ANALIZA STANJA

Trećina zdravstvenih djelatnika nije cijepljena: ‘Naš je stav da za njih očito treba biti obvezno‘

Nešto više od 34% djelatnika nije primilo ni jednu dozu, što znači da svaki treći djelatnik potencijalno nekog može zaraziti covidom
 Goran Mehkek/Cropix

U Hrvatskoj ukupno radi 74.527 zdravstvenih djelatnika, a prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prvom dozom cijepljeno je samo njih 64,82 posto, a drugom tek 59,89 posto. Ni jednom dozom nije cijepljeno 34,64 posto zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

Drugim riječima, svaki treći djelatnik može zaraziti pacijenta koji treba neku zdravstvenu uslugu. No, zasad nema baš nikakve obveze dokazivanja djelatnika da su cijepljeni, da su preboljeli ili da su testirani na covid-19 u trenutku kad dolaze na posao.

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj je tiskovnoj konferenciji kazao kako je "važno sigurno postupanje prema pacijentima korištenjem i drugih epidemioloških mjera, a za sigurnost u bolnicama odgovorni su ravnatelji". To govori da ni u trenutku kad se povećava broj pacijenta s covidom koji trebaju bolničku skrb i kad bi bolnice ne-covid pacijentima trebale pružiti zdravstvenu skrb nema temeljenog osigurača odnosno dokaza da zaposlenici bolnica nisu prijetnja zdravlju pacijenta.

Za razliku od Hrvatske, u ostatku EU ili je cijepljenje zdravstvenih djelatnika obveza ili moraju covid-potvrdama dokazivati svoj PCT (preboljenje, cijepljenje, testiranje). Italija je još u travnju uvela obvezu cijepljenja, a potom i Grčka a nedavno i Francuska kao i većina njemačkih pokrajina. Također obveza cijepljenja vrijedi i za britanske zdravstvene djelatnike. U skandinavskim zemljama ta obveza nije ni trebala jer su se svi osim onih koji imaju neki zdravstveni problema kontraindiciran cijepljenju odavno cijepili.

Da nije vrijeme za čekanje na odluku ili obvezno cijepljenje ili covid-potvrde u zdravstvenim ustanovama govore podaci HZJZ-a s kojima ulazimo u jesen. Naime, cijepljeno je prvom dozom samo 68,20, a drugom 63,44 stomatologa, zdravstvenih djelatnika čiji je posao takav da ne mogu biti na metar i pol od pacijenta niti mogu od njih tražiti nošenje maski. Svaki treći nije cijepljen i objektivno je ozbiljna prijetnja i pacijentu i sebi.

Od 33.730 medicinskih sestara i tehničara cijepljeno je njih samo 60 posto prvom i 55 posto drugom dozom. Zna li se da je sestara dvostruko više nego li liječnika, a i s pacijentima provode više vremena, jasno je da je takva procijepljenost zaista mala, gotovo na razini opće odrasle populacije. Od 19.612 drugih zdravstvenih djelatnika cijepljeno je prvom dozom samo 67,77 posto, a cijepljenje je završeno za njih 53,21 posto.

"Nema opravdanja za zdravstvene djelatnike koji se ne žele cijepiti osim ako imaju neki zdravstveni razlog", kaže dr. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Dodaje da je relativno zadovoljan dosadašnjim odazivom liječnika na cijepljenje, ali da to može biti i bitno bolje.

"Kad se analizira procijepljenost ostalih zdravstvenih djelatnika, nikako ne možemo biti zadovoljni i zato je stav komore da bi se očito trebalo za sve uvesti obvezno cijepljenje. Nama na prvom mjestu mora biti sigurnost naših pacijenta jer oni svakako pripadaju u najvulnerabilniju skupinu. Jedino cijepljenjem možemo im to i pružiti", naglašava dr. Luetić.

Očito je da je dosegnuta maksimalna razina cijepljenja zdravstvenih djelatnika koji su sami odlučili cijepiti se, a da će trebati dodatni "poticaji" da se ona poveća. Hoće li to biti obvezno cijepljenje koje zasad ne želi uvesti nadležno ministarstvo ili covid-potvrde kao što ih za ulazak u bolnice trebaju pacijenti, potpuno je u konačnici svejedno. No, u svakom slučaju, situacija u kojoj svaki treći zdravstveni djelatnik nije cijepljen nije dobar ulaz u četvrti val pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:49