PUTOVANJE NA DUGE STAZE

TRI DANA TRUCKANJA: Ruske željeznice uvode liniju Moskva-Split

Split, 030809.Danas u 15.10 je krenuo prvi vlak u pravcu Zagreba nakon tragedije koja se dogodila 24.7. kada je nagibni vlak iskocio iz tracnica kod mjesta Rudine pored Kastela pri cemu je poginulo sestoro putnika a pedesetak ih je bilo ozljedjedjeno. Hrvatske zeljeznice bile su pod pritiskom kritike javnosti zbog odrzavanja tracnica i vlakova. U vlaku je na polasku u Splitu bilo gotovo stotinu domacih i stranih putnika koji nisu iskazivali strah zbog nedavne nesrece.Na fotografiji: vlak krece tocno na vrijeme.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

Ruske željeznice objavile su kako će ovoga ljeta pokrenuti izravnu željezničku liniju između Moskve i Splita, a vlakovi bi trebali voziti od nedjelje, 17. lipnja, do nedjelje, 26. kolovoza. Putovanje u jednom smjeru trajat će tri dana, a procjenjuje se da bi putna karta mogla koštati najmanje 250 dolara, odnosno oko 1400 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Predviđeno je da bi vlak s Kijevskog kolodvora u Moskvi trebao polaziti nedjeljom, utorkom bi stizao u Budimpeštu, a srijedom u Split. Polasci u suprotnom pravcu najavljeni su za srijedu također preko mađarske metropole kuda prometuju i aktualni izvansezonski vlakovi, ali s presjedanjem.

Split je tijekom posljednjih ljetnih sezona bio povezan direktnim željezničkim linijama s Pragom, Bratislavom i Beogradom.

Sezonska željeznička poveznica glavnoga grada Rusije s Jadranom do sada je postojala isključivo prema crnogorskom Baru, što je i razumljivo budući da su brojni turisti iz najveće europske države proteklih godina ljetovali u Crnoj Gori.

Moskva je izravnim vezama trenutačno povezana sa gotovo svim državama bivšeg istočnog bloka, a redoviti ruski vlakovi najbliže Hrvatskoj upravo stižu do Budimpešte.

Prema navodima Ruskih željeznica, tijekom 2011. godine zabilježen je 20-postotni porast broja putnika u odnosu na godinu ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:30