SKANDAL

Tri djelatnice KBC Rijeka dobile otkaz zbog neadekvatnog skladištenja lijekova: ‘To je horor‘

Istaknuto je kako se radi o liječnici i sestrama koje su cijeli radni vijek provele s onkološkim pacijentima

Dinka Milinković (radnica KBC-a), Radmila Čahut Jurišić (sindikalni povjerenik), Petra Vaci (pravnica sindikata).
 

 Damir Skomrlj/Cropix

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić na je konferenciji za novinare izjavila da su na Klinici za radioterapiju i onkologiju riječkoga KBC-a neopravdano uručeni izvanredni otkazi bivšoj predstojnici, bivšoj glavnoj sestri i medicinskoj sestri.

Ustvrdila je kako je to horor. Čahut Jurišić je rekla da se tim djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkoga KBC-a imputira neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova te da su otkaz dobile tijekom korištenja prava na bolovanje zbog narušenog zdravlja. Usto, smatra da su bivša glavna sestra Klinike Vlasta Predovan i medicinska sestra Dinka Milinković "kolateralne žrtve prethodne smjene predstojnice Klinike Ingrid Belac Lovasić". Napomenula je da je riječ o osobama s puno radnog staža u bolnici, da su uvjeti rada na Klinici već dulje vrijeme teški i loši, na što je sindikat i ukazivao.

Na konferenciji je bila i medicinska sestra Dinka Milinković, kojoj je, kako je rekla, dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća, a godinama je radila na citostatskoj terapiji. Ne osjeća se krivom, kao što ne smatra krivima ni druge dvije djelatnice. Ima uvjete za mirovinu, ali još bi željela raditi. Radni spor za sestru Milinković vodit će pravna povjerenica sindikata Petra Vaci, no procjenjuje da bi on mogao potrajati i do dvije godine, tijekom kojih, zbog izvanrednog otkaza, nema pravo na naknadu za nezaposlene, a ni pravo na otkazni rok i otpremninu. Čahut Jurišić izjavila je da "ako je itko trebao dobiti otkaz, to ravnatelj bolnice Alen Ružić", dodavši kako je sramotno da su otkaze dobile medicinske sestre koje su cijeli radni vijek radile na onkološkom odjelu i s citostaticima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:41