DOBAR TREND

Treći val na izdisaju? Smanjuje se pritisak na bolnice, ravnatelji su nam otkrili najnovije brojke

Treći val korone osobito je bio snažan u Primorsko-goranskoj županiji, što se odrazilo i na prijem u KBC-u Rijeka
 Ante Cizmic/Cropix

Stabiliziranje broja novooboljelih od covida ovih dana ipak dijelom smanjuje pritisak na bolnice koje su posljednja dva tjedna bile pod opsadom pacijenata.

"Sve do prošlog vikenda bilježili smo svakodnevni rast prijema novih pacijenata, a nakon toga došlo je ipak do stabilizacije. Danas smo imali 420 pacijenata, od kojih 75 na respiratoru, što znači da je posljednjih dana broj prijema stagnirao. Valja reći da je i dalje svaki treći pacijent na respiratoru u hrvatskim bolnicama upravo u KB-u Dubrava, ali nadam se da će krenuti trend većeg smanjenja barem ovih jako teških pacijenata koje smo imali tijekom trećeg vala epidemije. Uglavnom su to bili pacijenti s britanskim sojem, a nešto je bilo i zaraženih češkom varijantom korone", kaže ravnatelj KB-a Dubrava dr. Ivica Lukšić.

Njegove riječi potvrđuju i podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite, prema kojima je u bolnicama prije tjedan dana bilo 2278, a u srijedu 2123 pacijenta. I broj oboljelih koji su na respiratoru pao je za desetak u odnosu na prije tjedan dana.

Treći val korone osobito je bio snažan u Primorsko-goranskoj županiji, što se odrazilo i na prijem u KBC-u Rijeka, ali i tamo je posljednjih dana situacija ipak mirnija.

"Prošle srijede imali smo 197 hospitaliziranih, a u srijedu 137, što govori da je ipak manje zaraženih u županiji. Nastavi li se ovaj pad, već sljedeći tjedan mogli bismo zatvoriti dio intenzivnih kapaciteta i Thalassotherapiju kao sekundarni centar u Opatiji. To bi nam omogućilo da povećamo redoviti bolnički program", objašnjava dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

I u KBC-u Split također je manje hospitaliziranih.

"Trenutačno imamo od 150 do 160 pacijenta svaki dan u bolnici, a još donedavno ih je bilo od 170 do 180. Nije to neki vrtoglavi pad, ali ipak pokazuje trend", kaže predstojnik Infektivne klinike KBC-a Split, prof. dr. Ivo Ivić.

Naglašava da su to još uvijek "ostaci" velikih brojeva zaraženih otprije desetak i više dana pa se veći pad hospitalizacija može očekivati tek za tjedan i pol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31