VELIKA REPORTAŽA

'TRI TISUĆE GODINA BOGATE POVIJESTI, SAFIRNO PLAVO MORE I ČUDESNA ARHITEKTURA' Francuski novinar oduševljen Zadrom

Zadar podsjeća na gradove s Azurne obale, ali s razumnijim cijenama, piše Viguie-Desplaces u reportaži koja završava korisnim informacijama i prijedlozima gdje odsjesti, jesti ili se zabavljati, te što neizostavno treba posjetiti u Zadru

U najnovijem broju uglednog francuskog tjednika „Le Figaro Magazine“ objavljena je reportaža o Zadru pod naslovom „U Zadru puše vjetar povijesti“ (À Zadar souffle le vent de l’Histoire), koju potpisuje novinar Philippe Viguie-Desplaces.

On je s fotografom Franckom Prignetom boravio u Zadru od 20. do 25. svibnja, te je reportažom objavljenom na sedam stranica pozvao čitatelje u otkrivanje Zadra, „jedne od najatraktivnijih destinacija u ovom dijelu Europe“, prenosi Slobodna Dalmacija.

Philippe Viguie-Desplaces je ulazak u Zadar doživio kao dolazak u obećanu zemlju: utvrđeni grad na poluotoku pravi je muzej na otvorenom s tri tisuće godina bogate povijesti, toliko fascinantan da iz njega ne poželite otići.

Kalelarga je glavna i najstarija zadarska ulica još od doba Rimskog Carstva, a rimski forum, romaničke crkve, renesansne palače, gradske zidine, bastioni i srednjovjekovna Kapetanova kula predstavljaju izuzetnu mješavinu svih graditeljskih stilova urezanih u DNK grada, opisao je Viguie-Desplaces.

Kopnena vrata koja dodiruju safirno plavo more u luci Foša još uvijek dočaravaju sjaj moćne Mletačke Republike 16. stoljeća, a u neposrednoj blizini je zgrada Sveučilišta u Zadru kao svjedok bečke arhitekture 19. stoljeća.

Zbog toga se u Zadru ponekad osjećate kao u Beču, ponekad kao u Veneciji ili Rimu, čudesno bogatstvo arhitekture ostavlja izuzetno snažne dojmove, naveo je novinar francuskog tjednika čija je naklada 532 tisuće primjeraka. No, najznačajnije je to što su u Zadru plaže u središtu grada, nedaleko od kulturnih spomenika.

Zadar podsjeća na gradove s Azurne obale, ali s razumnijim cijenama, piše Viguie-Desplaces u reportaži koja završava korisnim informacijama i prijedlozima gdje odsjesti, jesti ili se zabavljati, te što neizostavno treba posjetiti u Zadru. Viguie-Desplaces nije zaboravio navesti nacionalne parkove u zaleđu Zadra, te predložiti kanjon rijeke Zrmanje za jeep safari, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:35