JURO MARTINOVIĆ

‘Trenutno Mamić formalno i pravno nije bjegunac. Postoji mogućnost da to sve bude drugačije...‘

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa ne smatra da je potrebno mijenjati Zakon o kaznenom postupku
Juro Martinović
 Bruno Konjevic/Cropix

Nakon što je Zoran Mamić podnio molbu za izvršenje zatvorske kazne u BiH, još uvijek ga se ne tretira kao bjegunca, kaže za N1 Juro Martinović, državni tajnik u ministarstvu pravosuđa.

- U ovom trenutku on to formalno i pravno nije. Teoretski postoji mogućnost da to sve bude drugačije i da stvari ne odu u tom smjeru. Molbu nismo vidjeli i ne možemo je komentirati, rekao je državni tajnik u ministarstvu pravosuđa.

Upitan je li se ovakva situacija mogla spriječiti, Martinović kaže: teoretski da.

- Teoretski je moglo. Sklon sam vjerovati da su sudovi postupali sukladno zakonu, rekao je Martinović i dodao kako podaci iz spisa i Mamićevo ponašanje nije upućivalo na to da će pokušati izbjeći izvršenje zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Ne smatra da je potrebno mijenjati Zakon o kaznenom postupku te da on trenutno ima dovoljno dobre procesne alate.

- Nema potrebe za promjenom jer bismo time sve druge građane zbog pet-šest slučajeva doveli u nepovoljnu kazneno-pravnu situaciju, a mi smo država koja se zasniva na vladavini prava i visokoj razini štićenja ljudskih prava, pa i onih protiv kojih se vode postupci i koji su osuđeni. Postoje alati međunarodno kaznene-pravne pomoći po kojima će se kazna izvršiti u nekoj od država, u ovom slučaju to je BiH, kaže Martinović.

Pojasnio je i proceduru o izvršenju kazne. Hrvatska i BiH se o tome moraju dogovoriti, a nema transfera izvršenja kazne bez da se država koja je sudila, i država koja bi trebala izvršavati, obje usuglase o tom transferu.

Pojasnio je da se teoretski kazna može smanjiti, a upitan može li se ona zamijeniti za novčanu kaznu, kaže:

- Teoretski postoji sve, ali duh međunarodno-pravne suradnje u kaznenim stvarima,i duh sporazuma koji imamo s BiH, idu u tom pravcu da je to u biti pomoć države državi. Da uz pomoć druge države sprovede svoj suverenitet u pogledu izvršenja kazne zatvora. Dakle, smisao toga je to, a ne da se ide u ozbiljniji zahvat, rekao je Martinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:44