KRIZA U STRANCI

Tri frakcije složne da Bernardić mora otići, on to i dalje odbija

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / CROPIX

Izlaz iz pat-pozicije u kojoj se našao SDP najvjerojatnije će ponuditi skupina od osam gradonačelnika koja se prije desetak dana ogradila od pobunjenika predvođenih Sinišom Hajdašem Dončićem i Peđom Grbinom te ih javno zamolila da prestanu na njih vršiti pritisak da potpišu pismo Davoru Bernardiću u kojem se traži da odstupi s čela SDP-a.

Riječ je o gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću, gradonačelniku Trogira Anti Biliću, gradonačelniku Ploča Miši Krstičeviću, gradonačelnici Supetra Ivani Marković, gradonačelniku Ogulina Daliboru Domitroviću, gradonačelniku Čakovca Stjepanu Kovaču, gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću te zlatarskoj gradonačelnici Jasenki Auguštan-Pentek. Njima bi se ovih dana trebalo pridružiti još dvoje gradonačelnika.

Nova inicijativa

Doznajemo da spomenuta grupacija, koja je dobila političku potvrdu na lokalnim izborima, priprema novu inicijativu s kojom bi javno izašli idući tjedan. Tražili bi da se ne otvara proces sankcioniranja pobunjenika prije nego se u stranci raspravi stanje u SDP-u i ne stavi na stol ono što je evidentno, a to je da više gotovo nitko nije zadovoljan kako Bernardić vodi stranku - rekao nam je jedan od članova ove skupine i otvoreno konstatirao kako nema smisla sankcionirati pobunjenike i izbacivati ih iz stranke, riskirati raskol SDP-a, a onda se suočiti s činjenicom da je SDP-u ostao problem Bernardića.

- Davorko Vidović, Romana Jerković i svi koji tvrdo zagovaraju da treba kazniti pobunjenike, Hajdaša Dončića, Peđu Grbina i ostale koje ne zanima SDP, nego samo njihove pozicije, apsolutno su u pravu. Slažem se s njima i bio bih za sankcioniranje da su drugačije okolnosti - kazao je naš sugovornik i naveo da Bernardić treba otići, ali ne zato da bi se oslobodio prostor da stranku preuzme Hajdaš Dončić, Grbin ili, kako je kazao, po najnovijoj ideji Gordan Maras.

Novi izbori

- Stranka je u pat-poziciji. Stvari se moraju mijenjati, ali je pitanje kako - rekao je drugi sugovornik iz ove grupacije. On je čvrsto na stavu da nikog ne treba izbaciti iz SDP-a, ali ne vidi rješenje u pobunjenicima. Kaže da se razmatra prijedlog po kojemu bi, u slučaju da se počne izbacivati ljude iz SDP-a, oni reagirali zamrzavanjem svoga članstva.

Prema njemu, trenutna kriza u SDP-u može se prevladati tako da se s Bernardićem ozbiljno porazgovara, da ga se privoli da odstupi, a tada odmah organizirati nove izbore.

No prema izjavi koju je Bernardić u četvrtak dao na predstavljanju SDP-ove mirovinske reforme, on nema namjeru odstupiti s čela stranke.

- Naravno da neću dati ostavku! - rekao je Bernardić.

- Ovo je peti ili šesti pokušaj rušenja predsjednika SDP-a. Način na koji se to radi nije dobar. Podsjeća na puč, anarhiju, a to se ne smije raditi. Treba razgovarati na tijelima stranke - rekao je dalje Bernardić, ali je izbjegao decidirane odgovore na pitanja hoće li se na Glavnom odboru SDP-a, koji bi se trebao održati do sredine mjeseca, odlučivati o sankcijama za petero članova Predsjedništva koji su inicijatori pisma u kojem se traži njegova ostavka. Riječ je o Peđi Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću, Mihaelu Zmajloviću, Vedranu Babiću i Bojanu Glavaševiću.

Predsjedništvo je s 12 glasova za i 5 protiv u utorak izglasalo zaključak da su prekršili stranački Statut što je podloga za izricanje sankcija koje mogu biti od opomene, preko suspenzije do isključivanja. Prema neslužbenim informacijama iz SDP-a, pripadnici struje koju predvode Zlatko Komadina, Rajko Ostojić i drugi već pripremaju taktiku po kojoj bi više članova SDP-a koji su u dobrim odnosima s Bernardićem s njim razgovarali i privoljeli ga da sam odstupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:35