UOČI SJEDNICE VIJEĆA HRT-a

TRIDESETAK PROSVJEDNIKA PODRŽALO KAROLINU VIDOVIĆ KRIŠTO I EMISIJU O JASENOVCU Napali vodstvo HRT-a: 'Provode cenzuru, zatiru istinu, manipuliraju...'

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Tridesetak prosvjednika okupilo se u ponedjeljak pred Hrvatskom radiotelevizijom (HRT) na prosvjedu nazvanom ''Stop cenzuri – za pravo na istinu'' organiziranom nakon što se javna radiotelevizija prošlog tjedna ogradila od spornih stavova o logoru Jasenovac koje je iznio Igor Vukić u emisiji ''Dobar dan, Hrvatska'' te izbrisala snimku te emisije sa svojih mrežnih stranica.

Na skupu koji je uoči sjednice Programskog vijeća HRT-a organizirala Građanska inicijativa Ivo Pilar ponovljene su teze iz poziva na prosvjed kako ''HRT sustavno zatire istinu i manipulira informacijama'', te kako javni radioservis ''radi po nalogu velikih stranaka i protiv javnog interesa''.

Prosvjednici su isticali i kako je urednica sporne emisije Karolina Vidović Krišto na udaru prijetnji i javnoga linča, kako se HRT bez ikakvog objašnjenja ogradio od izjava Igora Vukića te da je vodstvo javne radiotelevizije bez ikakvih argumenata sazvalo hitnu sjednicu Programskog vijeća.

Naglasili su i kako se i prozivanjem Vukića i Vidović Krišto napada i na slobodu znanstvenog istraživanja i slobodu govora, što je, kako ističe, u izravnoj suprotnosti s načelima rada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i sa stavovima hrvatske Vlade te da su ti napadi, odnosno postupanje HRT-a i Programskog vijeća ''protudržavni, protuznanstveni i protuljudski''.

Zagreb, 040618.
HTV, Prisavlje 3.
Prosvjed Gradjanske Inicijative Ivo Pilar protiv HRT-a,  a uoci sjednice Programskog vijeca o Igoru Vukicu.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Na prosvjedu je govorio između ostalih govorio Željko Maršić iz Građanske inicijative Ivo Pilar koji je vodstvu HRT-a poručio: "Gonit ćemo vas istinom, gonit ćemo vas do kraja.'' Među prosvjednicima su bili i povjesničar Josip Jurčević, kao i predstavnici udruga hrvatskih dragovoljaca i branitelja.

Bet Israel: Tvrdnje u emisiji "Dobar dan Hrvatska" uznemiruju Židovsku zajednicu

"U emisiji 'Dobar dan Hrvatska' na prvom programu HTV-a, 30. svibnja mogli smo vidjeti i čuti kako se kroz očito nerazumijevanje i zlouporabu demokratske slobode izražavanja iznose ideje i tvrdnje koje vrijeđaju, šokiraju i uznemiravaju članove Židovske zajednice u Hrvatskoj", priopćila je u ponedjeljak Židovska vjerska zajednica Bet Israel.

"Još više šokira činjenica da se promoviranju takvih ideja daje mjesto na javnoj televiziji", stoji u priopćenju.

Bet Israel tvrdi kako teze iznesene u toj emisiji predstavljaju očit primjer poricanja holokausta.

"U zemljama čijem civilizacijskom i kulturološkom okviru želimo pripadati, poricanje holokausta smatra se jednim od vidova antisemitizma", ističe Bet Israel i dodaje kako promotori takvih ideja, u pravilu, završe na sudu te dobivaju primjerene kazne.

U HRT-ovoj emisiji urednice Karoline Vidović Krišto, koju su vodili Marina Medved Pulić i Franjo Ridjan gostovao je novinar, publicist i tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić. Vukić je autor knjige "Radni logor Jsanovac", a u emisiji je, uz ostalo, osporavao brojku od oko 80.000 ubijenih zatočenika u Jasenovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:57