DOBRO JE ČINITI DOBRO

TRI SJAJNA PROJEKTA VUKOVARSKIH DOBROČINITELJA ZA DJECU KOJA TREBAJU POMOĆ 'Vjerujemo da radeći zajedno naše okruženje možemo učiniti boljim mjestom'

Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra
 Vlado Kos / CROPIX

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 50 djece sa sindromom Down. Taj kromosomski poremećaj često prate brojne popratne dijagnoze, zbog čega djeca trebaju posebnu pozornost tijekom odrastanja i dodatne tretmane uz defektologe, logopede i fizikalne terapeute.

No, liste čekanja su preduge i djeca često ne dobivaju na vrijeme odgovarajuću terapiju.

S takvim problemom godinama su se borili i u Udruzi za sindrom Down - Zagreb.

- Logopeda i defektologa imamo već osam godina, ali novac za radnog terapeuta koji bi se bavio s našim bebicama od rođenja do treće godine, nismo mogli dobiti. Ne trebam naglašavati koliko je to važno za njihov razvoj - kaže Natalija Belošević iz Udruge Down.

Njihove potrebe prepoznala je vukovarska zaklada Novo sutra.

Novo sutra je neprofitna organizacija koja daje svoj doprinos našem društvu kako bi ono bilo što uspješnije, obrazovanije i humanije.

Dobra djela

- Humanost, baština, startup i stipendije četiri su područja djelovanja putem kojih podržavamo i potičemo izvrsnost i dobra djela. Vjerujemo da radeći zajedno naše okruženje možemo učiniti boljim mjestom, gdje se izvanredni mladi ljudi obrazuju bez obzira na materijalni status, daroviti stvaraju, a nezaštićeni i potrebiti dobivaju potrebnu pozornost i pomoć i integriraju u društvo - kaže Davor Relatić iz zaklade Novo sutra.

Sjedište zaklade je u Vukovaru, a njezin osnivač je Pavao Vujnovac, vlasnik regionalne energetske kompanije ENNA i Prvog plinarskog društva.

Iako od osnutka zaklade nije prošla ni godina, dosad su organizirane i uspješno završene tri akcije. Jedna od njih je spomenuta pomoć Udruzi Down u akciji Rastimo zajedno. Cilj projekta bio je omogućiti osobama sa sindromom Down i njihovim obiteljima da uživaju pun i sretan život u svojim zajednicama, ukratko, poboljšanje kvalitete života. Od udruge za sindrom Down - Zagreb doznali su podatak da je samo 54 djece sa sindromom Down do sada integrirano u redovnim školama, a u Republici Hrvatskoj evidentirano je 1526 osoba s tim sindromom, kao i da su djeca više od polovine toga broja.

Zagreb, 210315.
Vlasicka ulica.
Djecak Leon Belosevic boluje od sindroma Down.
Na fotografiji: mama Natalija Belosevic i djecak Leon.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Na fotografiji: mama Natalija Belošević i dječak Leon

- Pomažući ovaj projekt željeli smo dati potporu inkluzivnom predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, kao i uključivanju u neformalne metode rada (primjerice art terapija) koje imaju dodatnu vrijednost jer nadopunjuju proces intervencije i čine ciljanu sveobuhvatnu terapiju za osobe s ovim sindromom - objasnili su u zakladi Novo sutra. Njihovu pomoć oduševljeno su dočekali roditelji i djeca iz Udruge Down.

- Prije svega, želim istaknuti da smo zaposlili terapeuta koji radi s bebama od rođenja do 3. godine, jer imamo ih jako puno - kaže N. Belošević. Osim toga, zaklada im financira sve art, likovne i glazbene terapije.

- Sredstva koja smo dobili uložili smo u plaćanje terapeuta, a pokrivaju nam i dio režija - kaže Belošević. Naime, zaklada je doznala za njihove probleme i ponudila pomoć. Nakon te uspješne suradnje, uslijedila je još jedna. Ovaj put je zaklada tražila pomoć od dječice iz Udruge Down.

Male ruke

- Pitali su nas mogu li naša djeca nešto naslikati. U sklopu akcija ‘Male ruke, velika djela’ njihovi radovi su se za božićnih blagdana prodavali poslovnim partnerima ENNA grupe, čime je prikupljen novac za mobilni rendgen za djecu koja se liječe u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević - kaže N. Belošević i dodaje da su djeca bila presretna jer su u sklopu te akcije dobila priliku pomoći drugoj djeci, kojoj je pomoć još potrebnija.

Akcija je bila uspješna, pa od početka travnja u zaraznoj bolnici maleni bolesnici imaju na raspolaganju moderan uređaj.

- To je prepoznato kao važan projekt jer je riječ o uređaju koji služi teško bolesnoj, nepokretnoj djeci, čiji je transport jako težak pa se onda rendgen doveze k njima - kaže ravnateljica Alemka Markotić i dodaje da su dosad imali uređaj koji nije mogao proći ateste.

- Nabavili smo novi i procedura je završena. Dobio je uporabnu dozvolu 31. ožujka i otad je u primjeni, zbog čega smo jako zahvalni - zaključuje Markotić.

Zagreb, 300714.
Prof. dr. Alemka Markotic, infektologinja snimljena u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljevic za temu o eboli.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Prof. dr. Alemka Markotić

No, zaklada tu nije stala. Uključili su se u realizaciju višeosjetilnog perivoja namijenjenog djeci s posebnim potrebama u Antunovcu kraj Osijeka, a riječ je o projektu udruge Od mene za tebe koja na osječkom području brine o djeci s posebnim potrebama. Perivoj je namijenjen ponajprije djeci s posebnim potrebama, ali i svim ostalim korisnicima koji dolaze u pratnji, kao i zdravoj djeci. Uzajamnim boravkom u tom perivoju odrasli i djeca, osim što će boraviti na zraku, kroz igru uče i vježbaju motoriku, spretnost, ali i druge vještine, kao što je jačanje osjeta mirisa, opipa ili vida te snalaženja u prostoru uz svladavanje panike (labirint).

- Uprava ENNA grupe već je prepoznala nekoliko naših projekata u vezi s djecom s posebnim potrebama, a prošle je godine zaklada Novo sutra podržala realizaciju ideje ovoga parka na koji smo izrazito ponosni - kaže Zoran Lacković, predsjednik Udruge.

Super park

Jedinstveni projekt, a to je edukacijsko rehabilitacijski senzorički park, koristit će ne samo djeca s posebnim potrebama, nego i ostala djeca vrtićke i školske dobi.

Park su počeli raditi prije dvije godine, a kako je riječ o velikom prostoru na pet tisuća četvornih metara i jako puno posla, jasno je da su trebali donatore.

- Park je jedinstven zato što će biti moguća rehabilitacija, motorika i senzorika. Podijeljen je u sedam cjelina, a već smo napravili dječje igralište, posadili smo labirint od tuja za snalaženje u prostoru, postavili smo dvije vrste voćnjaka, jedan na žicu, a jedan klasično - objašnjava Lacković. Dodaje i da su postavili tri plastenika, zatim selo sjenica, a još planiraju napraviti umjetno jezero i adrenalinski park.

- Park će služiti kao neagresivan i miran kutak jer je djeci s posebnim potrebama najvažniji mir da bi mogli bilo što naučiti. Između svega bit će zasađeno ljekovito, autohtono začinsko bilje, cvjetni otoci, da bi potaknuli njihove senzore vida, mirisa, kako bi vidjeli boje, šumove, sve ono što ih smiruje i omogućava rad s njima - kaže Lacković.

I dok je dio akcija već završen ili se privode kraju, u zakladi Novo sutra naveliko pripremaju nove projekte. Ovaj put odlučili su se posvetiti studentima, njihovoj edukaciji i pokušaju da što više mladih zadrže u Hrvatskoj, ponajprije u Slavoniji.

- Trenutačno su aktualne studentske stipendije, a stimulirat će se tehničke znanosti, većinom studenti preddiplomskog studija, kako bi ih se potaknulo na nastavak studija i diplomski, te da se razvijaju u tom smjeru - kaže Davor Relatić iz zaklade Novo sutra. Bude li mogućnosti, studentima nakon završenog školovanja ponudit će se posao u ENA grupi.

- Naši stipendisti će se biti dužni javiti nakon završenog školovanja kako bismo vidjeli kakve su mogućnosti za zapošljavanje. Natječaj za studente je već spreman i bit će objavljen za desetak dana te očekujemo odaziv svih kojima je pomoć potrebna. Moramo odraditi još nekoliko tehničkih stvari, kao što su postavljanje uvjeta na naše službene web stranice, tako da na jesen krećemo sa stipendiranjem naših prvih 20 studenata koji će primati 1500 kuna mjesečno - kaže Relatić.

Brojni projekti

Što se uvjeta tiče, oni će se temeljiti na izvrsnosti studenata, ali i na njihovim socijalnim prilikama. Gledat će se, dakle, njihovi uspjesi i prosjek ocjena. Važna će biti i činjenica koliko djece ima u obitelji iz koje dolaze, ali i studiraju li na mjestu prebivališta ili u nekom drugom gradu.

- Ovaj projekt vezali smo za Slavoniju i Baranju jer želimo potaknuti mlade da ostanu i da se obrazuju - kaže Relatić koji već ima planove i za kraj godine. Naime, predvidjeli su natječaj za kulturnu baštinu, ali i brojne druge humanitarne projekte.

-Zaklada je relativno nova i naš ritam može biti samo intenzivniji. Osim ovih projekata, putem naših natječaja pokušat ćemo podržati što više dobrih ideja za novo i bolje sutra - zaključuje Relatić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:48