COVIDFREE ZONA

Tri slavonska sela bez ijednog slučaja korone od početka pandemije: ‘Recept je vrlo jednostavan‘

U tri sela 70 posto stanovnika čini staračka populacija, s manje kontakata i kretanja, pa i to umanjuje mogućnost zaraze.
 Zvonimir Barisin/Cropix

Dok četvrti val pandemije koronavirusa ruši dnevne rekordne - u subotu je broj novozaraženih u Hrvatskoj prešao 7000 - u sjeverozapadnoj Đakovštini i godinu i pol nakon pojave COVID-19 nalazi se "koronafree" zona, piše Glas Slavonije.

I to ne u jednom, nego u tri sela u općini Levanjska Varoš – u Paučju, Milincu i Ratkovu Dolu, gdje dosad nije zabilježena ni jedna pozitivna osoba na covida-19.

Tri sela, vezana uz obronke Dilja i Krndije, broje po 30-ak, a Paučje 50-ak stanovnika, a u njima se životna svakodnevica odvija daleko "po strani" od važnijih prometnica, okupljanja, javnih događanja... Primjerice, do Ratkova Dola vodi makadam, iz Milinca se jedino može u izumrlo Čenkovo, a po strani je i Paučje, odakle se jedino može na Borovik.

U tri sela tek je nešto više od 40 domaćinstava, uglavnom staračkih.

"U ta tri sela nikada nije bilo korone jer nemaju toliko mlade populacije koja bi izlazila van, nemaju puno kontakata s područjima gdje se okuplja veći broj ljudi. Također, do ta tri sela nema ni autobusnih linija, u njih vozi jedino školski autobus po djecu za vrijeme škole", pojašnjava načelnik općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka.

U tri sela nema ni prodavaonice, kafića, udruga, društvenih aktivnosti, svatovskih veselja, sportskih događaja, mjesta i prigoda za okupljanja. "Tri sela opskrbljuju se osnovnim namirnicama u pokretnom dućanu, pa i to umanjuje mogućnost zaraze. Sve to upućuje da su ljudi na neki način izolirani, pa time i zaštićeni", dodaje Tidlačka. U tri sela 70 posto stanovnika čini staračka populacija, s manje kontakata i kretanja, pa i to umanjuje mogućnost zaraze.

Za Glas Slavonije i 53-godišnja Eva Mariček potvrđuje kako koronavirus nikada nije ušao u Milinac. "Mi se ovdje osjećamo sigurno, no strahujem za četvero djece i desetero unučadi što žive u većim mjestima. Velika smo familija, no do sada je samo kćerin muž iz Našica imao koronu. Muž i ja smo se cijepili, Pfizerom, dva puta, ja u Đakovu, a on se uspio cijepiti u mjesnoj ambulanti u Varoši, bolestan je", kaže Eva.

Ističe kako je teško bez automobila u tom kraju.

"Već godinama nema autobusa, a više ne dolazi ni pokretni dućan u selo. Ma, u Milinac neće niti korona", kaže što u zbilji, što u šali Eva Mariček.

Na upit kako u Milincu prođe dan, odgovara: "Malo bašče, malo svinja..."

Da je Paučje i nakon godinu i pol pandemije bez prodora koronavirusa, potvrđuje mještanka Ana-Marija Petrović. "Okruženi smo čistom prirodom, a i pazimo se", kaže Petrović.

Cijela općina Levanjska Varoš sa svojih 11 naselja bez ijednog zaraženog bila je sve do listopada 2020. Virus je u međuvremenu, potvrdila nam je ravnateljica Nataša Šego, (bio) prodro i u jedinu školu na tom području - varošku OŠ S. S. Kranjčevića sa samo 45 učenika.

Načelnik Tidlačka ima "recept" za sve koji se žele zaštititi od covida: "Zdravstvena sigurnost očito je u izoliranosti. Tko se hoće izolirati, neka dođe k nama, u šumu, branje šumskih, ekoloških plodova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:58