ŠTO ZAPRAVO JEDEMO?

TRETIRANI SMO KAO GRAĐANI DRUGOG REDA! Pet popularnih proizvoda koji se prodaju u Hrvatskoj drastično se razlikuje od onih iz Njemačke!

 
Biljana Borzan
 HANZA MEDIA

Nutella u Hrvatskoj nije jednaka kao ona u Njemačkoj dokazalo je analiza kvalitete proizvoda koju je provela hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Istraživanje je obuhvatilo 26 proizvoda iz Hrvatske i Njemačke, a osim kod Nutelle značajne razlike u kvaliteti su pronađene kod još četiri proizvoda: Wuddy hrenovke, Hipp dječja hrana, Danone Activia, Haribo gumeni bomboni i Ariel deterđent za pranje rublja.

- Najveće razlike su uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterđenta. Primjerice, Woody hrenovke od pilećeg i purećeg mesa na hrvatskom tržištu, suprotno nazivu su rađene od tzv. Otkoštenog mesa, koje se prema EU propisima ne smije označavati kao meso. Njemački proizvod je napravljen od pravog purećeg i pilećeg mesa – rekla je Borzan.

Kod još 14 proizvoda (53,8%) je nađena razlika u kvaliteti, a kod 9 od tih 14 je nađena razlika i u kvaliteti i u cijeni. Samo četiri proizvoda nisu pokazala nikakvu razliku u cijeni i kvaliteti, a to su: Happy Day 100% Orange, Red Bull, Barilla Spagetti i Lenor.

Važno je dodati kako je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Primjerice, čipsi Pringles su za 110 posto skuplji u našim trgovinama nego u onima u Njemačkoj, dok je Colgate pasta za zube skuplja za skoro 80 posto.

- I ovo istraživanje je, kao i ranija europska istraživanja, potvrdilo opravdanost stava više od 80 posto naših građana koji misle da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda. Moj posao je da Europska unija radi za ljude, a ovi rezultati su veliki doprinos rješavanju ovog problema na razini Unije – kaže Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:43