ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Trenutno smo u najtežem trenutku epidemije. Ključno je da se svi pridržavaju mjera‘

Vili Beroš nije došao na sjednicu Vlade zbog respiratornih problema. Ministar se testirao na koronavirus i nalaz mu je bio negativan
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice Vlade konstatirao da se Hrvatska trenutno živi "najteži trenutak epidemije".

"Trenutno smo u najtežem trenutku epidemije. Ključno je apelirati na sve građane da se pridržavaju mjera Stožera. Riječ je ozbiljnim i promišljenim mjerama koje daju rezultate. One mogu biti još djelotvornije ako ih se svi pridržavaju. Nitko ne želi daljnje pooštravanje te raspravu o zatvaranju države", rekao je Plenković.

Premijer je potom konstatirao da mu je rečeno da će Hrvatska u četvrtak, 12. studenog, po prvi puta imati preko 3.000 novozaraženih koronavirusom. "Dobro je, međutim, da imamo vrlo jasan trend smanjenja rasta novozaraženih. U zadnjih tjedan dana imamo samo 5,5 posto više novozaraženih. Zato govorimo o stagnaciji. Moramo biti oprezni, pogotovo zbog hospitaliziranih i onih na liječenju u jedinicama intenzivne njega i respiratorima", dodao je Plenković.

"Svojom disciplinom, ponašanjem i bontonom, distanciranjem, nošenjem maske i higijenom možemo dovesti do smanjenja zaraze. Kako sada ulazimo u hladnije dane, važnije je redovito prozračivati zatvorene prostore jer se osobe koje borave zajedno u istima mogu zaraziti aerosolom."

Premijer je potom ustvrdio da je nedavno usvojen rebalans proračuna te da je Vlada RH u sadržajnoj raspravi odbila interpelaciju rada Vlade u predmetu vjetroparka Krš-Pađene.

"Nakon što smo održali sjednicu o uvođenju eura, u javno smo savjetovanje pustili plan zamjene kune eurom. Sastavili su ga Hrvatska narodna banka i Vlada, a želimo ga usvojiti do kraja godine", rekao je premijer.

Plenković je također rekao da je održan sastanak Berlinskog procesa na kojemu se razgovaralo o europskom putu Sjeverne Makedonije i Albanije.

Naglasio je kako je Vlada napravila važan iskorak u pogledu međuresorne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti. "Mislim da na ovaj način stvaramo sve institucionalne preduvjete za korištenje 683 milijuna eura iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba", istaknuo je Plenković.

Premijer se također zahvalio ministru branitelja Tomi Medvedu na koordiniranju obilježavanja Kolone sjećanja u skladu s epidemiološkim mjerama. Plenković je ustvrdio da epidemiološki okvir koji je donio Stožer omogućuje da se na taj dan na dostojanstven način obilježe sve žrtve Domovinskog rata, osobito žrtve Vukovara i Škabrnje. Najavio je da će se, s obzirom na okolnosti, idućih dana dogovoriti tko će sve iz Vlade ići u Vukovar, a tko u Škabrnju.

Plenković je najavio da će Vlada poslije sjednice u javno savjetovanje dati Nacionalnu razvojnu strategiju. "Riječ je o nacrtu prijedloga koji je plod višegodišnjeg rada niza resora i dionika", rekao je Plenković ističući da su ga predstavili socijalnim partnerima i partnerima unutar parlamentarne većine. Očekuje doprinos cijele zainteresirane javnosti te da se svi koji žele sad i očituju - institucije, dionici i stranke. Nakon toga će upravljački odbor razmotriti prijedloge te će dokument ići na Vladu, a potom u Sabor. "Očekujem kvalitetnu raspravu svih saborskih zastupnika", rekao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš nije došao na sjednicu Vlade zbog respiratornih problema. U međuvremenu se testirao na koronavirus i nalaz mu je bio negativan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:23