SVE JE PO STAROM

Trgovci nakon promjene zakona: Slaba je kupovna moć građana, ne isplati nam se raditi 0-24

Cijelu noć rade samo pojedini trgovci na frekventnim mjestima i u većim turističkim središtima
 Šupić/CROPIX

ZAGREB - Iako su nedavne izmjene Zakona o trgovini omogućile trgovcima da sami određuju radno vrijeme, odnosno da mogu raditi od 0 do 24, za sada se na to nije odlučio ni jedan trgovački lanac. Pojedini trgovci tijekom ljeta su završetak svoga radnog vremena pomaknuli s dosadašnjih 21 sat na 22 ili 23 sata, a jedino trgovački centar West Gate vikendom radi do ponoći.

Rijetki rade

Cijelu noć rade samo pojedini trgovci na frekventnim mjestima, poput Importanne centra u Zagrebu ili u većim turističkim središtima.

- Moguće je da su se neki od malih trgovaca u većim turističkim centrima odlučili na rad cijele noći, no mislim da su rijetki - kaže Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine HOK-a. Tvrdi da kupovna moć građana Hrvatske nije takva da bi se isplatilo raditi cijelu noć. To zahtjeva dodatno zapošljavanje, plaćanje noćnog rada, osiguranja i povećanih troškova režija, a u sadašnjem se trenutku to nikome ne isplati.

U najvećem domaćem lancu, Konzumu, ističu kako nisu mijenjali radno vrijeme od kada je promijenjen zakon, a u Mercatoru tvrde da su ga produžili do 22 sata samo u velikim centrima.

Protivno Ustavu

Kaufland odnedavno radi do 23 sata, a Lidl do 22. Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine, kaže kako su trgovci radno vrijeme promijenili još prije godinu i pol dana, kada je Ustavni sud donio odluku i procijenio da je određivanje radnog vremena protivno Ustavu. Sadašnje izmjene samo su potvrdile zatečeno stanje. Mišeljić napominje kako bi u trgovini trebalo zaposliti do 30.000 radnika ako bi se trgovci u budućnosti odlučili raditi cijelu noć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:51