USKOKOV OKRIVLJENIK

Trgovački sud u Zagrebu: Dragan Kovačević je zakonito smijenjen s čela Janafa

Bivši predsjednik Uprave Dragan Kovačević tužio je Janaf, tvrdeći da je nezakonito smijenjen s te funkcije

Dragan Kovačević

 Damjan Tadić/Cropix

Trgovački sud u Zagrebu odbio je tužbu bivšeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića kojom je Kovačević od svojega bivšeg poslodavca tražio poništenje odluke o svojoj smjeni.

Kovačevića je Nadzorni odbor Janafa opozvao s mjesta predsjednika Uprave u svibnju 2020., nakon što je Kovačević završio u istražnom zatvoru zbog optužbi za korupciju, a odluka je obrazložena time da je Kovačević grubo povrijedio dužnost koju je obnašao te da je zbog istražnog zatvora spriječen u budućnosti obavljati posao predsjednika Uprave tvrtke. Kovačević je pak u svojoj tužbi osporavao zakonitost svoje smjene, bez konkretnog obrazloženja.

Naveo je da postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, a što je bilo objavljeno u priopćenju USKOK-a, nije dostatan dokaz da je nastupio gubitak povjerenja, uz nanošenje štete imovini i ugledu društva, a niti je razlog za opoziv.

Također naveo je kako smatra da je pozadina odluke o njegovoj smjeni činjenica da je smjenu nametnula Vlada koja ju je predložila Nadzornom odboru, te je predložio da se kao svjedok sasluša i premijer Andrej Plenković, no sud je to odbio. U odgovoru na tužbu Janaf je međutim naveo da su članovi Nadzornog odbora odluku donijeli samostalno i da su bili svjesni da tvrtka ne može poslovati kada je predsjednik Uprave nedostupan, odnosno kada je u zatvoru.

Sud je odbio Kovačevićevu tužbu, zaključivši da unatoč presumpciji nevinosti na koju se Kovačević poziva, on jeste bio uhićen te je protiv njega USKOK pokrenuo kazneni postupak, a što samo po sebi utječe na ugled i osobnost Janafa kao tvrtke. Na odbijanje njegove tužbe Kovačević ima pravo žalbe, o čemu će odlučivati Visoki trgovački sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:36