NOVA POŠAST

Trećina svinja u Hrvatskoj zaražena hepatitisom E koji kod ljudi uzrokuje upalu jetre: ‘Termički obradite meso‘

Građanima se savjetuju da svinjetinu dobro termički obrade, odnosno da meso dobro ispeku

Svinja, Ilustrativna fotografija

 Edwin Remsberg, Vw Pics/Sciencephoto/Profimedia
Građanima se savjetuju da svinjetinu dobro termički obrade, odnosno da meso dobro ispeku

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena je hepatitisom E, na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu jetre, najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane pa zato liječnici i veterinari građanima savjetuju da svinjetinu dobro termički obrade.

"Radi suzbijanja hepatitisa E svinjetinu je nužno dobro termički obraditi", poručili su liječnici i veterinari u petak na konferenciji za novinare u Hrvatskom veterinarskom institutu.

Na početku sezone roštiljanja građane podsjećaju da meso trebaju dobro ispeći.

Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se treba inaktivirati. Meso se treba peći najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva. Nakon pečenja na mesu ne smije biti vidljivih tragova krvi i sukrvice.

Svjetska zdravstvena organizacija godišnje bilježi ok...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 01:31