POTRES OD 4,6 RICHTERA

'TRESLO SE KAO DA VELIKI VLAK PROLAZI DVA METRA OD KUĆE!' Dramatična svjedočanstva ljudi koji žive blizu epicentra u Lici

Podrhtavanje tla par minuta prije 15 sati trajalo je desetak sekundi i osjetilo se od Istre do Zagreba
 Google Maps

ZAGREB - Danas u 14 sati i 58 minuta, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom 15 km sjeveroistočno od Senja, nedaleko od Drežnice i Lokvi, javlja Seizmološka služba.

Kako javlja Europski mediteranski seizmološki centar, epicentar je bio 17 kilometara jugozapadno od Ogulina, na dubini od 20 kilometara.

Svjedok potresa iz Klenovice, 20 kilometara zapadno od epicentra, opisao je kako se prvo osjetila lagana tutnjavina koja se povećavala i ujedno počelo lagano podrhtavanje do prvog jakog udara kada se zatreslo, otprilike 10 sekundi.

- Nakon toga osjetilo se značajnije podrhtavanje i neugodna trešnjavina, poput horizontalnog gibanja tla na prvom katu do jakog udara koji je najviše zatresao i bio izrazito neugodan, prema iskazu svjedoka potresa, objavljenog na portalu emsc-a.

Drugi svjedok iz Senja kaže da se potres osjetio poput "velikog vlaka koji prolazi dva metra od moje kuće". "Srce mi je lupalo poput bubnja", podijelio je svoj dojam Senjanin. Potres se, prema iskazu svjedoka, osjetio i na Krku.

Potres se osim u Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj intenzivno osjetio i na području Novog Vinodolskog te Gospića gdje se tlo zatreslo dva puta u tri sekunde. Svjedoci potresa iz Zagreba opisuju ga poput ljuljanja i "naleta jakog vjetra". Potres se osjetio i u Rijeci, kao i u drugim primorskim mjestima i u Gorskom kotaru. Trenutno nema podataka o eventualnim štetama.

Mapa potresa Europsko-mediteranskog seizmološkog zavoda

Magnituda potresa iznosila je 4,6 prema Richteru i intenziteta u epicentru VI-VII stupnjeva Merkalijeve ljestvice. Potres se osjetio na širem Senjskom području (Senj, Crikvenica, N. Vinodolski), i u Lici (Otočac i okolna mjesta). S obzirom na jačinu potresa moguće su materijalne štete u užem epicentralnom području.

Kako nam javljaju čitatelji, potres se jako osjetio u Otočcu i cijeloj Gackoj dolini. Ozbiljnije podrhtavanje tla osjetilo se i na otoku Krku, dok se u Ogulinu 'sve treslo'.

DUZS: Upute za građane za postupanje u slučaju potresa

Potresi su prirodni događaji koji mogu imati katastrofalne posljedice, a to su veliki broj ljudskih žrtava, razaranja, širenje požara, nastanak zaraznih bolesti i dr. Područje Republike Hrvatske kao i područja okolnih zemalja (Italije, Albanije, Grčke, Turske), odlikuju se izraženom seizmičkom aktivnošću.

Posljedice potresa na pogođenom području ovisne su o njegovoj jačini, ali i o postupcima građana u takvim situacijama.

Možemo bitno pomoći sebi i drugima, te umanjiti posljedice ako se pridržavamo slijedećeg:

Postupci prije potresa:

1. Naučimo kako se zaštititi od potresa.

2. U domu odredimo jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te se nekoliko puta godišnje prisjetimo na njega.

3. Moramo znati gdje je glavna sklopka za struju te gdje su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju.

4. Na dohvat ruke spremimo bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć.

5. Uvijek imajmo određene zalihe hrane.

Postupci za vrijeme potresa:

1. Sačuvajmo prisebnost duha i ne paničarimo jer je panika pogubna.

2. Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađimo iz njih na slobodan prostor, udaljimo se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina.

3. Ako smo na višim katovima, sklonimo se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji kut prostorije, ispod stola, te rukama zaštitimo oči.

4. Odmaknimo se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova.

5. Ne upotrebljavajmo šibice i otvorenu vatru.

6. Ako se nalazimo u automobilu, ne smijemo se zaustavljati na i ispod mostova i podvožnjaka, ispod električnih kablova, i u tunelima.

Zaustavimo se na otvorenom prostoru i ostanimo u automobilu.

Postupci nakon potresa:

1. Kada prestanu prvi potresi, napustimo prostorije na najpogodniji način i uzmimo sa sobom najvažnije i spremljene stvari.

2. Nikako ne napuštajmo građevinu dizalom, upotrebljavajmo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti dizalo, nestati struje i sl.).

3. Isključimo električnu struju na glavnoj sklopci te zatvorimo plin i vodu na glavnom ventilu.

4. Ne zaboravimo na humanost i nesebičnost u pomoći stradalima, ali ne pomičimo teško povrijeđene.

5. Upotrebljavajmo za piće samo zapakiranu vodu i vodu koja stigne kao pomoć

6. Postupajmo prema uputama dobivenim putem sredstava javnog priopćavanja.

7. Ako smo ostali pod ruševinama budimo mirni i zovimo u pomoć te lupajmo čvrstim predmetom po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja).

8. Sačuvajmo svoju snagu

Važniji telefonski brojevi žurnih službi:

- Jedinstveni broj za zaštitu i spašavanje 112

- Policija 92

- Vatrogasci 93

- Hitna pomoć 94

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 06:35