PORAZNO

Tri godine od potresa država nije sagradila nijednu zamjensku kuću u Zagrebu!

Prošlo je gotovo tri godine od potresa u Zagrebu, a proces obnove u režiji države i dalje je na nuli

Ivan Paladina, kuća u Jalševcu u ulici Koritača

 Ranko Šuvar/Cropix/

Gotovo tri godine nakon potresa u Zagrebu u organizaciji države nije sagrađena niti jedna zamjenska obiteljska kuća, čak ih je više (šest) podignuto na Baniji gdje se potres dogodio devet mjeseci kasnije. Također će za koji mjesec (u ožujku sljedeće godine) ministru Paladini biti godinu dana otkako je preuzeo Ministarstvo, a iako je najavljivao veliko ubrzanje obnove, cijeli postupak nije daleko odmakao, zapravo se ne može "pohvaliti" niti jednom jedinom, sa strane države, sagrađenom zamjenskom obiteljskom kućom u Zagrebu, i to zato što, objašnjavaju u Fondu za obnovu, "do danas nisu našli izvođača radova".

U medijima su još, naime, prije godinu dana najavljivali kako bi gradnja prve zamjenske kuće trebala uskoro početi u Jalševcu, u ulici Koritača, ali sve do danas Fond za obnovu nije dobio prihvatljivu ponudu.

- Za nabavu izvođača radova pojedinačno za Koritaču 21 proveli smo tri postupka, u veljači, travnju te kolovozu ove godine, na kojima nažalost nismo dobili niti jednu ponudu ili smo dobili neprihvatljivo visoke ponude.

S obzirom na to da provođenje pojedinačnih postupaka javne nabave nije rezultiralo ugovaranjem, za predmetnu lokaciju predviđeno je objediniti nabavu izvođenja radova s projektiranjima - odgovaraju iz Fonda za obnovu, ali do danas, ni pet mjeseci nakon posljednje pojedinačne nabave za tu lokaciju, nije pokrenut ni postupak nabave za više lokacija.

Napravit će to, poručuju iz Fonda, "po isporuci cjelokupne projektne dokumentacije za više lokacija".

image

Prije godinu dana bio je najavljen skori početak gradnje prve zamjenske kuće u Jalševcu u ulici Koritača. Kuća je srušena, a gradnja zamjenske još nije niti počela

Ranko Šuvar/Cropix
image

Danas je na njezinu mjestu prazna parcela s kontejnerom

Ranko Šuvar/Cropix

Uklanjanje kuća

- Budući da na tržištu do danas nije bilo odgovarajućih ponuda za pojedinačno raspisane postupke nabave, tijekom siječnja i veljače očekuje se isporuka cjelokupne projektne dokumentacije potrebne za nabavu i ugovaranje potrebnih građevinskih radova za veći broj lokacija.

U tijeku je proces pripreme i provedbe uklanjanja i gradnje 70 obiteljskih kuća. Do danas je u Ministarstvo dostavljeno ukupno 70 nalaza ovlaštenih inženjera, uklonjeno je ukupno 25 obiteljskih kuća, a osam uklanjanja je u tijeku ili u pripremi. Objedinjavanjem nabava svih usluga i radova potrebnih za uklanjanja cijeli proces je značajno ubrzan - objašnjavaju u odgovorima iz Fonda za obnovu. Recimo pritom da rušenje jedne obiteljske kuće traje jedan do dva dana.

- U pripremi gradnje zamjenskih obiteljskih kuća dostavljeno je 35 geodetskih elaborata, a 25 ih je u izradi. Također su dostavljena 32 geotehnička elaborata, a 28 ih je u izradi. Tijekom 2022. godine pristupilo se objedinjavanju usluga projektiranja zamjenskih kuća, te su do sad uspješno ugovorene usluge projektiranja za ukupno 71 lokaciju, a u završnoj fazi je nabava projektiranja za još 113 obiteljskih kuća na području Grada Zagreba.

Tijek radova

Tijekom siječnja i veljače očekuje se isporuka cjelokupne projektne dokumentacije potrebne za nabavu i ugovaranje potrebnih građevinskih radova za veći broj lokacija - opisuju proceduru u Fondu za obnovu. Što se tiče konstrukcijske obnove višestambenih zgrada, iz Fonda poručuju da je "završena priprema i provedba konstrukcijske obnove na 13 obiteljskih kuća i višestambenih zgrada isplatom novčanih naknada, a na 20 lokacija su radovi u tijeku gdje Fond kontinuirano prati tijek radova te izvršava isplate po situacijama".

- U tijeku je izrada projektne dokumentacije konstrukcijske obnove za 55 zgrada, a dokumentacija je u različitoj fazi gotovosti te će se po dovršetku i odobrenju projektne dokumentacije pristupiti nabavi izvođača radova.

Također, završena je nekonstrukcijska obnova za dvije višestambene zgrade u centru Grada Zagreba, a u tijeku je obnova 13 višestambenih zgrada. Očekuje se ugovaranje i pokretanje obnove na još 45 lokacija u kratkom roku, a u pripremi je nabava koja će rezultirati s još najmanje 60 gradilišta - nabrajaju u Fondu.

Konstrukcijska obnova zgrada i obiteljskih kuća

- U Ministarstvo je dostavljeno 196 nalaza inženjera, obavljena je tehničko financijska kontrola za 40 projekata, a za 98 adresa tehničko financijska kontrola projekata je u tijeku.

Ugovoreni su izvođači radova na organiziranoj konstrukcijskoj obnovi šest zgrada, a na svih šest lokacija izvođači su uvedeni u posao i radovi su u tijeku. U tijeku je nabava izvođača radova za konstrukcijsku obnovu 11 obiteljskih kuća i tri višestambene zgrade - naveli su iz Fonda za obnovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:25