PRVI RADNI DAN

Trgovački lanci kažu da su spremno dočekali prelazak na euro, jedan tvrdi: ‘Cijene smo zaokružili na - niže‘

Iz Konzuma kažu kako kupci pretežno plaćaju u kunama, a njihovi zaposlenici vraćaju novac u novčanicama i kovanicama eura

Arhivska fotografija

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

Trgovački lanci poručili su u ponedjeljak da su spremno dočekali prelazak na euro te da se poslovanje trgovina i sve vrste plaćanja kupaca odvijaju bez poteškoća.

Iz Konzuma su na upit Hine odgovorili kako su spremno dočekali promjenu valute te kako najveći izazov očekuju u razdoblju dvojnog opticaja kuna i eura koje će biti na snazi do 14. siječnja, kad primaju obje valute, a vraćaju eure kad god je to moguće.

"Prilagodili smo sve interne sustave te procesi u prodavaonicama teku bez poteškoća, uz povremene manje izazove koji se rješavaju u hodu, a koji su uglavnom vezani uz kartično plaćanje, odnosno funkcionalnost kartica različitih banaka", istaknuli su iz Konzuma.

Napominju kako u ovom trenutku kupci pretežno plaćaju u kunama, a njihovi zaposlenici vraćaju novac u novčanicama i kovanicama eura kojima su se opskrbili dovoljno za operativno poslovanje.

"Također, u svim prodavaonicama postoje i blagajne na kojima je plaćanje moguće isključivo karticama, a kako bi proces kupnje bio brži za one kupce koji koriste taj način plaćanja. Ujedno, na samoposlužnim blagajnama se tijekom razdoblja dvojnog optjecaja može plaćati isključivo karticama jer ćemo u tom razdoblju prilagođavati sustav za primanje novčanica i kovanica eura", navodi se u odgovoru Konzuma.

Zahvaljujući temeljitim pripremama, transparentnoj komunikaciji i educiranim zaposlenicima, sigurni su da će kupcima uspješno olakšati pripremu za potpuni prelazak s kune na euro.

I iz Spara Hrvatska istaknuli su kako su na vrijeme proveli sve radnje i investicije u sustavu potrebne za uspješan prelazak s kune na euro.

"Svi procesi u našim Spar i Interspar trgovinama odvijaju se bez poteškoća", rekli su. Dodaju i da su, u želji da kupcima osiguraju povoljniju kupnju s uvođenjem eura od 1. siječnja, redovne cijene svih proizvoda zaokružili na niže.

Naime, Spar Garancija jamči da se kod preračunavanja svake pojedine cijene iz kune u euro miče treća decimala, što automatski znači niže cijene za više od 30.000 proizvoda, naveli su.

I iz Lidla Hrvatska kažu kako poslovne aktivnosti funkcioniraju bez problema te kako se poslovanje u trgovinama odvija nesmetano.

"Vezano za prelazak na euro, poslovne aktivnosti Lidla Hrvatska funkcioniraju bez problema. Poslovanje u trgovinama se odvija nesmetano, a sve vrste plaćanja od strane naših kupaca odvijaju se bez poteškoća", odgovorili su iz tog trgovačkog lanca.

Iz trgovačkog lanca Pevex istaknuli su kako su na vrijeme krenuli u pripremu uvođenja eura i sve su tome prilagodili u svojim prodajnim centrima kako bi kupcima omogućili i dalje nesmetanu kupovinu.

"U pripremu uvođenja nove valute utrošili smo oko 700 tisuća eura", rekli su.

Napominju kako sa svoje strane nemaju nikakvih poteškoća, no kako postoje tehnički problemi s pojedinim bankama i to kod kartičnog plaćanja.

Iz Kauflanda su kratko poručili da u njihovim trgovinama zasad sve protječe bez poteškoća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 03:20