UVOĐENJE EURA

Trgovci na iglama uoči velikog dana: ‘Možda ćemo morati zatvoriti dućane na nekoliko dana‘

"Mi smo uspjeli dobiti polovicu iznosa koji smo tražili. Najveća nestašica je s kovanicama, koje je Hrvatska kovala sama"
 Damjan Tadić/Cropix

Za razliku od građana koji s entuzijazmom čekaju kraj još jedne godine, većina trgovaca na iglama je od načina kako će svoje poslovanje organizirati prvog radnog dana 2023. godine, kada se nacionalna valuta kuna zamjenjuje eurom.

Prva dva tjedna bit će moguće plaćati u obje valute, dok će trgovci imati obvezu uzvraćati euro, osim u iznimnim slučajevima, u kojima će im pomanjkati novca.

A to bi, potvrdio nam je direktor NTL-a Martin Evačić, mogla biti sudbina dobrog djela trgovaca, jer se mnogi od njih nisu uspjeli opskrbiti dovoljnom količinom euronovčanica i kovanica.

"Mi smo konkretno uspjeli dobiti polovicu iznosa koji smo tražili, jer je bankama ponestalo novca. Dobili smo obećanje da će taj novac stići nakon Nove godine, ali tek treba vidjeti hoće li tako doista biti. Najveći je problem s kovanicama, koje je Hrvatska kovala sama, pa tu vlada najveća nestašica", kazao je Evačić.

Jedan ili dva centa

Slično nam je potvrdio i direktor trgovina Delfin Mirko Budimir.

"Uopće nismo dobili kovanice od jednog i dva centa, što će nam biti veliki problem. Nadamo se da ćemo ih uspjeti pribaviti u narednim danima. Nažalost, trgovci su stavljeni u vrlo nezgodan položaj", kazao nam je u telefonskom razgovoru.

Oni su, smatraju gotovo svi s kojima smo razgovarali, zapravo pretvoreni u mjenjačnice, a dobar dio građana sada očekuje da će od siječnja kune za eure najlakše moći zamijeniti upravo na blagajnama trgovina, koje su zbog toga u panici. "Gledajte, mi smo pretvoreni u mjenjačnice zbog sulude legislative i stava države da se ona time naprosto ne želi baviti.

Ne znam točno zašto, nije prvi put da mijenjamo novac, i sasvim sigurno se to moglo organizirati tako da se teret zamjene valute ne prebaci na leđa trgovaca. Uostalom, nismo prvi koji uvode euro", smatra Ivan Senjak, vlasnik obrta Spartak, koji vodi pet tobacco shopova.

Očekuju se gužve

U prva dva tjedna u kojima će biti moguće plaćati i kunama i eurima, trgovci stoga očekuju velike gužve i redove pred blagajnama, mnoštvo nervoznih kupaca te puno nerazumijevanja. Većim sustavima koji su implementirali svoje softvere kako bi im sustav izbacivao iznos koji trebaju vratiti u kunama i eurima, situacija će sigurno biti nešto lakša, no Evačić potvrđuje kako mnogi manji nisu imali financijske logike investirati u softver za to kratko prijelazno razdoblje, zbog čega će se u takvim trgovinama sve morati preračunavati ručno.

U Delfinu su prilagodili softver, no već sada bilježe dosta velike probleme u poslovanju. "U krugu naše trgovine bilo je pet bankomata, koji su svi redom zatvoreni, zbog čega ljudi dolaze plaćati karticama, no posljedica toga je opterećeni sustav POS aparata, zbog čega nam iznosi ponekad ne prolaze te nismo u stanju naplatiti.

Cijela ta stvar došla je u jako nezgodni trenutak - kraj je godine, kad velik broj trgovaca ima inventure, bliži se i knjigovodstveni kraj godine, a da ne spominjemo koje probleme u poslovanju imamo zbog inflacije i prilagodbe cijena", kazao je Budimir.

Kaže da u razgovoru s drugim trgovcima doznaje kako su neki od njih već najavili da prvih nekoliko dana nove godine neće niti otvarati - sve dok se ne prilagode kako treba i sve dok ne budu sigurni da zbog zamjene kune eurom neće imati preveliki kaos.

Nadzor Porezne

Slično smatra i Senjak - naime, trgovci će biti obvezni od 1. siječnja uzvraćati euro, dok kune smiju vraćati tek ako neće imati dovoljno eurokovanica.

"Kako će to nadzirati Porezna inspekcija, ne znamo, ali vidjet ćemo kako će sve funkcionirati. Ja se nadam da ćemo uspjeti raditi bez problema, no ako utvrdimo da riskiramo kakvu kaznu, radije ćemo zatvoriti na nekoliko dana dok se to ne sredi, nego da riskiramo da nas zatvori Porezna", kaže naš sugovornik.

Neki POS uređaji i bankomati neće raditi

Osim problema koji se početkom siječnja očekuju u trgovinama, za mnoge će biti problematična i sama novogodišnja noć.

Naime, pojedine banke najavljuju privremenu nemogućnost korištenja POS uređaja i bankomata, zbog čega bi problema moglo biti u kafićima, noćnim klubovima i restoranima u kojima će se slaviti Nova godina, a teleoperateri, poput HT-a, upozoravaju da će nekoliko sati biti nedostupan njihov webshop, aplikacija, kao i sâm portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:56