IZVANREDNI IZBORI

Trijumf SDP-a u Varaždinu, Čačić izvisio; Bosilj za Jutarnji: ‘Građani su odlučili maknuti krokodile!‘

SDP je premoćno pobijedio s 12 mandata, što je stranci i gradonačelniku dovoljno da samostalno sastave Gradsko vijeće

Izborni stožer SDP-a

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kao što se i nadao kad je s jednim potezom isforsirao izvanredne izbore u Varaždinu, gradonačelnik Neven Bosilj i njegov SDP odnijeli su pobjedu na izborima za varaždinsko Gradsko vijeće. SDP je premoćno pobijedio s 12 mandata, što je stranci i gradonačelniku Nevenu Bosilju dovoljno da samostalno sastave Gradsko vijeće. O koliko premoćnoj pobjedi je riječ najbolje govori podatak da je u dosadašnjem sastavu Vijeća SDP imao pet mandata.

- Grad će napokon dobiti proračun i hvala građanima što su nam dali šansu da možemo raditi u miru. Crnilo i blaćenje se ne isplati, vidi se da su odlučili raskrstiti s prošlošću i okrenuti se budućnosti. Donošenjem proračuna odradit ćemo sve projekte koji su bez proračuna bili na čekanju – izjavio je Neven Bosilj.

I nije odolio: - Varaždin je bio mala bara s hrpom krokodila na državnoj razini, Čačićem, Čehokom i Habijanom, a građani su sad odlučili baru pretvori u jezero i maknuti te krokodile – rekao je za Jutarnji varaždinski gradonačelnik.

image

Izborni stožer SDP-a

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Još do nedjelje prijepodne se ne samo spekuliralo, nego javno govorilo o postizbornoj koaliciji SDP-Reformisti, u kojoj bi Radimir Čačić dobio mjesto predsjednika Gradskog vijeća, ali bivši ministar, potpredsjednik Vlade i župan u nekoliko mandata, za povratak na neku od funkcija očigledno će morati pričekati barem do sljedeće, superizborne godine.

- Imat ćemo svog predsjednika Vijeća, ali svi osim Ivana Čehoka dobrodošli su za suradnju – diplomatski odgovara varaždinski dogradonačelnik Miroslav Marković na pitanje o, činilo se, dogovorenoj postizbornoj koaliciji s Reformistima.

Sve su stranke i opcije osim pobjedničkog SDP-a završile u deficitu, HDZ je osvojio isti broj mandata kao i na Lokalnim izborima 2021. godine – tri. Lista Ivana Čehoka sa šest je mandata pala na četiri, Reformisti s dva na jednog vijećnika. Budimo Grad, od kojeg se najviše očekivalo prije dvije godine, da bi se onda raskolio i sasvim potonuo, s četiri je mandata pao na svega jedan. Poduzetnik Davor Patafta više neće sjediti u Gradskom vijeću.

image

Izborni stožer SDP-a

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Jako niska izlaznost, velika politička apstinencija je znak da građani nisu ove izbore smatrali važnima jer Varaždinci su tradicionalni najbrojniji na izborima. Očito je da ni vladajući ni mi nismo uspjeli uvjeriti građane, a za njih su glasali oni koji su mislili da je aktualna politika dobra, ali to je četvrtina birača. Mi ćemo i dalje biti oporba i uvjereni smo da ova vlast neće dočekati kraj mandata zbog velikih afera koje će tek isplivati, rekao je bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Što se tiče slabe izlaznosti vjerujem da je ona rezultat dosadašnjeg nekonstruktivnog rada Gradskog vijeća koje je odvratilo birače od izlaska na birališta. Čestitam SDP-u na rezultatu i apsolutnoj većini. S obzirom na tu većinu od gradonačelnika i Vijeća očekujem da u sljedeće dvije godine do izbora, realiziraju sve što su rekli, budući da sad nemaju za to nikakve zapreke. Ne mogu se više pozivati na to da ih netko opstruira. Što se tiče HDZ-a, zadržali smo poziciju koju smo i imali. Dva glasa su nam manjkala za četiri vijećnika, kaže HDZ-ov Damir Habijan.

Kad mu nije isprva prošao proračun, Bosilj je odbio ponovno staviti ga na glasanje, Grad je ostao bez temeljnog dokumenta i doveo građane na birališta. Pokazalo se to sad kao sjajan potez.

image

Izborni stožer SDP-a

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zadnje su dvije godine u Varaždinu izgubljene. Grad je bio talac opstruiranja u Vijeću omogućenog raspadom vladajuće koalicije SDP-a, Reformista i nezavisne političke platforme Budimo Grad. Ni za prethodnog mandata Ivana Čehoka nije bilo više sreće. Gradonačelnik koji je i dotad imao nekoliko optužnica u međuvremenu je zaradio još jednu.

Neven Bosilj koji je mjesecima najavljivao odlazak iz politike i povratak u informatički sektor se predomislio te zaključio da će na ovim izborima imati šansu osvojiti više mandata i sudjelovati u kreiranju varaždinske politike. Ta se predikcija pokazala točnom.

Ako im je i bilo do promjene, poslovično inertni Varaždinci to nisu pokazali. Do podne ih je glasalo rekordnih manje od 10 posto, poslijepodne ih se još toliko uputilo na glasačka mjesta pa je izlaznost na koncu bila nešto veća od 20 posto.

Također, bit će ovo prvi put nakon duljeg vremena da HDZ vrlo vjerojatno neće participirati u varaždinskoj vlasti. Izbore na sjeveru ne dobivaju, ali uvijek su dobra udavača, što ne propuštaju iskoristiti. Svejedno da li s Čehokom ili Bosiljem u zadnjih šest godina. No, pred nama je superizborna, 2024. godina i nije za očekivati da će Zagreb dozvoliti takav neprirodan brak.

Razjedinjenosti varaždinske gradske politike svjedoči i činjenica da je na izvanrednim izborima bilo predano čak devet lista sa 189 kandidata. Dvije trećine njih na izbore su izašle samostalno, HDZ-a je imao HSU kao partnere, Reformisti Umirovljenike, koalirali su HNS-HSLS-HSS braće Radić-Laburisti.

Prije ove suverene pobjede SDP-a, očekivala se postizborna koalicija SDP-a i Reformista, koju gradonačelnik i suradnici ni u jednom trenutku nisu demantirali. Oponenti su im bili koalicija HDZ – HSU s Listom Davora Patafte i Listom Ivana Čehoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:01