SPOR OKO INE

TREĆA RUNDA PREGOVORA Predstavnici Vlade i MOL-a složni: 'Danas je bilo puno bolje nego prošli put'

 Ranko Suvar / CROPIX

Vladini i MOL-ovi pregovarači su nakon današnje, treće runde pregovora o budućnosti Ine svoj susret ocijenili puno kooperativnijim nego su to bili prošli te izvjestili da su danas razgovarali o istraživanju i proizvodnji, tj. Ininom 'upstream' biznisu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi Vladin pregovarački tim, kazao je kako su današnji pregovori prošli u ambijentu koji je puno optimističniji nego zadnji put, a zadovoljan današnjim sastankom koji je "puno kooperativniji nego prethodni" je i član pregovaračkog odbora MOL-a Jozef Molnar.

Molnar je rekao da su mađarski pregovarači i u dosadašnjim susretima naglašavali da je uspjeh Ine u interesu MOL-a, a tako je bilo i danas.

Danas se, kako je rekao, raspravljalo o 'upstream' strategiji Ine. U skladu s poslovnim planovima, kaže, Ina će biti sposobna povećati dnevnu proizvodnju za 4,3 tisuće barela u kratkom roku, a srednjoročno za 9 tisuća, ako na vrijeme dobije potrebne dozvole.

Molnar ističe da to znači dodatnih nekoliko stotina milijuna kuna koje će se izravno ili neizravno sliti u hrvatsku ekonomiju.

Ina je spremna za nove istraživačke projekte u Hrvatskoj i inozemstvu, kazao je Molnar.

MOL je spreman nastaviti pregovore i ubrazati ih, zaključio je Molnar.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako su pregovori prošli u ambijentu koji je puno optimističniji nego zadnji put.

"Izrazili smo spremnost razgovarati o svim točkama u sklopu okvira za pregovore koje je zadala Vlada, koji uključuju i korporativno upravljanje, s tim da se niti jedna točka ne može zaključiti prije nego što dogovorimo korporativno, što znači da će se vrlo vjerovatno zaključiti cijeli paket, a ne točka po točka, kako je razgovarano i zaključeno na prvom sastanku", kazao je.

Razradit ćemo točku po točku, temu po temu, i onda pokušati zaključiti paket s kolegama iz MOL-a. Također očekujemo da će kolege, kroz stručne timove koje ćemo formirati u sljedećih nekoliko tjedana, prezentirati svoj prijedlog strategije razvoja Ine kao regionalne kompanije i novi model korporativnog upravljanja kako bismo onda imali dobru podlogu za sljedeće pregovaračke krugove, rekao je Vrdoljak.

Dodao je kako pozdravlja odluku o namjeri daleko većih investiranja u Hrvatskoj u istraživanje i proizvodnju.

To smo zahtijevali i na početku pregovora. Bila je to želja hrvatske Vlade koja je nekoliko puta izrečena, ne samo za pregovaračkim stolom nego i u javnosti i kolege iz MOL-a su spremne na puno veće investicije u 'upstreamu'. Ja im na tome čestitam, rekao je ministar gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:34