izlaze i zatvore prozore.

Melamin je kemijska tvornica koja radi sa smolama za papir, građevinarstvo, drvo, gumu i industriju lakova, impregnirajući ukrasni papir za industriju namještaja i impregnirajuće materijale za proizvodnju obuće.

Za građane Republike Hrvatske ne postoji opasnost od posljedica eksplozije koja se dogodila u Sloveniji, poručili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:49