REZULTATI LOKALNIH IZBORA

TRIJUMF BANDIĆA, DEBAKL KERUMA Izabrani gradonačelnici Čakovca, Virovitice i Velike Gorice, konačni obračun slijedi 2. lipnja

Prvi krug lokalnih izbora je završen, ali konačni obračun u većini gradova, općina i županija te slijedi u drugom krugu 2. lipnja.
 CROPIX

NOVO 07:00 - U prvom krugu lokalnih izbora s natpolovičnom većinom izabrani su gradonačelnici Čakovca, Virovitice, Velike Gorice, Samobora, Solina i Rovinja dok će se u svim ostalim većim gradovima čelni ljudi birati u drugom krugu.

U Čakovcu je u prvom krugu izabran Stjepan Kovač (SDP, HNS, HSS, HSU, MDS), u Virovitici Ivica Kirin (HDZ, HSS, HSLS, HSP AS), a u Velikoj Gorici Dražen Barišić (HDZ, HSS, HSP AS, DC, BUZ, ZS, HČSP).

Zagreb će gradonačelnika izabrati u drugom krugu između Milana Bandića (nezavisni) i Rajka Ostojića (SDP, HNS, HSU, ZS, Zeleni, Zeleni zajedno), a u Splitu u drugi krug idu Ivo Baldasar (SPD, HNS, HSU) i Vjekoslav Ivanišević (HDZ, HSP AS, HČSP, HSLS, HDS, BUZ).

U Rijeci u drugom krugu će snage odmjeriti Vojko Obersnel (SDP, HNS, HSU, IDS, ARS, SDA Hrvatske, SDSS) i Hrvoje Burić (HDZ, HSS, HSP AS), te u Osijeku Krešimir Bubalo (HDSSB, Zeleni HR) i Ivan Vrkić (nezavisni).

U Varaždinu u drugi krug idu Goran Habuš (HNS, SDP, HSU, HSLS) i Marijan Cingula (nezavisni), u Krapini Zoran Gregurović (HDZ, ZDS, HSLS, A-HSS) i Željko Pavić (SDP, HSU), te u Sisku Dinko Pintarić (HDZ, HSP AS, HSS, HSLS, SP, BUZ) i Kristina Ikić Baniček (SDP, HNS, HSU).

U Karlovcu će se sučeliti Damir Jelić (HDZ, HSS, HSP AS, HSLS) i Josip Benčić (SDP, HNS, HSU, ZS), u Koprivnici Vesna Želježnjak (SDP, HNS, HSU, HSLS) i Ernest Forjan (HDZ, HSS), te u Bjelovaru Antun Korušec (ABB, HDSS, HNS, HSU) i Marijan Coner (HDZ, HSP AS, BUZ, SU).

U Gospiću u drugi krug idu Petar Krmpotić (HDZ, HSS, HSP AS, HSU) i Karlo Starčević (nezavisni), u Požegi Zdravko Ronko (SDP, HSU, HNS) i Vedran Neferović (HDZ, HSP AS), te u Slavonskom Brodu Mirko Duspara (nezavisni) i Dragan Jelić (HDZ, HSP AS, HSLS).

U Puli će se za mjesto gradonačelnika boriti Boris Miletić (IDS, HNS, Zeleni) i Peđa Grbin (SDP, HSU, SDSS, HSLS, SDA Hrvatske), u Zadru Božidar Kalmeta (HDZ, HSP AS, HSU, A-HSS, HČSP) i Ivo Bilić (SDP, HNS, DSU, HSLS, Zeleni), te u Šibeniku Željko Burić (HDZ, HSP AS, HSS, HČSP) i Ante Županović (SDP, HNS, HSLS).

Drugi krug izbora održat će se i u Vukovaru, gdje će se sučeliti Željko Sabo (SDP, HSU, Zelena lista) i Ivan Penava (HDZ, HSP AS, HSLS, DC, BUZ), te u Dubrovniku gdje će se boriti Andro Vlahušić (HNS, HSS, SHUS) i Teo Andrić (HDZ, HSP AS, HSLS).

--------------------------------------------------

ZAGREB - SDP slavi u Splitu: Ivo Baldasar vodi sa više od 29 posto glasova. Baldasar će se u drugom krugu boriti s HDZ-ovim kandidatom Vjekoslavom Ivaniševićem koji je imao rezultat od 21 posto. Najveći gubitnik izbora u Splitu je sadašnji gradonačelnik Željko Kerum koji nije prošao u drugi krug jer je treći sa 18 posto glasova. Poraz je doživjela i Kerumova lista za splitsko gradsko vijeće (sa tek 12,5 posto) u kojemu izrazitog pobjednika nema budući da HDZ-ova koalicija ima 21 posto, a SDP-ova 24 posto.

U Zadru HDZ i SDP idu u drugi krug. Božidar Kalmeta osvojio je 46 posto glasova, a Ivo Bilić 34 posto.

Milan Bandić pobjednik je prvog kruga lokalnih izbora u Zagrebu. Iako će morati, kao i prije četiri godine, ići u drugi krug, sa 47 posto glasova u prvom krugu Bandić je favorit. Njegov glavni konkurent, SDP-ov Rajko Ostojić, dobio je samo 23 posto glasova. Iako SDP-ova koalicija vodi u utrci za Gradsku skupštinu, Bandićeva lista puše im za vratom. Sa 25,6 posto glasova, SDP-ova koalicija ne može dobiti većinu u Skupštini, te se lako može dogoditi da Bandić u koaliciji s HDZ-om ili listom Vladimira Ferdeljija preuzme kontrolu i nad Skupštinom Zagreba.

Poraz u Zagrebu

Takav ishod lokalnih izbora u Zagrebu bio bi veliki poraz SDP-a.

Prema očekivanjima, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) uvjerljiv je pobjednik prvog kruga sa 48,2 posto. Iznenadio je i SDP-ov kandidat u Osijeku, Ivica Vrkić, koji će u drugi krug s aktualnim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom.

Do 16 sati jučer je na birališta izašlo 1.184.813 birača, odnosno njih 32,99 posto, što je tek neznatno više od odaziva birača na prošlim lokalnim izborima, kad ih je izašlo 32,66 posto.

Prema podacima koje je Državno izborno povjerenstvo prikupilo na 6.323 biračka mjesta od njih 6.568, najveća izlaznost zabilježena je u Ličko-senjskoj (39,4 posto) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (37,05 posto), a najmanja u Primorsko-goranskoj (29,36 posto) i Koprivničko-križevačkoj županiji (29,96 posto).

Bez incidenata

Izlaznost među većim gradovima odgovara stanju na županijskoj razini: najviše je birača do popodne izašlo na birališta u Gospiću, malo više od 40 posto, a najmanje u Rijeci, tek 22,1 posto. U Zagrebu je izašlo 30,81 posto birača, što u odnosu na 2009. iznosi povećanje od tek jednog postotnog poena. Međutim, zbog izmjena biračkih popisa, koji su u odnosu na prije četiri godine smanjenji za 325.000 osoba, u Zagrebu je jučer do 16 sati glasalo 27.000 birača više nego na prošlim lokalnim izborima. Iznenađuje pak iznimno slab odaziv u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Prema riječima predsjednika DIP-a Branka Hrvatina, izbori su prošli bez ozbiljnijih incidenata.

GONG je zaprimio i prijave građana o dva različita pokušaja kupovine glasova za 200 do 400 kuna ukoliko kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije na mobitelu (Slavonski Brod i Vir).

Građani su birali 20 župana, 128 gradonačelnika i 427 načelnika općina te zastupnike u županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima. Kandidiralo se 56.588 kandidata na 5.444 liste. S najvećim zanimanjem očekivat će se rezultati u najvećim hrvatskim gradovima.

Na posljednjim lokalnim izborima 2009. SDP je osvojio dvije čvrste HDZ-ove utvrde: Vukovar i Dubrovnik. Međutim, aktualnom SDP-ovom gradonačelniku i ovogodišnjem kandidatu Željku Sabi ozbiljno je narušena popularnost zbog najava uvođenja ćirilice, zbog čega se HDZ nada da bi tamo mogao vratiti vlast. No, ako je suditi po anketama, to neće biti jednostavno. U Dubrovniku je prije četiri godine slavio Andro Vlahušić, kandidat SDP-a, HNS-a i partnera, koji je pobijedio do tada neprikosnovenu Dubravku Šuicu.

Ove godine Vlahušića, u međuvremenu opterećenog aferama, ne podržava SDP koji ide sa svojim kandidatom.

No, Vlahušiću ankete, unatoč svemu, još uvijek daju prednost.

LOKALNI IZBORI U HRVATSKOJ: Kronologija ključnih zbivanja na dan odluke

23:46 - Drago mi je što vam se mogu ponovno obratiti, i reći vam da se imamo čemu veseliti i radovati. Mogu reći da smo mi doista pobjedili. Obzirom na situaciju i analize, mogu reći da je Hrvatska opet poplavila. Ovo su specifični izbori. Sklapao se pravi mozaik. Negdje smo bili srednje dobri, negdje dobri, a uglavnom smo dobri, izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u svojem obraćanju javnosti iz izbornog stožera. Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------------------------------

23:41 - Lokalni izbori su i poruka svakoj vladi, ali za njih ne treba odgađati reforme koje treba provoditi. Rezultati SDP-a pokazuju da reformski potezi Vlade nisu koštali naše kandidate i liste. Naravno, naši kandidati dobili su potporu i zbog svog ugleda, ali očito i da je Vlada dobila pozitivne ocijene, komentirao je Slavko Linić rezultate loklanih izbora. Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------------------------------

23:31 Kandidat HDZ-ove koalicije za splitskog gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević večeras je izjavio kako ga kandidat HGS-a Željko Kerum ne može prestići na drugom mjestu u utrci za gradonačelnika te da ni ne očekuje da Kerum svojim glasačima preporuči za koga će glasovati u drugom izbornom krugu. Opširnije pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------------------------------

23:16 Kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDAH za istarskog župana Damir Kajin, koji je prema neslužbenim rezultatima dobio 35,86 posto glasova birača, večeras je novinarima ustvrdio kako neovisno o konačnim rezultatima Istra "nakon današnjih izbora neće biti više ista jer će institucije raditi svoj posao". Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------------------------------------------

23:12 Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), kandidati HDZ-ove koalicije za župane vode u 12 županija, a SDP-ove koalicije u četiri županije. Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------------------------------------------

22:28 Događa se ono što je HDZ očekivao i čemu se nadao, komentirao je večeras politički tajnik te stranke Tomislav Čuljak prve neslužbene rezultate danas održanih lokalnih izbora. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------------------------------------------------------

21:46 - Zahvaljujem se svima koji su u ovoj kampanji branili svoje stavove, borili se za svoje i na sučeljavanjima javno iznosili svoja mišljenja. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore. Posebno onima koji su izabrali promjene. Zagreb je očito podijeljen između onih kojima je dosta i koji žele promjene i oni koji misle da grad ide u dobrom smjeru. Svima onima koji nisu glasali poručujem - izbori su radni dan demokracije! To je poruka malodušnima, rekao je u svom obraćanju građanima SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić. Opširnije pročitajte OVDJE.

----------------------------------------------------------------------

21:44 Do 21 sat obrađeno je oko 10 posto biračkih mjesta, no očekuje se da bi u idućih sat vremena mogli doći rezultati s čak polovine svih biračkih mjesta u Hrvatskoj.

U Zagrebu dosadašnji gradonačelnik, kandidat grupe građana, Milan Bandić ima 45,62 posto glasova, a kandidat SDP-ove koalicije Rajko Ostojić 24,94 posto. Treći je kandidat HSLS-ove koalicije Vladimir Ferdelji s 12,75 posto. Margareta Mađerić, kandidatkinja HDZ-ove koalicije, prema prvim rezulatima nije prošla izborni prag. Obrađeno je 55 od 604 biračkih mjesta.

Prema 53 obrađena biračka mjesta, na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu s blagom prednošću vodi SDP-ova koalicija (27,65 posto), dok Bandićeva lista ima 24,14 posto. Treća je HDZ-ova koalicijska lista s gotovo 13 posto glasova, a izborni prag prešla je i lista HSLS-a s 11,05 posto. Kandidat SDP-ove koalicije u Splitu, Ivo Baldasar ima 31,83 posto glasova, a kandidat HDZ-ove koalicije Vjekoslav Ivanišević 20,17 posto. Dosadašnji gradonačelnik Željko Kerum (HGS, HSS, SU) treći je s 18,72 posto. Obrađeno je 26 od 162 biračka mjesta.

SDP-ova lista vodi i na izborima za splitsko-dalmatinsku županijsku skupštinu s 23,06 posto, druga je HDZ-ova lista s 21,23 posto, treća lista kandidata grupe birača Ivana Grubišića s 18,72 posto, a Kerumova lista ima 12,22 posto.

U Osijeku dosadašnji gradonačelnik, kandidat HDSSB-ove koalicije, Krešimir Bubalo ima 36,34 posto glasova, a kandidat grupe birača Ivica Vrkić 28,26 posto. U Osiječkoj županiji je HDSSB dobio 31,95 posto, SDP-ova lista 19,16 posto, a HDZ-ova 16,10 posto. Lista Ante Đapića dobila je u 9,24 posto, a u gradu je Đapić dobio 8,75 posto.

---------------------------------------------------------------------

21:30 Željko Kerum okrivio je agenciju Ispos Puls i novinara Nove TV Mislava Bagu za svoj večerašnji poraz. Nakon novih rezultata koji su se pojavili u 21 sat u kojima se Kerum približio Ivaniševiću na jedan posto, splitski gradonačelnik je sasuo salve uvreda i psovki na račun Nove TV. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------------------------------------------------------

21:20 - Mi smo pobijedili. Ta pobjeda znači odgovornost. Sve vas pozdravljam. Sutra je novi radni dan. Idemo raditi. Hvala vam svima, najprije Zagrepčanima za novi početak. Moram vam odmah reći, majka mi je bolesna, na samrti je i hitno putujem u Mostar. Ona je tamo u bolnici, rekao je Milan Bandić na početku svog obraćanja iz stožera, ali je obećao da će već sutra ujutro biti u Zagrebu i odraditi svoje standardno trčanje na Sljemenu. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------------------------------------------------------

20:40 - O brojkama je rano govoriti, no važan je trend i to da su građani prihvatili ono što smo u kampanji radili i govorili odnosno da je bitno promijeniti vlast jer će tada u Osijeku biti bolje, rekao je Ivica Vrkić, praktički najvivši veliku antiglavaševsku koaliciju za drugi krug. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------------------------------------------------------

20:21 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras je otvorio 7. Festival židovskog filma u Zagrebu, a na upit da komentira rezultate izlazne ankete današnjih lokalnih izbora odgovorio je kako rezultate ne želi komentirati dok ne završi film. Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------------------------------------

19:49 Željko Kerum, prema prvim rezultatima izlaznih anketa, izgubio je vlast nakon četiri godine gradonačelničkog mandata u Splitu! U drugi krug, kako sada stvari stoje, idu SDP-ov kandidat Ivo Baldasar i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević. Opširnije pročitajte OVDJE .

----------------------------------------------------------------------

19:47 - Zadovoljni smo prvim izlaznim anktetama, u četiri velika grada idemo u drugi krug, a u Rijeci bi mogli pobjediti i u prvom - rekla je potpredsjednica SDP Milanka Opačić. Kakvo je raspoloženje u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu, pogledajte OVDJE!

----------------------------------------------------------------------

19:30 U gradu Zagrebu izbori nisu bili transparentni. Sve me to podsjeća na 2007. godinu kada nitko nije reagirao. Tada je izbore podsjećam dobio Ivo Sanader. Milan Bandić će reći da je dobio povjerenje, ali mislim da institucije moraju raditi svoj posao. Slično je bilo i u Splitu gdje se kampanja vodila na netransparentan način, a Jambo je u Metkoviću kupovao glasove. Nadam se da sve to neće proći nekažnjeno, rekao je za HRT Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

----------------------------------------------------------------------

19:20 - Očekivao sam bolji rezultat. Zahvaljujem svima koji su glasali za mene. Velika je razlika između mene i prvog i drugog kandidata i teško da ih mogu sustići. Čestitam onima koji su prošli u drugi krug. Mi ćemo biti u Vijeću i pratiti što se događa u gradu, komentirao je Željko Kerum rezultate izlaznih anketa za HRT. Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------------------------------------

19:00 - Prema rezultatima izlaznih anketa, aktualni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ostvario je premoćnu prednost u prvom krugu i u drugi krug ulazi s SDP-ovim kandidatom Rajkom Ostojićem, dok je aktualni gradonačelnik Splita Željko Kerum tek treći po broju glasova, te definitivno gubi vlast u Splitu.

U Rijeci je SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel osvojio više od 48% glasova, te je moguće da bitka za Rijeku bude odlučena čak i u prvom krugu. U Osijeku vodi aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo koji će se u drugom krugu suočiti s Ivanom Vrkićem.

17:08 - Do 16 sati danas je na birališta diljem Hrvatske izašlo 1.184.813 birača, odnosno njih 32,99 posto, što je tek neznatno više od odaziva birača na prošlim lokalnim izborima, kad ih je izašlo 32,66 posto.

Prema podacima koje je Državno izborno povjerenstvo prikupilo na 6.323 biračka mjesta od njih ukupno 6.568, najveća izlaznost zabilježena je u Ličko-senjskoj (39,4 posto) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (37,05 posto), a najmanja u Primorsko-goranskoj (29,36 posto) i Koprivničko-križevačkoj županiji (29,96 posto).

Izlaznost među većim gradovima odgovara stanju na županijskoj razini: najviše je birača do popodne izašlo na birališta u Gospiću, malo više od 40 posto, a najmanje u Rijeci, tek 22,1 posto. U Zagrebu je izašlo 30,81 posto birača, što u odnosu na 2009. godini iznosi povećanje od tek jednog postotnog poena. Međutim, zbog izmjena biračkih popisa, koji su u odnosu na prije četiri godine smanjenji za 325.000 osoba, u Zagrebu je danas do 16 sati glasalo 27.000 birača više nego na prošlim lokalnim izborima. Iznenađuje pak iznimno slab odaziv u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

----------------------------------------------------------------------

17:06 - Raste broj prijava građana i GONG-ovih promatrača o nepravilnostima na lokalnim izborima, uglavnom u odnosu na profesionalnost biračkih odbora, neprimjereno ponašanje kandidata, kršenje izborne šutnje, a prijavljena su i dva pokušaja kupovine glasova, navodi se u izvješću GONGA o tijeku izbora do 16 sati.

Građani su prijavili dva različita pokušaja kupovine glasova za 200 do 400 kuna ako kandidatima predoče dokaz u obliku fotografije (Slavonski Brod i Vir, a u slučaju iz Podstrane ne spominje materijalna korist).

JOSIPOVIĆ 'Rezultati ovih izbora mogu biti pokazatelj odnosa snaga na državnoj razini' LEKO 'Od svih politika najznačajnija je lokalna politika'

U brojnim dojavama o nepravilnostima u radu biračkih odbora navodi se da članovi biračkog odbora upućuju birače za koga glasati (Đakovo, Voćin, Split); da kandidati neometano stoje ispred biračkog mjesta (Voćin, Funtana, Unešić, Sućuraj); da je nedostatna tajnost glasanja (Trpinja, Mikleuš, Sveti Petar u Šumi, Slavonski Brod, Trogir, Velika Gorica, Dubrava, Čulice, Cernik , Banićevac); te da biračko mjesto nije primjereno uređeno (Slavonski Kobaš).

Građani dojavljuju i neprimjereno ponašanje raznih političkih stranaka, nezavisnih lista i pojedinačnih kandidata koji pozivaju na glasanje za određenog kandidata: kandidati skupljaju i voze birače na biračka mjesta (Požega, Gračac, Gornji Bogićevići, Udbina, Vrhovine – Rudopolje, Sesvete); zastrašivanje birača - korisnika centra za pomoć u kući (Veliki Grđevac).

Istovremeno, građani javljaju da se skupljanju potpisi za referendumsku inicijativu u neprimjerenoj blizini biračkih mjesta (općina Kaštelir-Labinci, Banjole, Vinkuran, Špansko, Sopot, Vrbani, Velika Gorica).

Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to: dijeljenjem letaka (Batina, Kukljica, Velika Gorica, Vodice, Vukovar, Zagreb), slanjem sms poruka (Đakovo, Split, Zagreb, Župa Dubrovačka, Novska, Petrinja, Istra, Zagreb, Osijek, Ladimirevci, Našice, Split) i e-mailova (Split, Zagreb), telefonskim pozivima (Osijek, Slavonski Brod, Split, Zadar, Zagreb) te promocijom kroz lokalne medije (Vukovar) i putem Facebooka te na misi (Rudine).

Izborni dan GONG promatra uz pomoć 66 educiranih promatrača raspoređenih u 33 mobilna tima koji obilaze određena „najkritičnija“ biračka mjesta te dojavljuju nepravilnosti. GONG naglašava da su za organizaciju i provođenje izbora odgovorni Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva. No, neanonimni građani mogu dojaviti primjedbe i GONG-u (e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefon 01 4825 444 te Facebook i Twitter).

--------------------------------------------------------------------------

13:29 - Do 11 sati najviše Siščana, a najmnje Bjelovaraca iskoristilo je svoje biračko na današnjim lokalnim izborima, među županijama najveću izlaznost bilježi Varaždinska (15,52 posto), najmanju Korpivničko-križevačka županija (10,01 posto), podaci su Državnog izbornog povjerenstva.

U gradovima, najveći odaziv je u Sisku (15,76 posto), najmanji u Bjelovaru (8,11) i Koprivnici (8,12).

Od četiri velika grada najviše je birača izašlo u Osijeku (njih gotovo 90 tisuća odnosno 14,99 posto), najmanje u Rijeci (8665 ili 8,73 posto).

Približno isti postotak Zagrepčana (13,57) i Splićana (13,46) iskoristio je svoje biračko pravo do 11 sati.

Dobru izlaznost bilježe i Vukovar (15,41 posto), Dubrovnik (15,10 posto), Gospić (14,79 posto) , Šibenik (14,29 posto) .

Među županijama, izlaznost veću od 15 posto imale su Dubrovačko-neretvanska (15,51 posto), Osječko-baranjska (15,06 posto) i Ličko-senjska županija (15,05 posto).

Biračko pravo na današnjim lokalnim izborima ima nešto više od 3,7 milijuna birača, a do 11 sati svoje je pravo iskoristilo njih 478.353. Podaci koje je u podne objavio DIP vrlo su reprezentativni - podatke o izlaznosti dojavilo je 94 posto biračkih mjesta.

------------------------------------------------------------------

12:15 - Gotovo pola milijuna hrvatskih birača, odnosno njih 13,55 posto, glasovalo je do 11 sati na današnjim lokalnim izborima, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo RH.

Odaziv birača približan je onome od prije četiri godine kada je do 11 sati glasovalo 13,73 posto birača, izjavio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Gledano po gradovima, najveći odaziv je u Sisku, gdje je do 11 sati glasovalo 15,76 posto birača.

Visoku izlaznost bilježi i Vukovar (15,41 posto), Dubrovnik (15,10 posto), Osijek (14,99 posto).

No, vrlo mali interes za lokalne izbore zabilježen je u Rijeci, gdje je do 11 sati glasovalo svega 8,73 posto birača, odnosno njih 8.665. Zagreb, koji je na posljednjim lokalnim izborima prije četiri godine bio vodeći u ovo vrijeme, sada bilježi bitno manji odaziv, svega 13,57 posto.

Među županijama najveću izlaznost imala je Varaždinska (15,52 posto), Dubrovačko-neretvanska (15,51 posto), te Osječko-baranjska (15,06 posto) i Ličko-senjska županija (15,05 posto). Predsjednik DIP-a očekuje da će do konca dana izlaznost premašiti 50 posto.

Podsjeća da je najveća izlaznost do 11 sati zabilježena na parlamentarnim izborima 2001. godine, dok je najniža bila na nedavnim izborima za Europski parlament (manje od 6 posto).

Većih prigovora na tijek izbora nema, a u odnosu na jučerašnji dan kada je bilo prijava o povredama izborne šutnje, taj broj je bitno manji, rekao je Hrvatin.

----------------------------------------------------

11:29 Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 10:30 sati uglavnom prolazi s manjim brojem kršenja izbornog procesa.

Očita je nedovoljna educiranost biračkih odbora (Split) i nekih izbornih povjerenstava (Orebić, Šibenik) što je vidljivo iz nesnalaženja u novim pravilima provedbe lokalnih izbora, neosiguravanja tajnosti glasanja, isticanja vjerskih obilježja na biračkim mjestima te nepriznavanja službenih promatračkih iskaznica.

-----------------------------------------------

ZAGREB - U Hrvatskoj su jutros u 7 sati otvorena birališta na kojima nešto više od 3, 7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine.

Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova. Teoretski moguće je da u drugi krug uđe više kandidata, ako osvoje jednak broj glasova.

U općinska i gradska vijeća bira se 7367 vijećnika, a u županijske skupštine 887 zastupnika.

Zagrepčani uz gradonačelnika i članove gradske Skupštine biraju i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora.

Birači će za općinska i gradska vijeća glasovati na listiću ružičaste boje, za gradonačelnike i načelnike općina na bijelom, za županijske i skupštinu Grada Zagreba na smeđem, a za župane na plavom listiću.

U županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet posto stanovništva te u općinama i gradovima u kojima su zastupljeni s više od 15 posto, pripadnici nacionalnih manjina danas mogu birati i zamjenike lokalnih čelnika iz svojih redova. Takvi zamjenici birat će se u 61 jedinici, dok će se u 14 jedinica birati zamjenici iz reda hrvatskog naroda.

Na svim biračkim mjestima u tim jedinicama bit će obavijesti da se bira i zamjenik iz reda određene nacionalne manjine. Pripadnik te manjine koji želi glasovati i na tim izborima od članova biračkog odbora mora zatražiti poseban listić.

Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Iza 19 sati mogu se objavljivati izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju.

Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov će rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP će danas u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11, odnosno 16 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:17