TRŽIŠTE RADA

TRGOVCI KRENULI U TOTALNI RAT ZA RADNIKE Otimaju se za njih, zaposlenicima koji im dovedu novog kolegu od konkurencije nude novčane bonuse

 
 Duje Klaric / HANZA MEDIA

Do posla u trgovini, čak i stalnoga, nikad nije bilo lakše doći.

Slobodna Dalmacija piše da u nedostatku radne snage pred turističku sezonu veliki trgovci pribjegavaju krajnjim sredstvima - počeli su, naime, jedni drugima "krasti" radnike! Za prijelaz novom poslodavcu radniku se obećavaju bolji uvjeti i veća plaća, a ako sa sobom dovede još kojeg kolegu dobiva i novčanu nagradu.

A tek šefovi...

- Te se nagrade kreću od 300 do nekih 500 kuna po dovedenom novom djelatniku... Prema informacijama s terena, trgovci zbilja na sve načine pokušavaju doći do radnika. Fluktuacija ljudi je ogromna. Velikim trgovcima je najdraže kad uspiju dovesti kojeg iskusnog rukovoditelja iz konkurentske tvrtke, jer to znači da će on možda uspjeti nagovoriti i radnike iz svog odjela da pođu za njim - govori Rozana Duplančić, izvršna tajnica u splitskom regionalnom uredu Sindikata trgovine.

Zbog značajnog manjka radnika, osobito u ljetnim mjesecima, opterećenje zaposlenih u djelatnosti trgovine svakoga je dana sve veće, a Sindikat sve češće dobiva dojave o premještajima u sezonske prodavaonice, produženom radnom vremenu, kršenju prava na stanku, te dnevni i tjedni odmor. Obećanja dana pri prijelazu u drugu tvrtku se učestalo krše, pa sindikalisti već broje povratnike, odnosno trgovačku radnu snagu koja se vratila starom poslodavcu.

- Ne čudi me što se trgovci na taj način otimaju za radnike - očajna vremena donose i očajne poteze. U trgovinu više nitko ne želi zbog malih plaća, a poslodavac ih ne može povećavati zbog visokih nameta prema državi. Stalno upozoravamo da bruto plaća ne smije biti gotovo dvaput veća od neto iznosa. Najkritičnija je, kad je u pitanju sektor trgovine, situacija na otocima na kojima će pojedini trgovački lanci biti prisiljeni zatvoriti dio svojih objekata.

Ako ne uspiju dovesti radnike s kontinenta kojima onda moraju plaćati i naknadu za odvojeni život, šanse da nađu čistačice ili trgovkinje među otočnim stanovništvom su male i nikakve. Većina ih se, naime, bavi iznajmljivanjem vlastitih apartmana ili održavanjem tuđih, tako da nitko ne želi raditi u trgovini ni za plaću od 5000 kuna - govori Vesna Ivić Šimetin, direktorica HUP-ova regionalnog ureda Split.

Potražnja za trgovcima narasla je u odnosu na prošlu godinu - u prva četiri mjeseca 2018. godine oglašeno je, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 7319 radnih mjesta za zanimanje prodavač, dok je u istom razdoblju 2017. godine traženo 6540 prodavača.

I skladištari, i mesari

- U trgovini se najviše zapošljavaju prodavači, no traženi su i skladištari, te mesari. Kad govorimo o sektoru trgovine u Dalmaciji, važno je spomenuti kako veći dio domicilnog stanovništva radi u djelatnosti smještaja, pripreme i usluživanja hrane te poslodavci moraju tražiti radnike iz drugih dijelova Hrvatske, što podrazumijeva migracije radnika iz kontinentalnih dijelova Hrvatske.

Pritom poslodavci moraju osigurati smještaj svojim radnicima, što otežava zapošljavanje. Rad u trgovini podrazumijeva vrlo često niske plaće, pa ako radnici nemaju osiguran smještaj, migracije nisu moguće. S obzirom na smanjenu ponudu radne snage i ponudu bolje plaćenih radnih mjesta, radnici s kontinenta se odlučuju za te bolje plaćene poslove, što predstavlja problem za poslodavce u djelatnosti trgovine u izboru i zapošljavanju radnika tijekom turističke sezone - navode u HZZ-u u kojem, slijedom svega navedenog, očekuju da će trgovci ove sezone imati teškoća pri pronalaženju radnika.

Kupci, budite obazrivi prema prodavačima

Iz Sindikata trgovine napominju kako su njihovi članovi pod velikim pritiskom, posebno tijekom turističke sezone. - Od iskusnih radnika, u uvjetima ionako prevelikog radnog opterećenja, redovito se očekuje da uz sve svoje poslove i zadatke obučavaju i novozaposlene radnike. Apeliramo ovim putem i na kupce da pokažu razumijevanje prema prodavačima, koji su, bez svoje krivnje, često izloženi kritikama, a na žalost, i vrijeđanju od strane kupaca - navodi Rozana Duplančić iz Sindikata trgovine.

I Konzum hitno treba nove radnike

Na dnevnoj bazi veliki trgovci ističu svoju potražnju za radnicima - u petak je "Konzum" objavio kako treba više od 300 novih djelatnika koji bi radili na pozicijama prodavača, skladištara, mesara, kuhara, vozača i vozača u internetskoj prodavaonici. Sve zainteresirane pozivaju da im se pridruže tijekom ove ljetne sezone, a nude im primanja od 4600 kuna neto, plaćen prijevoz te dodatne stimulacije do neto iznosa od 5000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. siječanj 2022 12:56