ODGOVOR MOSTU

Tri tajna sastanka i 48 sati drame: HDZ krenuo u veliku akciju preslagivanja većine u Saboru!

 Boris Kovačev/Cropix

U ponedjeljak poslijepodne u sjedištu stranke u Zagrebu našli su se svi Mostovi ministri, saborski zastupnici i članovi Nacionalnog vijeća Mosta. Zaključak, s kojim se složila velika većina, a predložio ga je Božo Petrov, bio je da će Most tražiti od šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Sabora Tomislava Karamarka da sam podnese ostavku. Ako se to ne dogodi, Most će u Saboru glasati za Karamarkov opoziv.

Utorak ujutro. Nekoliko sati prije sjednice užeg kabineta Vlade Petrov priopćava stav Mosta Karamarku, koji je, tvrde Mostovi izvori, bio iznenađen takvom odlukom. - Tvoji ministri sigurno neće htjeti napustiti svoje fotelje jer ako glasate protiv mene, idemo na izbore. Most sigurno neće biti jedinstven - navodno je prijetio Karamarko.

Tog dana našli smo se s Petrovom u njegovu uredu u Banskim dvorima. Intervju smo dogovorili tjedan dana ranije, ne očekujući ovakav dramatičan rasplet afere Ina - MOL. Naš sastanak bio je dogovoren za 12.30 sati, ali je Petrov za sat vremena pomaknuo termin. U tom prvom razgovoru bio je otvoren i rekao mi da je odlučio prelomiti i dati priliku Karamarku da sam odstupi, prije nego što objavi da će glasati za njegov opoziv.

Rekao je da će pričekati još nekoliko dana jer mu je, tvrdio je, namjera pokušati sačuvati Vladu. Nije htio objaviti odluku dok ne bude, naglasio mi je, sasvim siguran da Karamarko možda neće sam dati ostavku u Vladi. Čak je u jednom trenutku rekao da mu ne zamjera previše, osim činjenice da im nije rekao za poslovne odnose njegove supruge i MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića.

Protuakcija HDZ-a

Intervju smo dovršili u četvrtak, iako smo značaj dio razgovora obavili već u utorak. Od pojedinih Vladinih dužnosnika doznali smo da se Petrov utorak navečer sastao i s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Priopćio mu je svoju odluku. Isti dan do nas su stigle informacije da su se u Zagrebu sastali glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i politički tajnik stranke Tomislav Čuljak. Njih su se dvojica nalazili u utorak i srijedu.

- Stranka je iznad svega i iznad bilo kojeg pojedinca i treba je sačuvati - navodno je rekao Brkić. Međutim, nejasno je je li mislio da neće čuvati fotelje i Vladu ili da neće držati leđa Karamarku.

Istodobno u utorak traje i panična operacija u HDZ-u samo s jednim ciljem: kako presložiti vladajuću većinu u Saboru. Navodno su zvali i neke manjinske zastupnike. Spominje se ime Milorada Pupovca, koji ga je navodno odbio, ali nemamo potvrdu za to. U utorak navečer već se počinje nazirati da bi Karamarko mogao imati problem. Poznati urednik i voditelj s RTL-a Zoran Šprajc objavljuje na Twitteru da je Most odlučio izglasati nepovjerenje Karamarku. Vijest nije službeno potvrđena, ali mediji se od tog trenutka počinju baviti ovom temom, no tek na razini spekulacija i neslužbenih informacija.

Srijeda donosi nove detalje u ovoj dramatičnoj operaciji micanja Karamarka. U 10 sati održava se sjednica Vlade. Ministri bliski Karamarku demantiraju da se događa išta neuobičajeno. Stolica prvog potpredsjednika Vlade je prazna. Rođendan mu je. I nije došao na posao. Iz HDZ-a tvrde da je imao neke neodgodive obiteljske obveze. Mediji već tada naslućuju da Karamarko nije došao na sjednicu Vlade jer mu se sprema smjena.

On pak na svom Facebook profilu nekoliko sati poslije prvo objavljuje fotografije svoje djece uz zahvalu svima za rođendanske čestitke, a poslije stavlja novi post o pokojnoj Nori Šitum koja je imala rođendan na isti dan kad i on. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prilikom posjeta Gredelju u srijedu daje znakovitu izjavu da budućnost Vlade ovisi o Mostu te da je na njima da odluče, a da će ona biti faktor stabilnosti.

Krizni stožer u Trnjanki

Isti dan, u popodnevnim satima, Karamarko je viđen u restoranu Trnjanka. N1 televizija objavila je fotografije. Iako iz HDZ-a tvrde da je Karamarko samo slavio rođendan u krugu svojih najbližih prijatelja, u ovoj napetoj političkoj drami sigurno su raspravljali i o budućnosti HDZ-a. Uz njega su njegov posebni savjetnik za ekonomiju Martin Pastuović, ministar obrane Josip Buljević te zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević Tigar. Njih trojicu prepoznali smo na fotografiji.

U srijedu navečer situaciju u HDZ-u komentira i Vladimir Šeks. HDZ-ov politički doajen u Zadru je predstavljao svoju knjigu “1991., moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat”. Na pitanje prati li dnevnu politiku iako više nije u aktivnoj politici, Šeks je znakovito odgovorio: - Pratim itekako, a da nisam u aktivnoj politici, to ne bih rekao, vidjet ćete vrlo brzo da jesam. Uglavnom, situacija nije dobra. Nemamo vlast koja funkcionira kako treba. Moraju se ljudi trgnuti, i jedna i druga strana i svi koji upravljaju Hrvatskom, jer ovo ne sluti na dobro - rekao je Šeks.

Prilično bizarna je bila izvanredna konferencija za medije koju je HDZ sazvao u četvrtak u 14.30 sati. Na njoj se pojavio relativno nepoznati zastupnik HDZ-a Željko Fiolić koji je govorio o navodnom namještanju poslova za suprugu HNS-ova predsjednika Ivana Vrdoljaka. Poručio je i da je Vlada stabilna.

Božo Petrov, kako doznajemo, svoju će konferenciju za medije održati danas u 12 sati, nakon što se Vlada na telefonskoj sjednici očituje o prijedlogu za opoziv Tomislava Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2021 15:12