EPIDEMIJSKE PREDIKCIJE

Trobonjača: Najveće iznenađenje je što se ipak velik dio građana koji su se cijepili može inficirati i prenijeti virus

Ključno je za blagdane pridržavati se mjera, nositi masku, držati razmak, izbjegavati velika okupljanja i - cijepiti se sa sve tri doze
 Patrick Hertzog/AFP

Vrhunac četvrtog vala je iza nas, smatraju stručnjaci, no i dalje upozoravaju da epidemija nije pod kontrolom i da ne znamo kako će se ponašati i do koje će mjere omikron utjecati na nastavak pandemije.

Današnji brojevi, iako povoljniji nego proteklih tjedana, i dalje su visoki, tako da su u 24 sata zabilježena 3262 slučaja covida-19, što daje 31,8 udjela pozitivnih među testiranima. Unatoč tom smanjenju bolnice i dalje ne osjećaju veliko olakšanje jer je u ovom trenutku hospitaliziranih čak 2436, od čega je na respiratoru 319 pacijenata. Također, broj umrlih na dnevnoj razini i dalje je veoma visok, a jučer je od koronavirusa ili uz njega preminulo 60 osoba. Prema podacima bolnica, od tog broja 49 preminulih nije bilo cijepljeno niti jednom dozom, a njih 52, odnosno 86,7 nije dovršilo cijepljenje. Od 12 najmlađih osoba, koje su u dobi od 25 do 64 godine, nitko nije bio cijepljen.

Kada gledamo usporedbu današnjeg dana s točno mjesec dana prije, odnosno 9. studenoga, imamo pad dnevnog broja novozaraženih za 31,8 posto, no pokazatelji vezani za hospitalizaciju i smrtnost bitno su lošiji. U tih mjesec dana preminule su čak 1724 pozitivne osobe. Broj hospitaliziranih i osoba na respiratoru porastao je za po 20 posto. U odnosu na današnjih 2436 hospitaliziranih, prije mjesec dana u bolnici su bila 1952 pacijenta, a na respiratoru je tada bilo njih 253.

Upravo to je ono što struka cijelo vrijeme napominje, hospitalizirani, osobe na respiratoru i preminuli vide se tek nekoliko tjedana nakon što osobe obole, tako da ćemo zasigurno još neko vrijeme imati puno hospitaliziranih.

Epidemija bez kontrole

- Imamo nešto bolju situaciju, no daleko smo od toga da možemo reći da je dobro. Činjenica je da smo proteklih tjedana uglavnom imali više od 50 posto pozitivnih među testiranima, a zadnjih dana smo na oko 41 posto - kaže Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Smatra da je vrhunac epidemije iza nas, ali se pribojava razvoja situacije nakon blagdana i ako omikron postane dominantan, a ispostavi se da uvelike zaobilazi cijepljene i prirodno stečen imunitet preboljenjem.

- To bi onda značilo peti val. No strpimo se, nadajmo se da to neće biti tako. I u slučaju delte, unatoč smanjenju brojeva, trebamo paziti. Slijede nam blagdani, obiteljska okupljanja koja opet mogu zakomplicirati situaciju - kaže Šostar i poziva građane na oprez.

Naravno, postavlja se i pitanje koji su glavni razlozi stagnacije, pa i pada broja novozaraženih. Imunolog Zlatko Trobonjača kaže da je nekoliko faktora koji utječu na ukupnu epidemiološku sliku.

- Prvenstveno moramo podignuti razinu imuniteta u cijeloj zemlji, bilo preboljenjem ili cijepljenjem. Po mojim procjenama, oko 80 posto građana je na ovaj ili onaj način bilo u doticaju s virusom. Ipak, moramo uzeti u obzir mogućnost reinfekcije ili oboljenja nakon cijepljenja, te oni mogu opet ući u lanac epidemije - kaže Trobonjača. No, valja uzeti u obzir kvalitetu imunosti, jer osobe koje su preboljele ili cijepljene u najvećoj mjeri neće biti hospitalizirane.

Drugo što je sigurno utjecalo na smanjenje brojeva, smatra Trobonjača, jesu protuepidemijske mjere, pa tako i uvođenje covid-potvrda.

Virus u kolektivima

- Naši građani nose maske, a za njih znamo da štite. Također, testiranja su pokazala velik broj asimptomatskih koji su tako izolirani i nisu širili virus u kolektivima - govori Trobonjača. Ipak, ističe da nije očekivao ovako dug i snažan četvrti val.

- Zapravo je najveće iznenađenje što se ipak velik dio građana koji su se cijepili može inficirati i prenijeti virus, naravno uz manje posljedice po zdravlje. No, to je nešto što nismo mogli znati jer je virus nov, kao i cjepivo. Sada smo pak u povoljnijoj situaciji jer znamo da bi se nakon šest mjeseci trebali docijepiti - govori Trobonjača, koji procjenjuje da će ovaj val biti na izdisaju s krajem godine.

O varijanti omikron suzdržan je u procjenama dok ne dobijemo više informacija.

- Postojali su brojni sojevi koji su stvarali zabrinutost pa su nestali. Od delta plus, lambda, kolumbijskog soja... Također, važno je vidjeti kako će se pokazati kod ljudi s našeg podneblja, jer sve je bitno različito između Europe i Afrike, gdje je detektiran. Manja je procijepljenost, uostalom - kaže Trobonjača. A u kojoj varijanti možemo očekivati peti val s omikronom kao vodećim sojem, ako ne i jedinim, Trobonjača zaključuje - ako se pokaže visokozaraznim i vrlo vještim u izbjegavanju cjepiva i prirodno stečenog imuniteta.

- U tom ćemo slučaju sigurno imati peti val - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 03:12